Бюро по труда - тема 8

• 17 562
  • 518
  •   1
Отговори
# 105
Изчислява се на база МРЗ

# 106
Здравейте!
Прекъснах си борсата за да започна работа. Сега отново искам да си подновя борсата и съответно обезщетението.
Всичко както при регистрация ли се попълва отново или има някаква особеност? Мисля онлайн да го направя.

# 107
Аз прекъснах и поднових борса, но не беше онлайн.   Съветвам ви да идете на място или да се обадите за консултация. Иначе за подновяването погледнаха заповедта за освобождаване и трудовата ми книжка и ми дадоха да попълня една декларация, но не мога да кажа дали беше същата от първата регистрация.

# 108
Иди на място, да не стане някой фал.

# 109
  • БГ
Аз прекъснах и поднових борса, но не беше онлайн.   Съветвам ви да идете на място или да се обадите за консултация. Иначе за подновяването погледнаха заповедта за освобождаване и трудовата ми книжка и ми дадоха да попълня една декларация, но не мога да кажа дали беше същата от първата регистрация.

Ако може споделете на какво основание сте прекратили новия договор?
В смисъл, ако спреш борса/обезщетение, поради започване на работа, но ако не се получат нещата и прекратите по взаимно съгласие, кое основание ви гледат отново на бюрото/НОИ? Предходното, с което сте били регистрирани или новото. То няма резон, ако е новото да ви доизплатят обезщетението, но знае ли човек?

# 110
Доколкото ми обясниха от НОИ няма значение на какво основание е прекратен втория договор - в случая беше по взаимно съгласие. Отидох попълних документите, показах заповедта и трудова книжка и след около седмица ми излезе ново решение. Сумата на обезщетението не се променя. Т.е. ако преди трябваше да взимам обезщетение по 100 лв. на ден до 01.06, сега след като съм била прекъснала за 15 дни, трябва да взимам до 15.06 пак тези 100лв./раб.ден. Идеята е, че правото на обезщетение си е същото, просто се прекъсва от ТД и после се възстановява.

# 111
Няма значение по кой член е прекратен договорът при такъв случай. Ако не са минали 12 месеца от прекъсване на обезщетението, се възстановява от където е прекъснато - в същия размер и за колкото време е оставало до края му. Ако са минали - пак няма значение - много е скоро за "пълно" обезщетение така че минималното за 4 месеца

# 112
Аз прекратявах и после пак се върнах на борсата. Процедурата е като ново записване, попълват се същите документи.

# 113
За електронно подаване на мен ми обясниха , че се прави нова регистрация в АЗ, в НОИ се подава декларация за промяна в обстоятелствата. Наложи се да разговарям с няколко служителки, никоя от тях не беше сигурна коя декл. се подава в НОИ. Надявам се последната (експерт) да не ме е подвела.

# 114
Ако само се регистрираш на бюрото по труда, без да подаваш молба за обезщетение (например, защото си напуснал по взаимно съгласие), имаш ли право да се възползваш от някакви обучения или не?

# 115
  • Пеликания
Имаш право. Аз се бях регистрирала без обезщетение и ходих на курс и получихме сертификати.

# 116
Може да вземаш обезщетение и да караш курс.

# 117
Буболина 73 на мен идеята ми е да не подавам молба за обезщетение, понеже ще е минимално, за 4 месеца. Фирмата, в която съм в момента ни предлага обезщетения при напускане по взаимно съгласие. И ако се запиша сега за обезщетение, ще загубя по-натам правото за нормална борса за три години наред, а не знам какво ще се случи през тези години. Но така или иначе искам да си повиша квалификацията, ако предложат някой полезен курс, бих се възползвала.

# 118
  • София
С приятели обсъждаме следните въпроси и молим за разяснения.
1.Ако лицето има основен тр. договор и допълнителен трудов (4 часа) с друг работодател, обезщетението за безработица как се изчислява от двамата общо или само от основния, който съкращава лицето?
2.По втория тр. договор лицето получава възнаграждение под МРЗ, но осн.заплата по договора е над МРЗ. В този случай възможно ли е получаване на 50% обещетение за безработица от борсата и продължаване на договора на 4 часа.
Благодаря предварително за разясненията!

# 119
С приятели обсъждаме следните въпроси и молим за разяснения.
1.Ако лицето има основен тр. договор и допълнителен трудов (4 часа) с друг работодател, обезщетението за безработица как се изчислява от двамата общо или само от основния, който съкращава лицето?
2.По втория тр. договор лицето получава възнаграждение под МРЗ, но осн.заплата по договора е над МРЗ. В този случай възможно ли е получаване на 50% обещетение за безработица от борсата и продължаване на договора на 4 часа.
Благодаря предварително за разясненията!
1. Взема се общия осигурителен доход 24 месеца назад - по един, два, пет трудови договора - колкото са - всичките, среднодневно.
2. При прекратяване на основния трудов договор незабавно уведомявате втория работодател, за да прекрати втория договор и да го подаде като основен, т.е. втория договор става първи. Това е грубо нарушение на закона (при прекратен основен договор да останете само на допълнителен такъв) и последиците са за втория ви работодател.
Право на 50% обезщетение при действащ трудов договор на непълно работно време имате, ако заплатата е под минималната.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 09:57 от HoneyBee33

Общи условия

Активация на акаунт