Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 128
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря Моли,засега проучвам как да планувам 5скенер,утре ще прозвънявам.Но се допитвам до млади лекари,специализанти,и непрекъснато ме уверяват колко ненужни са тези проследявания.Затова реших да попитам,хора които са минали по този път.Благодарна съм за отзивчивостта,дава ми увереност.
Твоите скенери,къде си ги правила?

# 76
Неда,
В Токуда ги правя. Там по-бързо ти идва реда, отколкото в Сити, където се лекувах. Поне до сега беше така.
Подадох на 03.12.2024, ни все още не са ме планирали.
Предните 2 пъти за около 3 месеца ставаше. Сега ще видим.

# 77
Разбирам,аз имам два месеца...старая се,да запазя спокойствие,вярвам ще успея.Това което разбрах,че стария екип на Токуда е в Софиямед..

# 78
Аз знам за проф. Цоневска, че отиде в Софиямед. Тя ми разчете първите два.
Даже се консултирах кое е по-важно: Разчитането да го прави един и същи лекар или изследването да се направи по възможност на един и същи апарат?
Казаха ми, че за предпочитане е апаратът да е същият.
В Токуда сега е шеф на нуклеарната е проф. Сергиева, която също е специалист с много опит .

# 79
И аз като Неда съм объркана кога и какви изследвания да правя за най- добро проследяване. Освен ПЕТ скенер какво друго е добре са се прави и на какъв интервал ?  Чета за различни изследвания - ехограф на коремни органи, рентген на бял дроб, ЯМР / на гърди, корем, глава или цяло тяло/, обикновен скенер, но идея си нямам кои от тях е добре да правя и на колко време? На колко време се следи главата - с ЯМР или скенер ? Ей такива въпроси си задавам,  искам да си изградят своя схема. Ще съм благодарна за съвет:hugs:

# 80
Обикновенно назначават образните според състоянието на човека и оплакванията.
Майка до сега има към 6 ПЕТскенера, а мен ме пратиха само на един и то  хирурга ми - "Хубаво е да те пратим на един, просто за всеки случай".
Една сцинтиграфия имам, защото се оплаквах от болки в ставите.
Лично аз ходя два пъти годишно на ехограф на гърди. Понякога и три, зависи... При двама различни лекаря. Един от диспансера и при хирурга ми.
На гинеколог - 2 пъти годишно. Пак при двама различни. Нямам оплаквания, просто застраховка.
Ендокринолог- 1 годишно, заради възелчета.
Останалите образни и изследвания са ми симптоматично.
Като стана на 50 ще включа и колоноскопия🙄, че там съм наследствено облеменена...
Според мен ако човек няма симптоми, веднъж годишно е достатъчно.
За глава само да кажа - ЯМР или обикновен скенер с контраст. В никакъв случай не се разчита на ПЕТСКЕНЕРА.  Там не се вижда нищо в тази област, тъй като там по презумция всичко си свети, заради активноста.

# 81
  • Варна
Неда,няма едно изследване което да е най добро за всички.В първи и втори стадий,след приключване на терапиите,се правят по рядко скенери тъй като според лекарите няма смисъл.В трети и четвърти стадий се правят на три месеца,заради риск от нови метастази,особено когато си на таргет и трябва да се смени лечението при рецидив,обаче пак е различно.Например в Шумен при едно и също лечение правят на 6м,само КТ.Ние сега март сме на КТ и казаха след това пак на ПЕТ,а мислехме да не правим до есента.Никой не може да каже кое образно е най доброто.

# 82
Не,аз не питам за най-доброто,или единствено,но единия онколог,ми казва ..ооо,6 м...даже закъснявате със 5скенера,други-каквото и да покаже,няма значение...а до колкото чета тук,не е като да не правите образни...и защо лекарите,заемат крайни позиции....но може би е време да спра да търся отговори...
Благодаря,отново, на всички които се отзоваха,бяхте ми полезни!
Да...колкото и страшно да звучи,дъщеря ми е трети стадий..и досега никое образно,не позитивираше лимфни възли...та основателни са тревогите ми,на таргет е от месец...
Задължително ще и планувам и гинеколог с ехография,костна плътност,вероятно ЯМР на глава,досега тези не са правени ..

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 08:43 от неда2

# 83
Неда, колкото лекари, толкова и мнения.
Аз сама ходя по образни като ме заболи нещо, то страхът е голяма работа.
Аз имам позната, която се лекува в САЩ, с двойна мастектомия и едно образно няма след операцията, вече трета или четвърта година, в едната гърда тумор 2 см, в другата нулев стадий. А е и БРКА носител.
Не знам кое е правилното, доказано е че образните не удължават преживяемостта.
На мен ми предстои ПЕТ скенер март и се треса от ужас още от сега, имам чувството че ще се гътна от стрес.
В ПЕТА градска има ПЕТ скенер и бързо се записва час. Лимфните възли са много трики, някой светят, а накрая патологията казва, че няма, на други не им светят, а им намират няколко. Не са точни образните на сто процента.

# 84
Момичета, да попитам къде препоръчвате лъчетерапията? Katty D, е доволна от Софиямед, но искам и други мнения.
По принцип съм в онкологията и днес трябва да почна, но искам да съм сигурна.
Също ми направи вречатление след четене, няма HER изследване в хистологията, това нормално ли е?

# 85
Имам едно примерно проследяване при рак на гърдата бях го намерила от един материалн на Новартис. (Това само на теория едва ли на практика ще ти изпишат всички тези изследвания)

# 86
  • Варна
Момичета, да попитам къде препоръчвате лъчетерапията? Katty D, е доволна от Софиямед, но искам и други мнения.
По принцип съм в онкологията и днес трябва да почна, но искам да съм сигурна.
Също ми направи вречатление след четене, няма HER изследване в хистологията, това нормално ли е?
За Хера не е нормално,ако можеш качи хистологията,без имена.За лъче,много препоръчват в другата др.Димчо Георгиев  в УСБАЛО и др.Недев в Сити.

# 87
# 88
Няма да имаш хормонална терапия,защото са ти отрицателни рецепторите за хормони.
Занеси хистологията на второ мнение, трябва да се види и ХЕР-а.

# 89
  • Варна
За втори път виждам такава хистология без Хер при in situ.Може би когато няма да има лечение не се прави.Консулова е началник на Усбало и малко ме съмнява такъв пропуск.Другата хистология беше от Терапията доц.Калчев и е казал,че няма нужда,но беше от операция,а от биопсия имаше Хер.Интересно ще ми е Маки,да питаш.

Общи условия

Активация на акаунт