Договорите на служителите са сключени, като в тях е упоменат адрес на месторабота - старата сграда. В длъжностните характеристики и инструктажите, също е упоменат адреса.
Има ли право служител да откаже преместването, като не подпише предложения анекс и новата длъжностна характеристика? Достатъчно основание за отказ ли е, че не го устройва времето за транспорт и преместването е в негов ущърб? Служителят смята, че за всяко преместване трябва да се иска неговото съгласие. Но това не важи ли, ако искат да преместят само един служител, а не когато се мести цялата фирма? Твърди също така, че в случая фирмата е "виновна", че не му осигурява работното място, за което е сключил договора, и иска обезщетение.
Фирмата няма синдикат, няма и колективни трудови договори, всеки е на индивидуално договаряне. Въпросният служител активно убеждава останалите служители да постъпят като него, и има вероятност да успее.
За момента никой не е подписал анекс, само са им предложени. Свикано е общо събрание следващата седмица, на която шефовете и юристите ще разяснят нещата. Но обстановката е нажежена, хората се навиват за "битка", и не се знае как ще приключи всичко това.
Служителят-"революционер" ми е близък, но честно казано не искам да занимавам нашите юристи с този казус, нито имам време аз да ровя из нормативната уредба и практиките. Ако някой е наясно, ще се радвам да сподели, за да се опитам да го вразумя малко.