Фирмата сменя адреса си, има несъгласен служител

• 2 311
  • 39
  •   1
Отговори
Фирма с доста служители ще се мести в нова сграда. Старата сграда е била под наем, новата е собствена, новопостроена. И двете сгради са в рамките на София, но отдалечени една от друга, на едно десетина-дванайсет километра. Транспортната схема е съвсем различна - до старата сграда има да кажем 7-8 превозни средства, до новата - 2-3. Старата сграда няма паркинг, новата има. Това най-общо.

Договорите на служителите са сключени, като в тях е упоменат адрес на месторабота - старата сграда. В длъжностните характеристики и инструктажите, също е упоменат адреса.
Има ли право служител да откаже преместването, като не подпише предложения анекс и новата длъжностна характеристика? Достатъчно основание за отказ ли е, че не го устройва времето за транспорт и преместването е в негов ущърб? Служителят смята, че за всяко преместване трябва да се иска неговото съгласие. Но това не важи ли, ако искат да преместят само един служител, а не когато се мести цялата фирма? Твърди също така, че в случая фирмата е "виновна", че не му осигурява работното място, за което е сключил договора, и иска обезщетение.
Фирмата няма синдикат, няма и колективни трудови договори, всеки е на индивидуално договаряне. Въпросният служител активно убеждава останалите служители да постъпят като него, и има вероятност да успее.

За момента никой не е подписал анекс, само са им предложени. Свикано е общо събрание следващата седмица, на която шефовете и юристите ще разяснят нещата. Но обстановката е нажежена, хората се навиват за "битка", и не се знае как ще приключи всичко това.

Служителят-"революционер" ми е близък, но честно казано не искам да занимавам нашите юристи с този казус, нито имам време аз да ровя из нормативната уредба и практиките. Ако някой е наясно, ще се радвам да сподели, за да се опитам да го вразумя малко.

# 1
Ако питаш за правна гледна точка не мисля, че форум за майки е най-подходящото място. Иначе, ако само на един служител не му харесва да си хваща багажа. Реално работниците имат право да негодуват, все пак са приели работа на определено място, а фирмата е решила да го премести. Единия вариант е да подсигури транспорт, а другия да остави служителите да напуснат, ако не им харесва и да си намери нови.

# 2
1. Правната страна на преместването вероятно ще бъде обяснена от работодателя и адвокатите му на Общото събрание.
2. Не знам до колко близкият ще приеме, каквото и да му кажеш. А е най-добре да го чуе "от извора".
Определено никаква стачка на света не може да спре работодател да си оптимизира разходите - да не плаща наем и да използва вложения в сграден фонд капитал.

3. Работодателя не може едностранно да разпореди преместване на служителите в новата сграда. Изготвят се допълнителни споразумения за всеки един поотделно и на всеки се предлага да подпише ДС за промяна на адреса на местоработата. Към който не е съгласен се прилага чл.328 ал.1 т.7 от КТ:

***Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност; ***

Най-общо казано - на когото не му харесва бива освобождаван след един месец. Предполагам желаещи за освободените места ще се намерят.

ПП При първата редакция на коментара си бях решила, че работите в същото предприятие. Но след препрочитане реших, че по-скоро не, а искате да информирате обективно вашия близък.

ПП Форума отдавна не е само за майки, а разисква всякакви въпроси, споделят се съвети и опит. Доста полезен, стига да се чете и отсява подвеждащата и неточна информация.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 16:55 от dariVale

# 3
Не съм запозната по въпроса - нас са ни местели, когато си поискат. От гледна точка на служител - да давам часове от малкото си свободно време, висейки в задръстване, само за да е евтино за фирмата, която има възможности за много по-добра локация, е престъпление. Още повече ако трябва да си взимам детето от ДГ. Надявам се нещата да се развият в добра посока за него, тъй като промяната в обстоятелствата идва от вас.

# 4
Цитат
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност; ***
dariVale, а това дали важи в този случай, понеже аз разбрах, че адресът се променя от един в друг квартал на София, но все е в същото населено място?

# 5
Цитат
dariVale, а това дали важи в този случай, понеже аз разбрах, че адресът се променя от един в друг квартал на София, но все е в същото населено място?
https://www.pariteni.bg/novini/rabota/kak-da-reagirame-kogato-ni … oto-miasto-248704
Ето тук (а и на още няколко места в нета срещнах подобни)

"Например, ако работник или служител в голяма корпорация, която разполага с няколко офиса в различни части на града. работи като администратор в офиса на компанията в центъра на града. В един момент, поради промени в организацията на работното пространство, компанията решава да премести някои от работника или служителя от централния офис в новонаето помещение в друг квартал, но без да се променят техните длъжности или заплати.

