Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 014
  • 1 166
  •   2
Отговори
# 840
Момичета, тези топчета да не да местата на дренажите случайно? Ако са, пак трябва да се види от хирург или онколог непременно и скоро, но, не бързайте да се паникьосвате, защото е по-вероятно лимфа да се събира или цикатриксът да реагира на леченията, или и двете, отколкото да е останала гадина, според мен.

# 841
Момичета, тези топчета да не да местата на дренажите случайно? Ако са, пак трябва да се види от хирург или онколог непременно и скоро, но, не бързайте да се паникьосвате, защото е по-вероятно лимфа да се събира или цикатриксът да реагира на леченията, или и двете, отколкото да е останала гадина, според мен.
И аз си мислех, че може да е от дрена, но той(мястото на дрена) е по-надолу. А топчето  е точно под шева. Утре си запазих час за местен хирург  да видим той какво ще каже. Аз си мисля, че може да е остатъчна линфа... защото накрая хирурзите май ме претупаха. Притеснителното е че боли, но път успокоителното е че ракът на боли. Хахаха
Така или иначе ще си живея с него вече...

# 842
При мен дреновете са под шева, а това топче е отгоре точно над шева. Но благодаря за успокоението, ще видим какво е, гледам да не си вкарвам паника, но е трудно

# 843
Ох, момичета и аз тези дни имам притеснения с топче Simple Smile Аз съм с лимфна дисекция - от извадени 21 възела, 15 бяха заразени. Почти месец мина от последната лъчетерапия и миналата седмица като се загледах под мишницата точно където свърша шева имам едно подуто около 2-3 см като топче. Не ме боли, но там си е изтръпнало от дисекцията. Така съм се притеснила да не е още някой заразен лимфен възел, пък си казвам нали съвсем скоро всичко там е облъчено. И се чудя дали да чакам по-следващата седмица като ходя на преглед при онколог и да го покажа или пък да ида тук в Пловдив при Валентин Иванов. Откакто го видях, само това мисля
Жени, ако ще го мислиш постоянно отивай. Най-вероятно може и от косъм да е.Ама защо да се филмираш излишно.Направо иди в КОЦ-а и им кажи, че се притесняваш, няма да те върнат

# 844
Здравейте,
В момента съм на диспансер в Надежда, но ми е адски неудобно като локация.
Моля да споделите как става местенето и препоръки от къде сте доволни

# 845
Keit79, аз съм в Иван Рилски - химиотерапия, лъчетерапия и сега диспансер. Много хора има винаги - зареди се с търпение, ако се местиш.
Момичета, и аз днес се притесних, защото имам от една седмица една като пъпчица, която не сърби и не се влияе от Фенистил, на милиметри от цикатрикса над гърдата точно. Като пипна навътре е някак продълговата, което може и нарушение на кожата да е от операцията. Другата седмица съм на преглед, но на някого случвало ли се е? Мерси!
Редактирам се да допълня, че стои като стрия, обаче вътрешна, с пъпка и да припомня, че съм с квадрантектомия и липсващи 18 лимфни, заради два с метастази.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 09:27 от Calm

# 846
  • София
Привет!Предстои ми първа химиотерапия на 25.03 с CarboTax.Много моля за препоръки и съвети относно храненето  и как мога да си облекча състоянието по време или след вливането.Освен ,че трябва да отида в 7.30 за изследване и след това вливане ,нищо друго не знам.То е ясно,че трябва да съм гладна заради изследванията,но докато ми изтече вливката или след нея нещо мога ли да ям ,пия?Все пак се очертава доста часове да съм в болницата и искам да съм подготвена какво да взема с мен -ментови бонбони ли,някаква лека закуска ли?Моля споделете какво пиете и ядете преди и в деня на вливката.Нищо не взимам като добавки освен вит к с вит д3,магнезий,пчелен прашец и пчелно млечице,хапвам много зеленчуци и плодове.Благодаря

# 847
  • Северозапада
За Надежда ще пиша как процедират. След като ти вземат кръв, можеш вече да се нахраниш с каквото прецениш. Резултатите излизат за около час. Аз ходя в кафето на болницата, ям, пия кафе и след час се качвам и чакам да ме извика лекуващия. Приготви си вода или нещо за пиене, че минават часове. Преди самата химия се вливат лекарства против гадене, за стомаха, противоалергични, за да се избегнат силни странични ефекти. Аз нямах проблеми след първите няколко вливания. После ми се е случвало да ме боли стомах, да имам гаден вкус, сухота в устата, на последните вливки грипоподобни симптоми за около 24 часа. Но като цяло се чувствах добре и не съм си вземала дълги болнични, ходех си на работа.

