Бюро по труда - тема 8

• 17 159
  • 514
  •   1
Отговори
# 240
Не, възобновява се сумата на която сте били преди това /на работен ден/ за оставащия неизползван срок.

# 241
Днес ходих да се подпиша , но въобще не обърнах внимание какво ми написаха на листчето (регистрационната карта).

Съкращение "ПСТР" някой да има идея какво означава?

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 20:44 от Kalojin

# 242
Какви са тия листчета, където се подписвате? На мен само ми дадоха регистрационната карта и на нея е написана датата на следващата среща.

Иначе ПСТР - Посттравматично стресово разстройство Grinning (майтапче, това ми излиза в гугъл на тази абревиатура, но естествено не е това)

Може да е трудов посредник (посредник по труда).

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 18:45 от Cafe

# 243
Няма листчета, никой никъде не се подписва, отмятат те в компютъра, просто така си е останало във времето.

# 244
  • София
Здравейте! Някой знае ли дали правото на обезщетение за безработица е обвързано с майчинските? Аз съм на борсата от половин година и получавам обезщетение за безработица поради съкращение. Скоро ще започвам нова работа, но и планирам бременност, и се питам дали бих имала право на майчински (разбира се, след изтичане на 6 м. изпитателен срок).

# 245
Здравейте! Някой знае ли дали правото на обезщетение за безработица е обвързано с майчинските? Аз съм на борсата от половин година и получавам обезщетение за безработица поради съкращение. Скоро ще започвам нова работа, но и планирам бременност, и се питам дали бих имала право на майчински (разбира се, след изтичане на 6 м. изпитателен срок).

Предвид, че изплащането на болничните листове става за период 18 месеца назад, потенциално част от месеците дохода Ви може да е обвързан с заплащането от борсата.

# 246
Ето нещо интересно относно вашият случай :
Периодът  на получаване на обезщетение за безработица от НОИ се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране, но има няколко важни уточнения:

1. Зачита се като осигурителен стаж, но не се включва в трудовия стаж по смисъла на Трудовия кодекс.
   •   Това означава, че времето на борсата се брои при изчисляване на правото на пенсия, тъй като през този период се внасят осигуровки за пенсия от държавата (чрез НОИ).
   •   Не се счита за стаж за болнични, майчинство, обезщетения за временна неработоспособност и т.н., тъй като не се внасят осигуровки за тези рискове

# 247
  • София
Краси235, благодаря ви за насоките. Имате ли представа за майчински колко време назад се вземат предвид доходите?

# 248
24 месеца назад. В сайта на НОИ ако имате ПИК мисля че може да си видите прогнозно изчислено колко би било.

# 249
Здравейте, имам следното питане -освободена съм с едномесечно  предизвестие по чл.328 ал.1 т.3. /безсрочен трудов договор/. Имам 13 г. трудов стаж.
От бюрото по труда ми отказаха безработни пари, защото имам фирма /онлайн арт магазин/, който няма обаче никакви приходи. Онлайн магазина обаче е в самото начало и от него нямам все още никакви приходи.
Интересува ме, имам ли право на тази  едномесечна помощ от работодателя, че не съм си намерила друга работа в рамките на 1 месец след прекратяване на договора?

# 250
Според мен при това прекратяване имате право на 1 заплата и това няма връзка с вашата фирма /за второто не съм 100% сигурна обаче/. Само че трябва да подадете декларация при работодателя когато изтече този 1 месец, за да ви я изплатят.

Иначе евентуално обезщетение от НОИ така или иначе би започнало да се изплаща след като изтече периода на обезщетението от работодателя, не могат да се застъпват. В тази връзка вижте дали в този 1 месец ако закриете фирмата, излезете от управлението щ или там каквато е пречката и пак подадете в НОИ няма вече да ви одобрят.

# 251
  • София
Здравейте,
Днес трябваше да се разпиша, но детето е болно, разсеях се и се сетих в 5:25 ( бюрото по труда е до 5) .... И сега много се уплаших, че могат да ми спрат обезщетението. Някой закъснявал ли е с 1 ден да се разпише и какви бяха последиците? Всъщност току що прочетох, че е възможно да ми спрат обезщетението, никой не ми каза, че ако не отида на деня, мога да загубя права... Много моля ако някой има прясна информация, да сподели.

# 252
  • Somewhere far away
Да, по принцип е така, но ако имаш причина, като например болен си могат да направят изключение, но искат доказателство от ЛЛ или от друг лекар.

# 253
  • София
Ще отида утре, в 8:30 с детето направо, да ми кажат какво да правя....Дано се смилят над мен...

# 254
На моя позната при подобен случай бяха търсили бележка от лекар за болното дете.

Общи условия

Активация на акаунт