Според Кодекса на труда, тази промяна в работното място, без да се засяга други аспекти от неговата работа, не се счита за изменение на трудовото правоотношение. Тук не е необходимо изрично съгласие на работника или служителя за тази промяна, тъй като се запазват основните параметри на неговата длъжност и възнаграждение. По този начин може да бъде преместен в новия офис без да е необходимо да подписва нов трудов договор или допълнително споразумение."

По това тълкуване дори не е необходимо да се прави нищо, не се счита за промяна на работното място. Тябва да се почете повече практика. Но ако предприятието възприеме този подход - недоволните ще си отидат в къщи тутакси по взаимно съгласие.

Скрит текст:
КТ
Забрана за едностранно изменение на трудовото правоотношение
Чл. 118. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят или работникът или служителят не могат да променят едностранно съдържанието на трудовото правоотношение освен в случаите и по реда, установени в закона.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Не се смята изменение на трудовото правоотношение, когато работникът или служителят е преместен на друго работно място в същото предприятие, без да се променят определеното място на работа, длъжността и размерът на основната заплата на работника или служителя.

Допълнителни разпоредби
4. (отм., предишна т. 7, изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2024 г.) "Работно място" е помещение, цех, стая, нахождение на машина, съоръжение или друго подобно териториално определено място в предприятието, където работникът или служителят по указание на работодателя полага труда си в изпълнение на задълженията по трудовото правоотношение, както и място, определено от предприятие ползвател. При извършване на надомна работа и работа от разстояние работно място е място в помещение в дома на работника или служителя или в друго помещение по негов избор извън предприятието, където се извършва работата;

За мен "работно място" и "място на работа" не са едно и също нещо и ако предприятието се мести на нов адрес, дори и в същото населено място то това е промяна на работното място, която си изисква съгласието на работника. Ето за това е важно да се чуят работодателя и най-вече адвокатите му.
Но при всички положения работодателя може да го направи. Въпрос на подход и тълкуване е дали на несъгласните и желаещи да напуснат ще спази/плати предизвестие или не.

ПП Ала.бала - хубаво е , че имате капацитета да прецените какви са възможностите на фирмата, в която работите. Дали ще е подходящо за вас работодателя да ви задължи да се преместите на квартира по-близо до местоработата си, за да му е по-удобно на него вашето идване на работа? Защото е преценил, че заплатата ви е достатъчна да плащате наем и вноска по заем за собствено жилище на друго място, но пък иска вие да губите по-малко време в трафика и да пристигате починала и в добро настроение на работа.

# 6
Имам капацитета, да. Едва ли на фирмата 
ѝ пука дали аз ще имам капацитета да си взема детето на време от ДГ, заради кучото място, в което са ме наврели.
Вие променяте обстоятелствата и би било хубаво да си платите, точно както служителят би платил със собственото си време, ако се премести по-далеч от офиса.

# 7
Имам капацитета, да. Едва ли на фирмата 
ѝ пука дали аз ще имам капацитета да си взема детето на време от ДГ, заради кучото място, в което са ме наврели.
Вие променяте обстоятелствата и би било хубаво да си платите, точно както служителят би платил със собственото си време, ако се премести по-далеч от офиса.
Не сте крепостта селянка, а продажбата на труд е договор. Когато условията престанат да удовлетворяват някоя от страните тя го прекратява по съответния ред.
Законодателя не е предвидил фирмата да осиновява до живот който и да е от работниците й.
Както виждате от приложеното по-горе тълкуване, а и от споделеното от вас - могат да си ви пращат където си искат в рамките на населеното място без изобщо да се обясняват или да "си плащат". Щом и вие сте стояла при поредица премествания, явно сте съгласна, въпреки недоволството.
Аз лично смятам, че е по-правилно работника да подпише  ДС, но явно може и без.

# 8
Явно да, което не го прави морално. Да плащате обезщетение, защото правите еднолично работата на служител при вас невъзможна, би трябвало да е най-нормалното нещо, както е и при съкращение. Другият вариант да плащате вие за лукса да си пращате служителите, където си поискате и да не плащат те, е пътят да им влиза в работното време. Ако работата, която предлагате, не е нещо, което може да се върши от всеки, хванат от улицата, трудно ще си намерите хора само от новото куче място и тогава ще помислите два пъти преди да си пращате хората, където си пожелаете.
Когато аз съм се навивала да работя на кучи места, най-малкото съм нямала дете. Сега вече нямам капацитета и струвам толкова, че мога да си избирам по-качествени фирми.

# 9
Tакова местене обикновено не е приятно и е свързано с нужда от  личен транспорт(смяна на 2 автобуса например),повече време и разходи за служителите.

