СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 057
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
С две деца в системата и сумарно 19 учебни години и 3 училища дотук съм се сблъсквала с най-различни учители. Но такъв дето цъка на телефон още не съм срещала.
Синът ми имаше супер гадна класна до 4ти клас. Мачкаше буквално децата, които не й бяха любимци, вкл. моя син. Звънете ми да ми каже, че от него няма да излезе нищо и ще пропадне в живота. Тази година е абитуриент и нищо от това не се случи, напротив. Преместих го в 6ти клас и съжалих стократно,  че не съм го направила по-рано. Така че да, има всякакви учители и трябва и ние да сме коректив и в процеса да участват учители, ученици и родители.

# 691
Зачудих се как ги изкара 19 години Simple Smile аз ги броях досега от коя година съм влязла в мелачката, не на глава 😂
Но ако са на глава- водя : 27 учебни години и 7 училища. Също не съм попадала на такива учители. На неспособни да, на мачкащи да, на отказващи детето от предмета - да, но на напълно неработещи - не.

# 692
Думата "мачкащи", ми напоми за още един бисер - обръщение към ученик: Не е трябвало да се раждаш!
Каквото и да е детето, никой няма право да му говори по този начин.

# 693
Аз си ги броя като сбор, в смисъл че са различни училища с различни учители. 12 години с баткото и 7ма със сестра му. За нея избрах друго училище, имайки лош опит в първото с баткото. Но то е до учител, просто той попадна на кофти класна в началния етап. Докато класната на дъщеря ми беше страхотна. Сегашната й класна също. Така че не е като да нямам шарен опит в системата.

# 694
Така погледнато, за моя 19-годишен опит в системата на образованието Joy, мога да споделя, че децата ми не са попадали на учител, който не си гледа съвестно работата. И двете ми деца са учили (едното още е там) в кварталното основно училище. Средата е трагична (точно от деца, които си мислят, че всичко им е позволено на този свят и всеки им е длъжен с нещо), но учителите са прекрасни. И двете ми деца си съжаляват учителите, че са подложени на такава простотия ежедневно. Големият е в друго училище вече, там положението е друго, вече са си и големи хора. Но са възпитани, че строгият и взискателен учител се стреми да ги научи, а този, който не изисква от тях, напразно си взима заплатата. И не са имали проблем с нито един учител някога.

# 695
  • София
Ааа, ако ги броим на глава, аз ви бия всичките. Joy 35 години с включен ПУК, защото и той беше в училище. Но пък само 3 училища, макар и с различни учители.

# 696
Думата "мачкащи", ми напоми за още един бисер - обръщение към ученик: Не е трябвало да се раждаш!
Каквото и да е детето, никой няма право да му говори по този начин.

Вече не е модерно да си неолиберал. Учителят няма никакви права, само ученикът има. Ами, да, това е животът, с всякакви работи ще те среща, няма да те гали по гениалната главица.

# 697
  • София
Зачудих се как ги изкара 19 години Simple Smile аз ги броях досега от коя година съм влязла в мелачката, не на глава 😂
Но ако са на глава- водя : 27 учебни години и 7 училища. Също не съм попадала на такива учители. На неспособни да, на мачкащи да, на отказващи детето от предмета - да, но на напълно неработещи - не.
E! Айде сега.. на глава... нали паралелно се движат Simple Smile)) И аз съм отдавна в мелачката. Дори съм много потресена как 8 г. може да са с толкова съществени разлики.
И Университетите ли броите в тия години? Чуствам се все едно трябва да решавам Диофантови уравнения... Sweat SmileSweat SmileSweat SmileSweat Smile

# 698
  • София
Ааа, ако броите и университетите, няма да си призная. Както е казал хамстерът: в такъв случай аз няма да играя. Joy

# 699
Аз не броя университет, все още. Събрах ги, къде на шега, къде не. Както се казва в прогнозата за времето -5, но се усеща като -15. А и както написах първите четири години на сина ги броя всяка като за три:))

# 700
Така погледнато, за моя 19-годишен опит в системата на образованието Joy, мога да споделя, че децата ми не са попадали на учител, който не си гледа съвестно работата. И двете ми деца са учили (едното още е там) в кварталното основно училище. Средата е трагична (точно от деца, които си мислят, че всичко им е позволено на този свят и всеки им е длъжен с нещо), но учителите са прекрасни. И двете ми деца си съжаляват учителите, че са подложени на такава простотия ежедневно. Големият е в друго училище вече, там положението е друго, вече са си и големи хора. Но са възпитани, че строгият и взискателен учител се стреми да ги научи, а този, който не изисква от тях, напразно си взима заплатата. И не са имали проблем с нито един учител някога.
Ами да ти кажа, че си голяма късметлийка. И аз така говорих с голямата, не можех да си нахваля учителите. Но малката на такъв гадняр попадна, че още не може да се отърси психически. Само един, стига и за цял живот и цял живот ще го помни. Другите ни учители са прилични хора. Има чудесни измежду тях, които също страдат от лошата образователна система, но правят каквото могат съвсем добросъвестно.
По мое време, по зрелия соц, когато всичко беше прекрасно с желязна дисциплина и ред, имахме една учителка, която изхвърляше чантите на закъснелите през прозореца, а кабинетът беше на четвъртия етаж. Ако не знаеш, те замеряше с тебешир, веднъж даже ме уцели. И сега, като чуя биология, и се оглеждам за летящи тебешири. А имахме една, по бел, която си спеше на бюрото в час. Мили спомени.
 Има гадни и невъзпитани родители, лоши учители, а има и лоши деца с добри родители. Светът е шарен.

И още нещо, което наблюдавам. Едни и същи дечища с едни учители гък не казват в час, а на други играят хоро на главите. Същите деца вкъщи са ангелчета, а в училище демони. Кучето скача според тоягата
Истината е, че учителите и децата са просто артистите, но дали пиесата ще е водевил, сатира, драма или комедия, зависи от режисьора и сценаристите. Системата е за ремонт, а не пионките

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 23:57 от Априлски душ

# 701
... строгият и взискателен учител се стреми да ги научи, а този, който не изисква от тях, напразно си взима заплатата...
Това е точно така.

...Средата е трагична (точно от деца, които си мислят, че всичко им е позволено на този свят и всеки им е длъжен с нещо)...
А тук опитът ни е коренно различен, защото ние пък имаме прекрасен клас, който за съжаление ще се разпръсне в различни посоки след няколко месеца.

# 702
Априлски душ, не винаги сме попадали на добър учител, напротив. И съм го написала. На сина ми не зная дали се отрази трайно, но аз в продължение на една година изтръпвах като ми звънне и започне с обидите. В началото и си поплаквах, после просто я изслушвах и така до следващата седмица. За радост прогнозите й не се сбъднаха хич. Затова съжалявам, че не го преместих и не потърсих нормален учител. Но пък се радвам, че дъщеря ми досега попада на такива. Тя е притеснителна, свита, преживява нещата и класен като на брат й щеше да мине през нея като бърз влак.

# 703
Точно ти държеше сметка на учител, който взел учебника на детето ти...
Хайде да не изопачаваме! Сметка не за това, че е взел, а за това, че не е върнал учебник, не вафла!

# 704
Върни се от преди седмица и си прочети писанията.  Златото извадило учебник по школата, пък гадния учител му го взело.... О, ужас... как ще си напише домашното по курса, който бил в пъти по-важен от някакъв си час. И мама със зъби и нокти тръгна да защитава правата на златото.

М, да, сигурно изопачавам.....

Общи условия

Активация на акаунт