СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 473
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
  • София
И в крайна сметка - за какво е матурата по английски,? За самочувствие? 🤔
Ами тя е по желание, така или иначе. Моят ще се яви да зарадва класната си, която им преподава по английски. Аз лично не мисля,  че ниво А2 носи някакъв престиж, та това е по-скоро минимум знания.

# 376
Като казвате, че школите са софийско изобретение и в провинцията ги няма, не слагате ли знак за равенство между школа и частен учител. За мен школата е просто начин да се поемат повече ученици и да се изкарват повече пари, но по-същество си е същото като частния учител. Аз съм била 7 клас през 1997 година в провинцията -  в най-бедното време, и съм ходила на частни учители и по математика, и по български и то по 2 пъти седмично. Съучениците ми, които се интересуваха от по-хубави училища (езиковата и математическата гимназия) също ходиха на такива. Трудно ми е да повярвам, че децата от провинцията в днешни дни се явяват на НВО само с училищни знания и то при положение, че наистина има огромна дупка между преподавания в 7 клас материал и формата и изискванията на изпита.

# 377
  • София
Школата поне декларира приходите си, фирма е, плаща данъци, не в сивата икономика, превеждам парите по банков път по сметка на фирма
Едновреме и аз ходих на уроци частни учители, давах парите на ръка.
Та сега е по-добре от преди, пак паралелно образование, но поне плащат някакви данъци.

# 378
  • ту тук, ту там
Аз знам, че е по желание. Казах вече, че моят син по собствено желание е решил да пробва. Просто се чудех дали има и някакво практическо приложение, защо изобщо е въведена да я има, пък било то и по избор.

# 379
Като оставим финансовата страна, частният учител обръща индивидуално внимание, за разлика от курса, където обикновено са 25-30 деца в група. Среден вариант е малки групи от 5-6 деца.
Навсякъде, където има съревнование за желани училища, има школи. Като се погледне бала за прием, се вижда дали има нужда.

# 380
  • София
Четох, четох ...па си сипах, нищо, че е 12ч. Все някъде е време за първото!
Хора, спрете да генерализирате, базирано на собственото си положение, собственото си дете, собственото си училище и особено тогава, когато нямате достатъчно информация по темата.
Ето, в училището на моето дете по математика се преподава урока и за вкъщи се дават задачите след урока в учебника. Достатъчно ли е? Като знам възможностите на моето дете - не. Затова ходи допълнително на уроци. Ако беше някое по-организирано, сигурно щеше да се бута и само да решава задачи от сборници и помагала и да идва да пита, ако за нещо не се сеща, ама нА, тъпичко и мързеливо съм го отгледала, та не го прави. Пък и аз възтъпа падам, не си спомням отпреди 40 години как съм решавала задачи от път, скорост и време...имам си други ребуси за решаване.
Та така, сипете си и вие по едно и дишайте дълбоко!
А, да! Относно интереса към други предмети, внимателно избирайте, че големия син се беше засилил към физиката в НПМГ, а сега не може да я търпи, добре че не влезе там!

# 381
Ариана, абсолютно на същото мнение съм и аз. Децата са различни, подходите към всяко едно също, а за родителите да не говорим и все пак и училищата си имат своята индивидуалност. Така, че който където и както иска да се готви, важен е все пак крайния резултат.

ПП. Аз ще сипя по-късно, но ще наваксам бързо!

# 382
Наздраве!

# 383
  • София
Това пак е генерализирани.
И моето си пише само домашното, не ходи на школа, и си се справя със първия модул на 98-100%.
Втория модул не се упражнява на школата със сигурност, но не е и по силите на всички, или поне до скоро не беше.

Аз лично скочих срещу това: в училище не учат, а в школата- да.

А и така си отсявам компания за розовия джин. Как иначе да знам кой има нужда?

# 384
Всички имаме нужда. Grinning

# 385
  • София
Надявам се в София да дадат още някой неучебен ден, има нужда от почивка.

# 386
Сигурно няма.... гледах Кастрева петък вечер по тв, каза няма засега индикации.....

# 387
Ариана все едно е описала моето дете.
Ходи на курс по БЕЛ и математика, но    никакъв напредък няма. Вчера имаше родителска среща и учителката хвали всички деца, а моето го соли колко незнае и трябва допълнително да си преговаря вкъщи от материала от 6 клас, не си пише редовно домашните. Идеше ми да се скрия под чина, но нищо не мога да направя, нямам авторитета явно за това. Повече се интересува от спорта и да изкара следващия колан за таекуон-до, има изпит другата седмица в събота или неделя, а аз не спирам от пети клас да говоря за тези матури и ученето като цяло. Отивам да си сипя едно, че да ми мине😔

# 388
  • у дома

Втория модул не се упражнява на школата със сигурност, но не е и по силите на всички, или поне до скоро не беше.

Явно не си следила последните  няколко години-отвори минслогодишното НВО мат-във втората част няма нищо,което да не се упр в училище,пък даже и текстовата си е типова от работа-по план и в действителност ..

# 389
Четох, четох ...па си сипах, нищо, че е 12ч. Все някъде е време за първото!

Любим лаф в офиса! Ние с ММ сме на спайси ром - спомен от ски ваканции в едни по-добри времена!
Беше тежка седмица. Тийн-ът  с грип А, с тамифлу-то се пребори. Обаче брутална кашлица, няма сън.. Мина на Азакс, вече 4-ти ден. Кашлицата отшумява, но пак е стряскаща. Бележката беше до петък и се чудя дали да го пускам утре.. Има школи в училище и в събота е на 2 олимпиади - сам, подчертавам сам си ги причини: сутринта е по математика в училище в Люлин до 13-13:30, а от 14:30 - по химия в училище в Младост, недомислена, работа. Както и да е, ще се справим някак, като е решил да ходи.
Най - важното е да са ни живи и здрави! Няма да останат без училище и необразовани.

Общи условия

Активация на акаунт