От личен опит.От офис в центъра на града ,където всеки, който работи е на близко или пешеходно разстояние искаха да ни преместят в една индустриална зона извън града, на едно голо поле.Условията не бяха по-добри за служителите,нямаше дори място от където да си купиш и един сандвич.Някои се съгласиха,един се прехвърли в друг отдел в същата сграда.А на някои (като мен ) ни дадоха по един лап топ и ни казаха да ходим по т.н. work stations на същата компания в града.Изобщо разби се атмосферата на колектива,ако може така да се каже...Казаха ни,че това бил модерен подход.... А всъщност реалната причина беше,че не искаха повече да плащат наем и съответните консумативи за ток,вода и отопление в старата сграда,като можеха да сместят някои в новата (вече собствена), а пък някои като нас да ни пратят да работим уж по-флексибъл по други места....
Като цяло хората не бяха доволни от цялата хамалогия.Някои трябваше да сменят 2 автобуса до новата база,(а сега живееха буквално на 10 мин път пеша),други трябваше да си купуват коли за по-удобно,а някои напуснаха.

В горния случай ако има осигурен транспорт до новата сграда от няколко точки в града ще е добре. 

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 22:03 от Zhani

# 10
  • Melmak
В моя договор имам клауза, която упоменава това. Питащият чел ли е дали има такава клауза?

При нас закриха единия офис и събраха цялата фирма в 1 сграда, преди бяхме в две на различни локации. Но при нас договорите са ясни, че имат право да ни местят от един офис в друг и толкова.

Да си провери и той дали това е изяснено.

# 11
В длъжностната характеристика не е място да се споменава изрично адреса. Ако задълженията се променят, това, естествено трябва да бъде променено в настоящата длъжбостна характеристика.
Това - между другото, защото беше написано, че ще има нови длъжностни характеристики.

Който не е съгласен, е в правото си да напусне. Не виждам как заради несъгласен служител фирмата ще плаща наем, за да му е удобно на този служител.

# 12
Назад са цитирали закона.
Ами да напуска.
И на мен ми се е случвало и напуснах. Имаше други причини.
Имаше и уреден транспорт до новото място, но исках да напусна.

# 13
Много благодаря на всички за споделените мнения! Ориентирах се къде да чета, сега през уикенда ще се опитам да вразумя упорития "революционер", поне да престане да убеждава други хора и да ги вкарва в заблуда. Във фантазиите си те вече си харчат обезщетението до някой басейн и взимат една година пълна "борса" Frowning1

Моето лично мнение е, че и двете страни са прави за себе си. Работодателят има правото да решава къде да се помещава фирмата му, а работникът има правото да решава дали това го устройва. В крайна сметка, договорите подлежат на промяна, всяка една от страните може да инициира предоговаряне, а при невъзможност за постигане на съгласие - и прекратяване. Но важното е и от двете страни това да става от спокойни и аргументирани позиции, а не с извиване на ръце и с рогата напред.

В длъжностната характеристика не е място да се споменава изрично адреса. Ако задълженията се променят, това, естествено трябва да бъде променено в настоящата длъжбостна характеристика.
Това - между другото, защото беше написано, че ще има нови длъжностни характеристики.
Знам, но в тяхната фирма така са си решили. Длъжностната характеристика (неговата, която съм чела) е много подробна - 7 страници, и включва в детайли елементи от правилника за вътрешния ред. Може би има някаква причина да са такива, не съм наясно.

# 14
Днес като преглеждах темата се замислих пак за текста от КТ:

И в частност за "или местност". За мащабите на София съседния квартал може да се приеме за "друга местност". Предвид цялостната реорганизация на пътуването до работа. Не е като да е на съседната улица.
Трябва да се изчака събранието, за да се чуе какво предлага работодателя. Може да се направи консултация с юриста на компетентната ИТ (по местоживеене или месторабота) относно дали може да се тълкува преместването като "друга местност", или не се счита за промяна на мястото на работа.
Ако се възприеме (от работодателя и ИТ да потвърди), че е промяна на мястото на работа и работодателя се съгласи освобождаването да е по чл.328 ал.1 т.7от КТ  - това е благоприятно за напускащото лице, защото ще получава обезщетение за безработица според стажа и осигурителния доход.
Ако се възприеме, че няма промяна на работното място, тогава освобождаването ще се случи по чл.325 ал.1 от КТ (взаимно съгласие), а в такъв случай обезщетението се изплаща в минимален размер за 4 месеца

Скрит текст:
КСО
Чл.54 б
(3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 95 от 2003 г., изм., бр. 82 от 2006 г., бр. 64 от 2007 г., бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., доп., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., изм., бр. 53 от 2014 г., доп., бр. 79 от 2015 г., в сила от 1.11.2015 г., изм., бр. 99 от 2017 г., в сила от 1.01.2018 г., бр. 51 от 2020 г.) Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326, 330 и 331 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105, чл. 107, ал. 1, т. 1 – 4 и чл. 107а от Закона за държавния служител, чл. 162, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 226, ал. 1, т. 4, 6, 8 и 16 от Закона за Министерството на вътрешните работи, чл. 101, ал. 1, т. 5, 8 и 11 от Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони, получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт