СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 491
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте,
Записвам се и аз при вас. За сега е спокойно у дома, седмокласничката (уж) има ясна идея какво иска. Аз не я притискам и не говоря колко е важно да изкара високи резултати. Има записани 3 пробни матури по математика и още толкова по БЕЛ към Регалия.

# 196
Здравейте, родители.

Включвам се за първи път и аз в тази групата . Моята дъщеря е 6 клас ,но се опитвам да се ориентирам от тази година в това безкрайно море от информация , материали и подготовка.
Започвам с въпрос на дневен ред- от коя година започнахте с школите? 6 или 7 клас?

Това изцяло завиви от детето. Моят син го записах още в началото на 6 клас по БЕЛ, защото подготовката в училище в 5 клас беше под всякаква критика. Бях решила, че МАТ поне в 6 клас ще помагам аз, но понеже не ми издържаха нервите вторият срок го пратих и на школа по МАТ.
ПО МАТ не улучихме школата - с много сперлативи от интернет, уж дете от неговия клас също ходеше и беше много доволно, но контролът беше нулев, учителят цял час нищо не преподавал и детето съответно нищо не научи.
ПО БЕЛ беше точно обратното - много силен контрол, много детайло и подробно преподаден материал, но детето нямаше никаква мотивация да полага екстра усилия и ефектът беше по-скоро задържане на някакво средно ниво, отколкото натрупване (и като се има предвид, че и в 6 клас продаължаваше преподаденото в училище да граничи с нулата все пак). Чак сега в 7 клас като че ли той самият разбра как да учи за повече знания.
В 7 клас остана в същата школа по БЕЛ, а математиката я смених. Не знам дали имаше ефект от курсовете в 6-ти клас, но онзи ден детето ме застреля с изказването, че 'много съм очаквала от него по математика, след като 2 години (5 и 6 клас), той нищо не бил разбирал". По БЕЛ има повече самочувствие на знаещ - значи поне в неговата глава курсът по БЕЛ в 6-ти клас е бил полезен.
Така че от кога ще почнете зависи изцяло от детето и колко е съзнателно. Ако няма пропуски в училище и учи прилежно - можете да почнете в 7-ми. Ако не - по добре още в 6-ти. Ако не искате да играете на сляпо в 7-ми и да трябва да сменяте учители по време на учебната година, също почнете в 6-ти клас. Иначе поемате още един риск да не попаднете на вашия човек. Повечето школи обаче започват записванията втория срок на 6-ти клас като някои имат и изпит. Така че ако не почнете школа в началото на 6-ти клас трябва да следите внимателно началото на записванията в 7-ми да не го изпуснете.

# 197
Моята ходи по мат на школа в шести клас, защото имала приятелче там и съответно искаше да са заедно, но скучаеше, нищо ново не научи и след месец  спря, нейното ниво беше доста високо за нивото на курса и само се губеше време да се решават задачи от А група.
 Сега, в седми клас, не ходи по мат, готви се самостоятелно. Ходи само по бел, защото по бел аз не съм в състояние да помагам.

# 198
  • София
Моят го записах в шести клас още и на двете. Не направих най-сполучливият избор. Успя да запази ниво, попълни някои пропуски, имаше стимул да решава допълнителните двайсетина задачи и някое упражнение по БЕЛ всяка седмица. Но групите бяха сравнително големи, а обратната връзка трудна и ненавременна. Вероятно щеше да му е по-полезно да е на друго място, но и там беше по-добре от нищо.
За него разбрах, че трябва да е в малка група, за да не минава между капките, но пък и да има с кого да се съревновава.
Но ако детето е съвестно и без истерии решава малко допълнителни неща, вероятно ще се получи. Финансовият фактор също го има.

