СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 055
  • 740
  •   1
Отговори
# 735
Цитат на: Мила Атова

Може ли да споделиш въпросния модел? Ако не е много дълго за писане де. Че ние се готвим вкъщи сами едно към гьотере и ще ми е полезно.
[/quote

Ето структурата в една от школите за 6-те изречения.

УВОДНО ИЗРЕЧЕНИЕ: жанр и име на творбата; име на автора и нещо общо за героя/героите или за идеите.
ВТОРО ИЗРЕЧЕНИЕ: ориентация от коя композиционна част е изразът.
ТРЕТО, ЧЕТВЪРТО И ПЕТО ИЗРЕЧЕНИЕ: извеждат похватите и тълкуват техните внушения.
ШЕСТО ИЗРЕЧЕНИЕ: обобщение, придаващо завършеност на краткия анализиран текст.

Тук е обяснено доста подробно:
https://didiishere.wordpress.com/2019/08/12/kak-se-pishe-teza/

# 736
Цитат на: Мила Атова

Може ли да споделиш въпросния модел? Ако не е много дълго за писане де. Че ние се готвим вкъщи сами едно към гьотере и ще ми е полезно.
[/quote

Ето структурата в една от школите за 6-те изречения.

УВОДНО ИЗРЕЧЕНИЕ: жанр и име на творбата; име на автора и нещо общо за героя/героите или за идеите.
ВТОРО ИЗРЕЧЕНИЕ: ориентация от коя композиционна част е изразът.
ТРЕТО, ЧЕТВЪРТО И ПЕТО ИЗРЕЧЕНИЕ: извеждат похватите и тълкуват техните внушения.
ШЕСТО ИЗРЕЧЕНИЕ: обобщение, придаващо завършеност на краткия анализиран текст.

Тук е обяснено доста подробно:
https://didiishere.wordpress.com/2019/08/12/kak-se-pishe-teza/
Много благодаря.
А аз скоро смятам да инициирам среща с нашата госпожа по бел, която е и проверяващ. Ще я питам за броя изречения и дали санкционират, ако са повече примерно. Ако и някой друг има някакви въпроси, казвайте, ще си ги запиша.

# 737
  • София
Според мене броят на изреченията може да се нагласи - да са прости, или сложни по-дълги /ако е някаква мисъл, да се отделят със запетайка, точки запетайка/
Добре че не като на изпит по английски - да трябва определен брой думи, знаци, да мислиш по-дълга или по-къса дума

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 15:39 от milka22

# 738
  • ту тук, ту там
Аз мисля, че ако като съдържание е обхванато всичко от по-горе дадената структура, никой няма да брои изреченията.
Не смятам, че има значение дали са 6 прости изречения или 4 сложни, нито че за някой здравомислещ проверяващ ще има значение точно това.
Ей с такива глупости отказвам да отвличам вниманието на детето си от същественото, пък нека го санкционират с точки.

# 739
За мен също е безумие, но това е положението. Още по-тъпо е да зубрят тези. И 6-те точки не са само за структура и съдържание , а и "графично оформление", правопис и пунктуация.

# 740

Общи условия

Активация на акаунт