Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 943
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 1 005
Alatea, няма да се подложа на операция преди комисията. Онкологът беше д-р Мила Петрова от Надежда. Тя каза, че съм за операция и че по-бързо ще стане с комисията, ако хирургът ме представи. От контрастната мамография туморът е определен на 10 мм. От ИХХ -Хормонално зависим, HER2 отрицателен и Ki67 5%
За операция е, но си направи образни изследвания преди това. Моят беше 20мм, Ki67 - 10%, останалите параметри същите. Изяждат ме съмнения в момента, защото преди операцията съм само с КТ на гръдна клетка и горна част на корема. КТ не показа заразени ЛВ, което се потвърди после и от сентинелната биопсия.

# 1 006
  • Варна
Aelita_62,диспансеризирай се след лъчето,да ти пускат образни.Би трябвало 1г,да са през 3м.,момичетата да кажат.При чисти лимфни,не трябва да има мети,гледай си живота,вече си здрава.

# 1 007
Aelita_62,диспансеризирай се след лъчето,да ти пускат образни.Би трябвало 1г,да са през 3м.,момичетата да кажат.При чисти лимфни,не трябва да има мети,гледай си живота,вече си здрава.
3 месеца след лъчетерапията ще ме изпратят на ПЕТ, но ходих на гастроентеролог и той видя образувание в черния ми дроб, което не се е видяло на КТ с контраст, който ми правиха преди операцията. Сега има да го мисля 3 месеца какво е. Гастроентерологът го нарече хемангиом, но дали е???

# 1 008
Знаете, опита ми с бг лекари,в областа на онкологията е незначителен,исках да кажа,че може би сантинелната биопсия,която по принцип,не е много популярна (базирано на информация от вас) не бива да е водеща при избор на хирург....,все пак тя не е панацея...само средство..
И разбира се всеки има право на избор,във всяко отношение....
Виж късмета,то е друго нещо...аз съм склонна да го търся и откривам,във всичко ,което ми се предоставя ..

# 1 009
  • Добрич
3 месеца след лъчетерапията ще ме изпратят на ПЕТ, но ходих на гастроентеролог и той видя образувание в черния ми дроб, което не се е видяло на КТ с контраст, който ми правиха преди операцията. Сега има да го мисля 3 месеца какво е. Гастроентерологът го нарече хемангиом, но дали е???

А защо да не е хемангиом?
Лимфните възли са чисти  така, че няма как за 3 месеца да имаш мета.

При мен юни на КТ в белите дробове нямаше нищо. Август мастектомия и сентинелна биопсия с чисти лимфни възли. Октомври на КТ лезия в белия дроб. Ноември на ПЕТ КТ няма метаболитна активност. Сега на всеки КТ ми излиза лезията, определят я, като гранулом.

От първия ЯМР (на 51 г.) разбрах, че имам вродена перикардна киста на едното предсърдие, както и 2 кисти на черния дроб. И си живея чудесно с тях!

# 1 010
  • Sofia
Alatea, права си. Има явно и възможност да се стадира и после при последващите образни да се разстадира и наново да се стадира. Това се прави само, ако има предоперативна химиотерапия. Ако нещата са на кантар, мисля образното, ще наклони везните в правилната посока.

Силно вярвам на младите лекари. Те са хората, които се развиват, търсят и винаги, ще видят светлината в тунела. Още не обременени от дългата практика. До сега при който лекар съм била е бил по-млад от мен ( аз съм на 46 години). Изключение само прави лъчетерапевта. Но, дори и да е от старата генерация върви в крак с новите лечения. Както казва той: " В цял Свят така го правят, така го правим и ние".

Aelita, имам един познат на когото му откриха хемангиом от КТ. За потвърждение го изпратиха на специален образен апарат с контраст. Бяха го хоспитализирали за 3-4 дни, здравна пътека - сещате се.

# 1 011
Да, Вела може и хемангиом да е, защото те имали някаква цикличност, поради която е възможно да е бил невидим по времето на КТ.

# 1 012
Аз също съм с хемангиом на черния дроб, видя се на първичния КТ преди химията, вижда се и на подледващите Пет скенери. Не е повод за тревога ако не расте. Ако расте, премахва се.

# 1 013
Неда, сентинелната биопсия не е популярна в България, защото няма лекари, които да искат да я правят, а не защото не е по-добрият вариант при ранните стадии.
Коридорите на клиниките са пълни с пациенти, лекарите са малко, търсенето многократно надвишава предлагането и няма конкуренция, затова и няма стремеж за развитие. Едно обучение отнема време, усилия и средства, плюс още време и усилия за усъвършенстване на новите умения след това. За какво им е на българските лекари да полагат тези усилия, като и без тях имат предостатъчно пациенти и изкарват луди пари.
За да вложиш време и усилия без да е необходимо, трябва да си ентусиаст, да си обичаш работата и да те е грижа за пацшентите ти.
Ходих при четирима хирурзи, само в един видях тасава страст и емпатия, нищо че няма и наполовина опита на другите трима.
Единия дори ми каза, че са го пращали на обучение, но той чакал да се пенсионира и не го интиресували такива "новости". Болницата е хвърлила пари на вятъра да праща този човек на обучение, а това значи наши пари, защото ние финансираме болницата чрез здравната каса. Но насила хубост не става, не можеш да го накараш да прилага "новостите". Има достатъчно пациенти, които не четат, не се интересуват и даже ще го хвалят по групите, че е най-добрият. Ние с големи препоръки отидохме при него.
Отделно в България болниците трудно се решават на скъпа покупка, а може и да не могат, затова и има апаратура за сентинелна биопсия само на няколко места. В Каспела има благодарение на големите усилия и ентусиазъм на д-р Иванов. Но ето че във Варна и Панагюрище няма и пращат хората за маркиране в София.
То е същото като оперирането на миоми с Да Винчи. Мен ме оперираха в Щатите така, извадена 20 см миома, след месец и половина се върнах на работа и правехме опити за бебе. Роднина с много по-малка миома в провинцията и операция, се възстановява месеци наред. Не че е било това по-добрият вариант за нея, просто в провинциалните болници така си действат. Пак същите причини - лекари, които не искат да учат и липса на пари за техника. Мен също в България искаха да ми правят отворена операция, бях се насочила към Плевен, но имах за кратко застраховка в Щатите и решшх до е там, защото ми излезе по-евтино.
Винаги гледам лечението да е по-щадящо и съвременно, ако е възможно.
А лично при мен точно сентинелната биопсия беше водеща при избора на хирург. Защо да не трябва тя да е водеща? При първи стадий, малък тумор, ниско ки и чисти лв на образни изследвания, точно сентинелната биопсия би трябвало да е водеща. Особено в моя случай, както знаех, че ще имам малко дете, чакано и искано с години. Един лимфидем щеше да ми ограби всички часове на гушкане и носене. Така че, с едното око ревях, че ще умра, ама с другото четях как като оживея да сведа риска да остана инвалид до минимум.
И онкологът ми, проф Щерев, още при първото посещение ми каза да търся хирург, който прави сентинелна биопсия. Така потвърди това, което ми бяха писали тук Еа и другите момичета.
Затова сега и аз давам съвети, с риск да съм досадна и да прекалявам.
Някак ми се иска да върна тук добрината и помощта, които получих. Heart
Aelita, септември 2023 скенер с контраст - чист черен дроб. Януари 2025 лезия на черен дроб със съмнения за рецидив. Ямр-то показа омазняване на черния дроб. Никога не съм имала досега такива проблеми.
Тялото се променя непрекъснато. В един момент някой орган е здрав, след месец може и да не е.
И все пак и мен ме гризе това, че проф. Щерев каза, че е 95% сигурно, че не е метастаза.
Което значи, че има цели 5% да е.
Старая се да не мисля за това. Close

# 1 014
Opossum,
Във Варна д-р Вълкан Иванов прави сентинелната биопсия със собствена техника, но маркирането е в София или Бургас и се налага пътуване в деня преди операцията. Аз обаче не мисля, че всичко се изчерпва с ентусиазма на лекарите хирурзи. Защо болниците не ги е грижа за това, че не прилагат методи, които вече не са толкова нови?В търсене на хирург и болница, в която да ме оперират попаднах на информация за болница "Г. Странски" в Плевен, да подчертая държавна болница, в която се прилага метода. Наскоро попаднах на клип в нета, в който директорът на тази болница каза, че преди 13 години ( от датата на клипа) са обявили пред медицинската общност в България, че започват да прилагат сентинелна биопсия като стандарт! А болниците във Варна, които обслужват цяла североизточна България не са разбрали, може би!

# 1 015

Съжалявам,неуспявам да кача всичко..

# 1 016
Opossum, ЯМР се води най-точен за черния дроб. Цитираните проценти, моите уважения, винаги ги има. Всички работим на база обоснована сигурност, нали така? В тази връзка си мисля, че един онколог или хирург на основание данните от биопсията могат да преценят трябва ли стадирае веднага или по-добре да се действа, а не да се чакат три месеца за ПЕТ скенер.

# 1 017
Неда, а тези биопсии на лв, които ги пише в началото всъщност са направени по време на операцията, а не преди това, така ли? По време на операцията хирургът се е усъмнил и е проверил дали има метастази там? Не са направени предварително и после да се оперира?
А какво образно изследване са и правили за стадирането и не е показало заразените лв? Извинявай, ти сигурно си писала, но съм забравила.

# 1 018
Всичко,освен 5 скенер...ЯМР, скенер с контраст,три пъти без контраст,по друг повод...и всичко с ЛВ е б.о.
Между другото ,бг светило,ни обясни че е е съвсем нормално да не се видят.Като видя инфото за сантинелната биопсия,се похвали че преди седмица бил получил ,вече,точно тези консумативи...
Това е.. тя се прибра,обляна в сълзи...сложиха ми нова диагноза...не са ги вадили случайно...хирурга ги е оценил,и ги е извадил,патолога само е потвърдил...

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 02:46 от неда2

# 1 019
Ами аз много не разбирам от медицинска дакументация, но си го обяснявам, че първо са извадили сентинелните и въз основа на тава, че са заразени, са доизвадили и останалите.
Значи сентинелната биопсия пак не е била напразно, защото така се избягват скип метастазите. Иначе може да се махне първо ниво, а да остане заразен сентинелен лв в другите.
Много съжалявам, че така е станало с дъщеря ти. Спомням си как ми прилоша като ми каза патоложката, че имам туморни клетки и в лв.

Общи условия

Активация на акаунт