# 199
Здравейте!Къде могат да се види точкуването по Бел за олимпиадата?Знам колко са й точките,но 75 точки добре ли е?

# 200
Здравейте!Къде могат да се види точкуването по Бел за олимпиадата?Знам колко са й точките,но 75 точки добре ли е?
Предполагам в самото училище могат да се видят, там, където се проведе първи кръг. Даже със самата учителка по бел на детето може да говорите.
Тя олимпиадата не е много съпоставима с нво-то, освен може би тестовата част. Вижте там как е, за да си направите някакви изводи за нивото на теорията поне. Синът ми е имал една грешка на теста, оттам минус 4 точки. И минус 8 на ОНВ, там вече не съм задълбавала какво-що. Та така общо 88 точки. За мен бива.

Редактирах, защото сега го питах пак. Минус 4 и минус 8 са точките.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 12:34 от Мила Атова

# 201
Олимпиадата по БЕЛ е съвсем различна от НВО, така че не може да сравните. 91 т трябват за областен кръг, а 75 т дали е добре зависи и от точките на останалите и от това дали е върху ОЛВ/ОНВ основно (40 т) или .е предимно от текстовата част.

# 202
  • у дома
Може ли да помоля ако някое дете работи по матем със сборника на Просвета  да ми снимате и пратите на лични отг на задачите от смеси,сплави и разтвори...Благодаря предварително!
Много благодаря,изпратиха ми ги Heart

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 21:43 от svetlaem

# 203
  • София
Моят за момента се е класирал на всички олимпиади,  на които се е явил. Утре приключва с училищните кръгове с тази по биология. Само да е здрав, че в този сезон при толкова предстоящи олимпиади,  не ми се мисли.
Математика- 16 от 21т
Физика- 26 от 30т
Химия - 85 от 100т
Български- 92 от 100т.
Биология- предстои
Природните науки са си изцяло с подготовка в училище,  по български и математика си учи с мен, редовно и по много. Засега се очертава да завърши първи срок с една петица, по история.

# 204
Ивалета, браво на момчето ти! Страхотни резултати!
На моята дъщеря не й харесват историята и географията, много усилия полага по тези предмети.

# 205
  • Отвъд алеята зад шкафа
Браво на всички деца, явили се на олимпиади, а за твоя син, Ивалета, двойно браво! Ти явно имаш и добър подход на обучаване.

# 206
Браво, Ивалета! Може ли да споделиш по колко учите "редовно и по много"?

# 207
  • София
Ивалета, браво на момчето ти! Страхотни резултати!
На моята дъщеря не й харесват историята и географията, много усилия полага по тези предмети.
При нас географията върви от само себе си,  миналата година беше на областен кръг. Тази година успях да го убедя поне тази олимпиада да пропусне. По своя инициатива в 5ти клас научи всички знамена кое на коя държава е, а лятото прекара в изготвяне на маршрут за околосветско пътешествие,  което ще направи като завърши гимназия. Сега не му се налага да отваря учебник по география,  просто си знае материала.

# 208
  • София
Браво! Пожелавам да осъществи мечтата си!
При нас с голям зор върви историята и географията, 4 и 5, ако не я тикам и проверявам, не знам, може и по-зле да е.

Със закъснение: качих в пощата първите пробни от Междучасие от ноември 2024 - пълни условия и отговори

# 209
Ивалета, отваряй школа направо...явно ти се отдава Blush
Моят синковец не ходи на никакви странични състезателни мероприятия тази година Sad Гледаме базово да е подготвен. На школа е от тази година, около нас масово децата са от 7 клас записани и за него решихме, че ще е по- добре да не прегрява 2 години. Зависи от детето- определено. Щеше да остане и допълнителния му английски, но групата се реорганизира в неудобен за нас ден и отпадна като ангажимент за тази година. Аз се старая да му говоря, че е важно да даде максимума и да постигне максимален резултат за него си, за да има избор. Говоря много и да е спокоен, това ни е най- важното...Живи и здрави, че сме в матрицата е ясно, но някак от миналата година е брутално всичко, което се случва. За мен вече е борба срещу системата, ако аз притискам детето, значи съм заедно с МОН-ци срещу него, така го усещам. Те се гаврят с децата и с родителите, ще опитам поне като родител да го подкрепям...Споделих си...

Общи условия

Активация на акаунт