Бюро по труда - тема 8

• 17 058
  • 510
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Ами, едно е автоматично спиране, друго е да зависи от служителя. Защото автоматично да изгубиш права, би било изключително нелепо, дори и за България. И моето питане беше за 1 ден, а не за една седмица.

# 271
На 15 да няма изненада?

# 272
Но нали са дали нова дата? Ако има спиране е нормално и отговорно да съобщят. Не мога да повярвам, че ще действат некоректно.

# 273
Стига шашкахте излишно жената. Стана ясно, че има различни случаи на реакция от служителите, едни директно заплашват други обясняват /аз веднъж се мотах до 15ч и ми звъннаха/, но в случая явно са били свестни и не са се заяли, дали са й дата. Цитирах закон, който казва, че има право да закъснее с 1 работен ден. Освен това най-малкото дори да вземат да я прекратят ще я уведомят писмено или през с-мата за връчване.

# 274
Не е гаранция че винаги ще има такъв толеранс, нито пък колко ще е. Хубаво е че при нея са се разминали нещата, но не е хубаво да се окуражават останалите че няма проблем да не се спазва датата. Не се знае дали винаги няма да има и човек не бива да разчита на това.

# 275
Здравейте, ако забременея, докато съм регистрирана на бюрото по труда, ще имам ли право на обезщетение за майчинство? Имам 8 години трудов стаж преди това.

# 276
Не. За да получавате майчинство трябва да имате работодател към момента на излизане в 45 дневния болничен. Иначе само социално майчинство, не знам колко е в момента, върти ми се че беше нещо около 200 лева, но може и да бъркам за сумата.

# 277
Мога ли да се регистрирам изцяло онлайн на бюрото по труда? В първия пост видях стъпки, но не ми стана ясно ще има ли нужда да ходя все пак до там. Пак електронно се подава и заявление за обезщетение към НОИ, така ли? Как ще получа евентуално дата за следващо посещение?

И срокът за записване видях, че е 7 работни дни, нали няма промяна? Ако съкращението е от днес, мога да се запиша до 25.04.

Извинявайте, ако въпросите са ми глупави, никога до сега не съм се регистрирала, а детето е болно и искам да се опитам да се регистрирам онлайн, да не я водя с мен там.

# 278
Да, може изцяло онлайн и за двете неща, няма нужда от ходене. Не чакайте последния момент обаче.

# 279
Благодаря. А датата на следващото посещение как ще я получа?

# 280
По електронен път. Чрез системата за електронно връчване.

# 281
  • БГ
Първо се регистрирате в БТ/АЗ - електронно с ел.подпис или ПИК на НАП и чак след тази регистрация в НОИ за обезщетение. Срока за БТ е 7дни от заповедта, но за НОИ ви е 3 месеца. Ще ви върнат, когато ви регистрират в АЗ регистрационната карта с номера на регистрация и първа дата за подпис. Като отидете на място ще ви в дадат и хартиено. Може и телефонно обаждане да имате, за доп.указания.
На страницата на АЗ има много добре обяснено с линкове, как и къде се регистрирате.
За регистрация в НОИ ви трябват и данни от АЗ, така че няма смисъл да бързате за НОИ.

# 282
  • Somewhere far away
А като стана дума - някой може ли  нагледно да обясни как се подава това заявление за ПИК на НАП електронно? влизам си в профила, имам евротръст- но не виждам да има такава услуга, въпреки че в страницата пише че я има - цитирам 
"Заявлението може да се подаде по имейл: infocenter@nra.bg, по телефона:0700 18 700, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“.".

# 283
Deathcrush Изтеглете формуляра под цитирания от вас текст, попълнете го и го подпишете през Adobe Reader и им го изпратете по един от начините. Само да кажа, че дори и да го подадете онлайн, ще трябва да го вземете на място. Ако отидете директно на място, за 5 минути ще ви го издадат.

# 284
  • Somewhere far away
Е може и с пълномощно друг да го вземе, но цялата гимнастика се обезсмисля, защото за пълномощно ще трябва и до нотаруис да се ходи. Така че явно ще е на място, он лайн услугата е безмислена, защото реално не те  отменя и не те улеснява по никакъв начин че дори и по-трудно става, заради пълномощното.

Общи условия

Активация на акаунт