# 848
  • Sofia
Даниела, аз бях на друга терапия, но реда е един и същи.

Отиваш гладна. Ако си в Надежда на регистратурата има в една кутийка номерца, теглиш и изчакваш  да ти извикат номерчето от регистратурата. Когато ти извигат номерчето трябва да си приготвиш личната карта и ще ти дадат да попълваш документи. Ще ти дадат и две листчета/лепенки с баркодове, които трябва да дадеш на сестрата, която взима кръв.  Трябва да се притеглиш на кантар и да си запишеш в една тетрадка името и килограмите. Даваш кръв. Правят  ЕКГ.  След това имаш на разположение час, час и половина свободно време. Време в което да закусиш, да изпиеш кафе или чай или каквото ти се пие. Аз закусвах и пиех кафе в кафенето в самата болница. Много пациенти си взимат храна от вкъщи. След това се качваш в отделението и чакаш да те извика лекар, който спрямо дали  кръвните резултати всичко е наред, изпраща към аптеката да ти приготвят лекарството. Това е времето в което да споделиш как се чувстваш и ако имаш въпроси.  Докато ти  пристигне лекарството може да мине половин/един час. Когато ти пристигне те извикват, сядаш на избран от теб стол и ти включват системата. Първо  слагат малка банка със Зофран, която е с цел да намали гаденето и повръщането. След това ти включват чиста банка и когато почти  изтече ти слагат банката с химията. След, като ти изтече банката с химията, отново слагат чиста банка. По време на вливането можеш да хапваш, да отидеш до тоалетната ( ВАЖНО! Ако ти се ходи до тоалетната казваш на някоя от сестрите да ти спре системата и тогава отиваш). Трябва да пиеш мнооооого вода. През целият период на химиотерапия и въобще. Водата трябва да е изворна или чешмяна пречистена през филтър ( Брита и т.н.). Някои пациенти си дремват, слушат музика, четат книга или просто разговарят със съседите по столче. Кой както предпочита. Сестрите често питат как си, да те изненадва.

За разлика от Ant аз си ползвах болничните. Естеството на работа не ми позволяваше да съм на терапия и да ходя на работа. Но, моята химия беше различна. Започнах с червена, която влияе на сърцето и заради това през цялото време имах слабост.

Даниела, като влезнеш за вливането, ако случайно не те попитат, кажи, че ти е за първи път. Би трябвало да ти сложат и по-бавно да тече системата.

Пожелавам химиотерапията да ти мине леко, спокойно и по план. До пълно излекуване.

# 849
Daniela, не са ми вливали това лекарство точно, но, правилно усещаш, че трябва да се внимава с храната. След като дадях кръв и преди вливка ядях само солети, банан, евентуално печен сандвич с хляб. Вода по малко на често. Веднъж една санитарка ме накара да се почувствам виновна, че не искам да ям обяда, който ми донесе, а има гладни хора. Ядох мусака - ужасна, а след вливането положението беше много зле. Така се върнах към първоначалната диета.

# 850
Ще споделя и аз как при мен протича денят на вливката. Отивам към 8 за изследвания, гладна. Има бележка на вратата на лабораторията, че трябва да се изпият минимум 250 мл вода преди вземането на кръв. След лабораторията отивам да закусвам, обикновено си нося сандвич и пия кафе. Изчаквам да ме извика лекуващият лекар и тогава вече се качвам в отделението. Там изчаквам лекарствата си, винаги има премедикация, която допринася за намаляване на страничните ефекти. След това започва вливката с вашето лекарство. В болницата, в която съм ни се полага обяд-кетъринг, който е много вкусен и обикновено си изяждам поне едната порция. Взимам си с мен солети, плод и т.н. След процедурата си тръгвам. Вечерям нормално. В деня на химията са ми казали да пия много вода. А и по принцип е добре да се пие вода. Аз съм на доцетаксел, нормално преминавам през терапиите, след първите две имах повече странични ефекти. Следващите две - само лека уморяемост и болки в костите. Дано и оставащите две са така! Успех желая от сърце, всичко минава, не се притеснявайте!

# 851
  • София
Много благодаря момичета! Heartpulse
В болница Надежда ще ми е химията и вчера ми беше стресово и ми изкочиха тези неща от главата да попитам,но знам,че винаги помагате Flowers Rose
А какво ви е мнението за Витацептин и другите подобни които уж се препоръчват при онкологични?Защото аз много им нямам вяра и затова съм заложила на естественото- пчелен прашец и пчелно млечице.Ползвате ли някави добавки по време на химията?Аз за моите съм съобщила на онколожката и одобри,но забравих да питам дали да взимам друго.

# 852
  • София
Много благодаря момичета! Heartpulse
В болница Надежда ще ми е химията и вчера ми беше стресово и ми изкочиха тези неща от главата да попитам,но знам,че винаги помагате Flowers Rose
А какво ви е мнението за Витацептин и другите подобни които уж се препоръчват при онкологични?Защото аз много им нямам вяра и затова съм заложила на естественото- пчелен прашец и пчелно млечице.Ползвате ли някави добавки по време на химията?Аз за моите съм съобщила на онколожката и одобри,но забравих да питам дали да взимам друго.

Даниела, след като вливането ще е в Надежда, Кати много точно ти е описала, точно как минава. Само се въоръжи с търпение, защото има много хора, винаги е препълнено и става бавно. Но всички са много мили и много помагат.
При мен по време на първите вливания ми ставаше лошо и хапвах само плодове, но на последната вече ми беше по-добре и бях ужасно гладна. Така че си вземи нещо да имаш, но ще си усетиш как се чувстваш. Ефектът и страничните ефекти са обикновено на втория, третия ден. Поне при мен е така, но всеки го усеща различно, а и това което вливат са различни медикаменти, заради различните тумори. Относно добавките, има в началото на темата, една видео от фармацевт в Надежда за добавките. Като цяло е хубаво да се избягват, за да не влияят на самия процес на химиотерапията. Аз в началото не взимах нищо, но с времето много ми падна хемоглобина и получавам ужасни схващания в мускулите, затова сега пия Герисан и Бирена мая (но всичко това е много индивидуално).
Наблягай на по-лека храна след химията, ще се чувстваш по-добре.
И не се притеснявай - не е чак толкова страшно, свиква се и се преживява и то не чак толкова тежко. Успех!

# 853
  • София
Даниела, обяснили са ти много точно как става в Надежда.
По повод добавките. Аз съм при Мила Петрова и тя не дава никакви добавки да се взимат по време на химията. На третия ден ще ти сложат инжекция с растежен хормон, за кръвните показатели. Моята химия беше с други лекарства, но премедикацията е много добра. Ходих си на работа и аз.
Задължително кажи, че си за първи път, за да ти пуснат бавна капка и да се следи за реакция.
Всички ще мине и замине. Мисли си, че това са лекарства, които са за твое добро, за да си здрава. Не гледай на химията като нещо ужасно. Успех ти желая от сърце!

# 854
За яденето по време на вливката аз си носех сандвичи с масло и сирене или масло и кашкавал и ги хапвах между даването на кръв и вливането, и после след вливането.
Ям същото когато съм болна и ми е лошо и затова и по време на терапията ми се ядяха същите неща. Например плодове като съм болна не ми се ядат, затова и не си носех по време на вливанията.
Горе долу всеки си знае какво му помага като е болен, същото е и при химиотерапията.
Плюс много репички, тъкмо сега им е сезона, понеже са свежи ми помагаха срещу гаденето.
Напомням, че в Надежда е топло, дрехите да са на слоеве и да могат лесно да се събличат, че става даже задушно в стаята за вливания.
И ако не е сложен порт, тук съм чела съвети да се маже веднага след вливането щедро с Хепароид зентива, че иначе вените може да се увредят.
Няма страшно, и това ще мине и замине, даже и неприятните спомени избледняват бързо след това.
Момичета,  които си напипвате нещо около мястото на операцията - не бързайте да се паникьосвате, по-голяма е вероятността да е нещо безобидно.
Аз бих отишла възможно най-бързо при хирурга, мисля че това е в неговата компетенция.
Стискам палци всички да сте здрави и добре, и всички тревоги да са напразни! ❤️

Общи условия

Активация на акаунт