Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 092
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
Момичета, колко трае ПЕТ скенера, като време? Не е ли кратко заради голямата доза радиация?

Иначе на личетерапията е голям студ. Направо замръзваш, гол до кръста. И като вземе да блокира ускорителя, времето ти се струва цяла вечност. Чух едни жени да си говорят, че в залата е 16 градуса и ми стана още по-студено. Grinning

# 46
Не ми е било студено на ПЕТ скенер, както при лъчетерапията. Може да съблекат до някъде, ако ги усъмни метал по дреха. Например, да се събуе донякъде долнището. Предвид времето - сложете потник и чорапогащник за всеки случай и няма страшно! Помня, че дзиндзириках на лъчето. Но, на ПЕТ не са ме събличали до голо до сега.

# 47
И на мен не ми беше студено на ПЕТ скенера, а и в клиниката която бях /в Плевен/ видях че има одеала за всеки случай. Аз докато чаках си се наметнах с моято връхна дреха /моя ПЕТ беше през отомври, така че и връхната ми дреха не е била кой знае колко дебела/. Спазете просто инструкциите, които дават преди това /на мен ми дадоха лист с инструкция за всичко/.

За лъче не знам все още, предстои ми другата седмица, и благодаря че предупредихте че е студено там. Не са ми дали никакви инструкции, добре че Вие на първа страница сте дали някои съвети.
Ще имам само две процедури на счупения прешлен,  в  предната тема си спомням някой беше написал, че би трябвало да спре да ме боли гърба на това място след процедурите.

elifanta - стисках палци, дано всичко е наред
мама МОНИ - радвам се за добрите резултати, само така
Katty D самия скенер е около 15-20 минути /мисля че в упътването пишеше 20/, а цялата процедура от влизане до излизане е над час.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 21:01 от Vitska Elia 772208

# 48
Момичета,онколога към който се обърнах за регистрация на дъщеря ми,препоръча да я запиша за 5 скенер в СИТИ клиник.На мен ми е нужен час за след 10март,до-20.03,примерно.Но до колкото разбирам,там нямам опции да избирам,предварително пращам документи и те решават? някой има ли опит.Иначе намерих вариант в Софиямед и Св Марина -Плевен.
Ще съм ви благодарна за напътствие.

# 49
В Сити пращаш документи и те решават кога.
Пробвайте в Софиямед в Люлин. Апаратът е нов и доскоро не се чакаше за час.
Звъннете и на двете клиники и питайте като обясните в кой период можете.

# 50
Здравейте. Нова съм тук.
Преди месеци имах кървенисто течение от едното зърно и след прегледи при различни специалисти и едно ямр, общо взето мнението бе интрадуктален папилом и операция.
Та началото на декември оперирах се при др Ваня Митова. Каза доста кръв по каналчетата…изчистила всичко. Резултати чаках много и тази седмица ги дочаках. Ниско диференциран дуктален карцином ин ситу, хормоно-независим. Каза ми резултатите и каза лъчетерапия, веднага с документите ме насочи към лъчетерапията там в онкологията (Дървеница).
Честно в шок бях (все още процесирам) и действах автоматично. Беше по-късен час и в онкологията беше само проф Михайлова (за пръв път чувах за нея). Та каза направление, кръвни, скенер и в понеделник идваш.
Но четейки тук, разбирам че мога да направя и второ мнение за хистология, носели се някакви блокчета. Колкото разбрах тази лъчетерапия е превантивно ако има останали абнормални клетки, но чудя се какво става с околните органи.
Може ли да ме насочите от кого търся тези блокчета и къде да ги занеса за второ мнение. Също добър онколог за второ мнение?
От една страна имам усещането, че всичко се случва много бързо и не мога да го осмисля, от друга страна не искам и да отлагам ако лъчетерапията е правилния път.

# 51
Maki_, най-трудно е в началото, чавек да осмисли какво му се случва. Нэ болестта е хваната навреме и след лечението ще си напълно здрава. Просто се опитай да мислиш, че и това ще мине, и скоро ще бъде просто неприятен спомен.
Блокчетата се вземат от патологията и после пак там трябва да ги върнеш. За второ мнение съм ходила при д-р Факирова във ВМА и при проф.Христова в Александровска болница. Доволна съм и от двете. Също така доста хора дават блокчетата за второ мнение в Трансхеликс, но за мен беше скъпо там и затова се отказах от тях.
Ако ти трябва допълнителна информация за някой от посочените по-голе лекари казвай.
Не е нужно да си забавяш лечението. Дай материала от операцията за второ мнение хистология и докато чакаш резултата започни лечението.
Зо вторэ мнение онколог може да отидеш в Надежда.
Какво имаш предвид "какво става с околните органи"? Ин ситу значи неинвазивен и че няма вероятност за метастази в други органи т.е. че процесът се отраничава само в едно място.
Не се притеснявай, лъчетерапията не боли и бързо ще мине. Следи внимателно гърдата за зачервяване и при най-малкия признак за такова, говориш с лекарите да ти кажат с какво да мажеш.
Много помагат компреси със смрадлика, но не се плаши, може и изобщо да нямаш нужда.
Успех с лечението и няма да се плашиш! Hug

# 52
Maki_, гора главата🤗
Хванала си го още в зародиш!
Прави си лъчето и не се замисляй много.
След 30дни ще ги живееш живота както преди😘🤗

# 53
Момичета, относно подаване на документи за ТЕЛК.
Получих писмо, в което пише да представя документи от 12 месеца назад от образни, кръвни и консултации в личното ми досие. Както и производствена характеристика.
Текст ми изтича началото на юни. Имам епикриза от скенер от март 2024, после имам 5 броя ехография на гърди и коремни. Ямр на глава и торакална област на гръбначен стълб. И накрая от края на октомври ямр на гърди.
Изследвания кръвни няма да им представям. Но проблемът ми е, че съм на собствен диспансер. Т.е. пускам си всичко сама. Надежда ги ползвам само за скенер. Другата част от диспансера им ми е излишна, тъй като много по-обстойни изследвания  пускам. Та се чудя да подам така документите, а вече, ако ми поискат етапна епикриза, ще им звъня нещо да ми направят.
Някой наскоро да е подавал за втори, трети път? Какво са ви искали? Първият ми ТЕЛК беше за 1 година, защото съм ползвала болнични по време на диагнозата, така ми обясниха, тъй като на другите, с които се лекувах, им дадоха за 2 години.

# 54
  • Sofia
Maki, както са казали момичетата - в началото е най-трудно, после мисълта се избистря и ще се успокоиш. Всичко, ще е наред! Имаме чудесни специалисти и достъп до лечение, което се прилага в западните страни.И аз бих казала да си направиш лъчето и въобще да не се замисляш. Поне за сега това при мен е най-леката терапия. По-лека от химиотерапията, дори и от операцията. Още повече, че при теб за хормони ти е  отрицателен. Коя гърда ти е оперирана? Ако е лявата е хубаво да ти направят лъчетерапията с контролирано дишане, заради сърцето. За блокчетата и второ мнение, където и да ги занесеш първо питай за колко време, ще са готови резултатите. На някои места ги бавят доста ( както се е случило при теб). Както те съветва Опосум, можеш да отидеш в Надежда. Приемат бързо за консултация за онколог, както и не бавят резултата от блокчетата. Моите излезнаха за не повече от 3-4 дни и струва около 350лв. на блокче.

Дори и сега да препускат мрачни мисли в главата ти, недей да им се оставяш! Шока е голям, но спасение има! Вярвай и съвсем скоро, ще се радваш отново на здрав и спокоен живот! Успех!

# 55
  • Северозапада
Неда, на мен хора, които са медицински лица в Плевен, ми препоръчаха да не правя ПЕТ там и за най-скорошен час ми бяха запазили във Варна.

# 56
Благодаря,сигурно Плевен ще е последния вариант.Аз имам 2месеца време за плануване,ще пробвам...да изпратя документи,по куриер или онлайн...запитах Сити,но още нямам отговор.
Единствения ми проблем е,че докато дъщеря ми не кацне в бг,не мога да взема направления,иначе всички документи имам,няколко комплекта...

# 57
  • ПЛОВДИВ
Привет момичета и поздрави от мъглива Белгия. Пускайте палците, изследванията са добри, само червените кръвни телца са ниски и ми предписа да пия желязо. Следващите изследвания и консултация е на 27 Март и ще ми направят среща с диетолог, а месец Май се очаква да се роди второто момичнце на онколошката. Та за сега новата година започва добре за мен да чукна на дърво. В понеделник, ше си запазя час за ехограф и мамограф.

# 58
  • Sofia
Много се радвам за резултати ти Мадам Фрапина! Чудно започва годината за теб и от сърце ти пожелавам все така да е! От тук насетне само добри резултати, кръвни стойности в норма, здрав и щастлив живот!

# 59
С хубави новини започва тази тема, много се радвам за Мама Мони и Мадам Фрапина. Heart
Единствения ми проблем е,че докато дъщеря ми не кацне в бг,не мога да взема направления,иначе всички документи имам,няколко комплекта...
Неда, за образни изследвания с дълго чакане, каквито са ямр и пет скенер и без това не дават направленията предварително, защото след един месец изтичат. Запазва се час, но направлението го издават преди самото изследване. Миналата година имах запазен ямр почти два месеца по-рано, а направлението ми го издадоха в деня на изследването.
Дано всичко да се нареди и дъщеря ти да пътува безпроблемно, че рядко вече имаме полет без проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт