Фирмата сменя адреса си, има несъгласен служител

• 2 312
  • 39
  •   1
Отговори
# 30
За работник, който иска да напусне защото не го устройва новата локация по-благоприятно е да се тълкува, че е друга местност.

Сещам се за 2 закона, в които има понятие "местност" - закон за устройство на територията и ЗАКОН ЗА КАДАСТЪРА И ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР.
И на скицата на всеки имот си пише местност. И Младост и Люлин си имат по много местности и двете групи са много далечни .
Ако се приложи това тълкуване - определено работодателят ще трябва да съкращава по собствена вина.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 12:23 от biborana

# 31
За работник, който иска да напусне защото не го устройва новата локация по-благоприятно е да се тълкува, че е друга местност.

Сещам се за 2 закона, в които има понятие "местност" - закон за устройство на територията и ЗАКОН ЗА КАДАСТЪРА И ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР.
И на скицата на всеки имот си пише местност. И Младост и Люлин си имат по много местности и двете групи са много далечни .
Ако се приложи това тълкуване - определено работодателят ще трябва да съкращава по собствена вина.
Не е съкращаване по вина на работодателя. А напускане по желание на работника. Работодателя дължи само едномесечно предизвестие. И от София във Варна да реши да премести предприятието пак дължи само това на работника, който не иска да го последва.
Ако се счита, че от един в друг квартал е "в друга местност" работника ще бъде съкратен с право на "пълна борса".
Ако не е "друга местност", както повечето тук коментираха, работника си заминава "по взаимно съгласие", без предизвестие и с минимална борса.

# 32
Ще бъде полезно за всички чели и писали по темата, ако потребителката сподели как е минало събранието и изобщо какво е развитието по случая (когато има развитие).

Събранието е в сряда, и разбира се ще споделя как е минало.

Но тук идва голямото НО. Опитах се през уикенда да го разубедя, да не прави нищо необмислено преди да чуе становището на ръководството, след това да се консултира с ИТ, и тогава да реши как да действа. За съжаление не чува изобщо, изживява се като Спартак, повел на бунт онеправданите, и вече има 4-5 последователи, с които смятат да правят панаири на събранието Sad Това е извън тематиката на форума, защото става въпрос за особености на характера, но го пиша, защото не съм сигурна доколко достоверно ще ми бъде предадена информацията от събранието и доводите на ръководството. В неговото съзнание "те" искат да ги прецакат, и ще им наговорят някакви "пълни глупости" Sad

На мен дискусията ми беше много полезна, надявам се все пак да мога да дам адекватна обратна връзка Hands Plus1

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 10:57 от BernardaM.

# 33
Горещо ви съчувствам на безпомощността (добронамерено). И аз съм имала случаи, когато ми излиза пяна да обяснявам какъв е закона, но някой насреща не ще да слуша. Сигурно е, че няма да предаде обективно което ще се случи на ОС. Но накрая обективен резултат все пак ще има - или ще последва предприятието или ще го освободят. По тези обстоятелства ще може да се прецени коя теза е възприело ръководството.
Благодаря за Вашата търпеливост да изчетете постовете и да отговаряте. Полезно е за всички ни, защото събираме опит без да го плащаме (в по-широкия смисъл на понятието). Simple Smile

# 34
И аз имах един такъв колега (не юрист де) - много шум за нищо, буря в чаша вода и т. н. Представям си го картинно. Дори се замислих да не си е намерил друга работа... Joy Че вече не е при нас.

# 35
Всяка фирма има право да си променя седалището и адреса, без да изисква съгласието на работниците. Учудена съм, че работник смята да протестира и да подстрекава колегите си на бунт, защото фирмата е инвестирала в собствена сграда. Така фирмата ще е по-сигурно място за работа, отколкото ако е под наем и примерно ги изгонят и пак трябва да се мести. А така постепенно нещата ще се наредят, и с транспорта също.

# 36
Обещах обратна връзка, давам Simple Smile

На събранието шефовете са прочели части от КТ и официален отговор на конкретно тяхно запитване до ИТ. Становището като цяло е в духа на това, че преместването в друга сграда в рамките на същото населено място не се счита за промяна на договора, и работодателят няма ангажимент да иска съгласието на служителите.

За да е коректна документацията, ще бъдат подписани анекси с указан новия адрес.
Подписването започва от днес, до края на следващата седмица, по график, и който не подпише, ще му бъде връчено предизвестие за освобождаване.
Фирмата ще се премести окончателно след изтичането на един месец, така че никой няма да бъде възпрепятстван да изработи предизвестието си на стария адрес.

За служителите, които останат, една-две седмици след преместването на новия адрес, ще се направи ново събрание, за да се осъди кой какви трудности има с придвижването (ако има такива), и да се търсят решения.

Предполагам - поне по това, което ми беше преразказано, че освобождаването ще бъде по чл. 328, ал. 7, както беше написано и по-рано в темата. Някои от нещата, които са е говорили, покриват почти дословно написаното тук от някои потребители. Благодаря на всички за участието и съпричастността!

Скрит текст:
Моят близък вчера не се беше укротил, твърдеше, че няма да подпише анекс, а ако го съкратят "ще ги съди до дупка". Днес вече е малко по-спокоен, но сега е във фазата на отчаянието на "малкия човек срещу системата" - "ТЕ всички са свързани, хвани единия, удари другия, кой съм аз да ги съдя, те ще платят на адвокати, на съдии, и накрая пак аз виновен" Simple Smile Дано го повикат чак следващата седмица, дотогава може и да е размислил и да подпише. От "последователите" му двама вече са "предатели", защото са казали, че ще подпишат анексите.

# 37
Твоя познат май е доста незрял.
Май мисли, че света се върти около него.
Предишната ми фирма като се местеше уреди и транспорт в определени точки на София, но пак си напуснаха хора.
Ама пък такива драми не е имало.

# 38
За мен темата бе много интересна и полезна. Благодаря, за споделеното и служебно и лично! Винаги има какво да се научи!

Браво на адвокатките съфорумки! Страхотни сте момичета!
Поздрави и потупване по рамто на Спартак!

# 39
За всички, които съветваха човека да съди до дупка, искате ли малко разяснения за законодателството ни по въпроса Wink
В кодекса на труда е обяснено, че "място на работа" е основен реквизит на трудовия договор (чл. 66, ал. 1, т. 1 от КТ) и има изрична забрана то да се променя едностранно (чл. 118, ал. 1 от КТ). Само че в чл. 66, ал. 1, т.3 изрично е казано, че за място на работата се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовият договор,.
Тук е добре да се запитаме какво значи "седалище". Масовата грешка на 'бунтовниците' е, че приемат, че седалище е целият адрес на предприятието, изписан в договора - градът, улицата, номерът. Ако погледнете обаче Търговския закон чл. 12. (1) Седалището на търговеца е населеното място, където се намира управлението на дейността му.
(2) Адресът на търговеца е адресът на управлението на дейността му.

Т.е мястото на работа, за което се иска разрешение от служителя = седалището=града
останалата част от адреса - улица и номер на конкретния офис е "конкретно работно място", чиято промяна съгласно чл. 118, ал. 2 от КТ не се счита за изменение на трудовия договор. В случая дори изобщо не е необходимо да има анекси - може да се пусне само една заповед от 1.2 местим всички работни места от сграда Х в сграда У в рамките на София и срещу подпис на служителите, че са уведомени, работодателят е напълно в правото си на 1.2 да очаква всички на работа в новия офис.
Затова и в онзи член за бленуваното обезщетение се говори за друг град или местност (местност е място извън рамките на населеното място), а не за промяна на адрес.
Така че ИТ са отговорили съвсем правилно, а бунтовникът няма никакво законово основание да подстрекава другите служители.

П.С. И малко по процедурата, какво щеше да се случи с твоя познат ако не се съгласи на новия офис. Ако не подпише самият анекс няма да стане абсолютно нищо в началото, защото както казах той не е нужен. Служителите на фирмата които присъстват на отказа да се подпише анекса трябва да съставят протокол, че такава среща се е състояла, служителят е уведомен, че на еди коя си дата трябва да се яви на ново работно място и е отказал да подпише документа за уведомяване. Това е всичко което законът позволява в този случай, защото както казах не се променя седалището. Ако на този етап фирмата реши да прекрати договора на човека, преди да е настъпила датата, на която трябва да се яви в новата сграда, уволнението ще е незаконно и той може да ги съди, защото не е настъпило събитие, при което служителят да е нарушил закона или трудовия ред. Ако на деня на преместване в новата сграда човека не се появи на работа и горният протокол за уведомяването му е изготвен, то работодателят му следва да го заведе като самоотлъчка. При всяка самоотлъчка работодателят е длъжен да издири работника, да го покани да даде писмени обяснения защо не се е появил на работа. При 2 последователни дни самоотлъчка може да се предприеме процедура по задействане на дисциплинарно уволнение. Тук са подводните камъни за фирмата - може да не поиска писмени обяснения, да поиска, но да не се сдобие с тях ако служителят никога не се появи да ги даде или да го уволни дисциплинарно още при първото непоявяване. Всички тези грешки са основание уволненият служител да ги съди и да спечели делото за незаконно уволнение. При едно незаконно уволнение фирмата е задължена да му изплати заплатите за времето, в което е трябвало да бъде на работа (но не е работил), заедно с лихвите и да му възстанови трудовия договор. Той от своя страна не е задължен да се яви след възстановяването му на договор ако вече има друг работодател или не иска да работи повече там.
Така че както виждате нашият Спартак хубаво е тръгнал на война, но на война се води подготвен с правилните оръжия. Които иска да действа срещу системата трябва да знае как работи тя и къде са слабите страни по които може да стреля, за да спечели.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 21:18 от sunlight_eli

Общи условия

Активация на акаунт