Бюро по труда - тема 8

• 17 101
  • 510
  •   1
Отговори
# 255
  • София
На моя позната при подобен случай бяха търсили бележка от лекар за болното дете.
Скоро ли е било?

# 256
  • Somewhere far away
Няма значение дали е скоро или не. Такива са им правилата, а това не е институция , която е  известна с гъвкавостта и промените, така че не очаквам да си променят правилата през ден.

# 257
Ще отида утре, в 8:30 с детето направо, да ми кажат какво да правя....Дано се смилят над мен...

"При неизпълнение на някое от задълженията, регистрацията Ви ще бъде прекратена. Право на следваща регистрация имате не по-рано от изтичането на 3 месеца от датата на прекратяване.
Регистрацията Ви може да бъде възстановена при представяне на доказателство за наличие на уважителна причина, в срок 7 работни дни от нейното отпадане. Уважителни причини са: задържане от органите на властта; явяване в съд или друг държавен орган; участие във военно-учебен сбор или преподготовка; заболяване и други."

Това е цитат от регистрационната ми карта в БТ.
Обадете се утре или отидете на място и попитайте каква точно бележка трябва от личния лекар.
Относно болничните листове, лекарите могат да издават с един ден задна дата - така че утре може да ви издаде за днес.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 20:28 от Cafe

# 258
  • София
Ще отида утре, в 8:30 с детето направо, да ми кажат какво да правя....Дано се смилят над мен...

Нали уж е болно детето, къде ще го влачиш в студа сутринта?
Говори с ЛЛ да ти напише служ. бележка като тия за детската градина.

# 259
Системата автоматично те е изключила,утре иди рано и им кажи, че ще им занесеш бележка от ЛЛ.

# 260
  • София

Нали уж е болно детето, къде ще го влачиш в студа сутринта?
Говори с ЛЛ да ти напише служ. бележка като тия за детската градина.
Ами няма на кого да го оставя. Такава е ситуацията.

# 261
Оф, върти ми се нещо дали някъде не бях намерила някаква информация и даже цитирала тук, че за да ти спрат обезщетението трябва не просто да изтървеш датата, а да не се явиш още 2 или 3 дни след това. Един вид че има нещо като гратисен период, но от бюрото винаги подвеждат и оставят усещане, че и 1 ден е фатален. Тя жената така или иначе е добре да реагира бързо, а и зависи от настроението им на служителките, но ако се окаже че не е непоправимо провинила да може да се защити.

Търся в старите теми, но не намирам все още въпросната информация / пост. Ако успея ще допълня.
Редактирам, намерих, имала съм предвид това - ако под писмена покана се разбира датата за подпис, което не съм напълно сигурна.

https://www.az.government.bg/faq/

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 21:40 от Miss_Kaprisse

# 262
  • Somewhere far away
Няма смисъл да ровите. Както вече се каза, пише си го на самата регистрационна карта.

# 263
  • София
И аз четох в стари теми, че според зависи от настроението и служителя, могат да направят компромис.За това и питах дали на някого му се е случвало скоро. Ще споделя утре, какво е станало.
Благодаря, на всички,които се включиха. Спокойна вечер.

# 264
Ами да си прецизират тогава информацията и бланките. Защото регистрационната карта е едно хвърчащо листче с принтиран някакъв шаблонен текст /кой знае от колко десетилетки/ с подбрани 5 изречения указания в резюме.

Текстът цитиран от мен и наличен в сайта на Агенцията се оказа от Закон за насърчаване на заетостта, по-точно чл  20, актуална версия, достъпен в Lex.bg. Следва да е по-достоверно и човек да може да се опре на него. Та прекратяването на регистрация за 1 ден закъснение, без ибяснение и предупреждение, звучи неправомерно.

# 265
  • Somewhere far away
Е  не е без предупреждение, звънят ти. Преди време даже ми бяха написали смс, защото не си вдигнах телефона на момента.

# 266
  • София
Та прекратяването на регистрация за 1 ден закъснение, без ибяснение и предупреждение, звучи неправомерно.
И на мен ми стана супер странно и крайно неадекватно, да си губиш правата, на секундата ако не се явиш в уречения ден. Най-малкото би трябвало да прозвъняват хората. Що за услуга в полза на гражданите?

Deathcrush, на мен днес, никой не ми е звънял. Ако бяха, щях да натоваря детето в колата и да ги посетя. Просто се разсеях. А дори съм си оградила датата на календара и съм си написала отгоре "борса".

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 22:05 от Koralche

# 267
На моя позната при подобен случай бяха търсили бележка от лекар за болното дете.
Скоро ли е било?
Преди 3-4  години. Според мен утре сутрин се обади в бюрото и кажи, че детето е болно, после на лекар за бележка.

# 268
  • София
Добро утро,
Връщам се от борсата и не ми казаха и дума. Подадох си талончето с обяснението, че датата ми беше вчера, но детето ми е болно и се разсеях, човека ми го взе, даде ми нова дата и довиждане. Значи няма такъв филм с автоматично спиране на права.

# 269
  • София
Не бих се изказвала така смело какъв филм има или няма.
Може би зависи от служителя или от дните забавяне.
Случаи всякакви, но добре е да се спазва датата.

Общи условия

Активация на акаунт