СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 070
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
Върнах се!
Soul Free, а къде прочетохте че търся оправдание за извадения учебник? Изказах недоволство, че не са му го върнали след часа, в рамките на същия ден, както и на следващия.
...Бланките с решените задачи са във въпросния учебник...

# 706
Vache, какви университети:-) тях не ги броя хич. Само училищата - едно изкласило за 12 г, едно в 8кл и настоящото агънце Simple Smile
Иначе ако не е на глава добитък - стажа ми започва 2007ма, демек 18 -та година се въртя като хамстер в таз въртележка:-)

Иначе за учителите, много плява за тези години, а аз вече лекинко се уморявам да се боря - изцяло в образователно направление. С другото съм ги оставила сами да се оправят. Само веднъж за тези години, след завършване на 7 клас на голямото и записване в ново училище, си позволих да дам директен коментар към учител от старото училище, който го спъна умишлено с оценка.
На останалото, с което се справят като комуникация с учителите, гледам като на бъдещи “софт скилс”

# 707
Добро ви утро,
моите момчета имаха късмет с началните учители, нямаме към момента опит с гадняри. Обаче големия в езиковата се оказва с много греди по важни предмети. Че са мЪрзели е ясно, но пък поради липса на учители и там започва да се усеща и от децата една апатия към определени предмети заради учители, които си мисля, че може да имат и някакви проблеми.
Аз също смятам, че родителите сме виновни- всички, малко или много. Ние тук сме по- различен пример, защото все пак ни е грижа. Но знаете ли колко родители пишем тук или в други социални мрежи? Много сме малко на фона на всички. А примерите са навсякъде около нас. За съжаление системата мачка всички, поддаваме се и във времето нещата просто се скапват. Аз съм станала тотален песимист и мисля за момента сега, а не за след н- години, защото не виждам как нещата биха се променили. Не съм се отказала, разбира се, но виждам, че усилията, които полагаме вкъщи дават един резултат, които за мен не е достатъчно задоволителен. Да сме живи и здрави Simple Smile

# 708
Знаете ли, голямото дете в пети клас се сблъска на едно състезание с учителка, която в прав текст си каза, че реже точките за отмъщение към учителка от неговото училище. И ми каза, мамо, за първи път осъзнавам, че възрастен може да навреди умишлено на дете. Много добър урок беше, макар и ситуацията гнусна. Някои ситуации могат да станат и полезни, ако човек извлече житейски урок.

# 709
  • София
Искам да Ви кажа, че в живота на децата ми и в нашия учители са били, хората, които са ги формирали в немалка степен и са помогнали в професионалната посока на голямата. Понеже имат 8 г. разлика и двете бяха при едни и същи учители в градината и в начален курс. Дори в градината учителките си свършиха чудесно работата, защото дадоха цялостната основа по всички науки. И това го казвам напълно сериозно, защото тях ги омаловажават много. Началната им учителка пък е човек, на когото това му е призвание. Доказано е за всичките ѝ випуски. А  учителката по БЕЛ в прогимназията на голямата, като да има пръст на съдбата е спомогнала и напътствала пътя ѝ в изкуството, освен, че довърши перфектно работата на предишните по отношение на грамотността.
И за да не е толкова перфектно ще кажа, че пак голямата отиде да учи физика в НПМГ, защото учителката ѝ по физика в началото на седми клас ѝ написа двойка и после пред целия клас я попита защо иска да ходи на олимпиада след като няма да се справи. Това ако го кажеш на един Овен само ще го мотивираш. И така.. заради тази учителка и тогавашен директор на училището дъщеря ми се закани, че ще стигне до национален кръг на олимпиадата по физика. Simple Smile Стигна до разглеждане от Националната комисия за допускане до кръга и реши, че ще учи физика в гимназията. И когато накрая на годината същата учителка ги накара да пишат есе на тема "Какъв учител по физика щях да бъда" тя си беше написала всичко от-до Simple Smile Така че както се казва от лошото тя успя да извлече само ползи. Иначе напълно разбирам с какво се сблъскват някои родители, особено с учителите в начално училище.

# 710
  • София
Набора вчера се сблъскал с несъответствие. В училище учителката по БЕЛ им обяснявала, че тезата трябва да е максимум 3 изречения, а в школата ги карат да пишат по 5-6.

# 711
И при нас ги учат на 6 изречения. В училище не знам какво им казват.

# 712
Бях намерила наскоро едно описание, сега го прелистих - също пише 5-6
https://didiishere.wordpress.com/2019/08/12/kak-se-pishe-teza/
Но мисля по-важно е какво пише, а не колко

# 713
  • София
По принцип условието на 25 задача е: Запишете в текст от 3 – 4 изречения какво е внушението на цитата от ....

# 714
  • София
И аз знам за 3-4 изречения, то няма място за повече. Е, моето пише много ситно и може и повече да докара.
Идеята за 5-6 може би е, че е по-голяма вероятността да нацелиш спуснатите от МОН шаблонни фрази.

# 715
В школата им казват 3-4 сложни изречения и се получава малко по-дълга теза, което съотвества на 5-6 прости такива. Примерните от преподавателя също не са по 2 реда, като не са изкуствено напудрени, а с напълно нормален изказ.

# 716
В школата на дъщеря ми има определена структура и какво трябва да съдържат тези 5-6 изречения. Не е просто хвърляне на думи, има си скелет и се изгражда кратко съчинение, анализ на посоченото изречение.

# 717
Тя тази теза дава едни  6 точки при супер-дупер изложение по въпроса. И 4 да са, все тая. Преразказът е по-важен, че е 35 т.

# 718
От където и да дойдат точките, няма да ги изхвърлим. Smile Така, че да действат децата и дано се справят с всичко

# 719
Е, много ясно, че е хубаво да си имат пълен брой точки, но мисълта ми е, че за малкото точки, които дава тезата, огромните усилия за написването ѝ като че ли се обезмислят.

Общи условия

Активация на акаунт