Бюро по труда - тема 8

• 17 719
  • 519
  •   1
Отговори
# 225
Ако не са минали три години от последната борса, има право на 4 месеца, по 18 лева на работен ден.

# 226
Да, но важна подробност е как се броят.
Трите години мисля се считаха от датата на отпускане на предишното обезщетение, не от приключването му. Тоест ако човекът му е отпусната борса да кажем от 4-ти април 2022, сега ако подаде документи след 4-ти април 2025 /и също ако отговаря на другите условия за начин на прекратяване на договора/ ще има право на обезщетение  според стажа и осигурителния доход /60%/. Ако подаде обаче по-рано, не са минали трите години и ще му начислят директно минималното обезщетение от гория пост.

По кой член точно е прекратен договора? Ако съкратен значи чл.328 е ОК за обезщетението, според мен да изчака да минат 3-те години и тогава да подава в БТ и НОИ като изрично посочи да не е от по-ранна дата молбата.
Също ако е освободен поради съкратен щат, намаляване обема на работа и още някои случаи, има право на обезщетение от работодателя ако до 1 месец не започне работа. В този случай обезщетението от НОИ така или иначе започва след това от работодателя.

# 227
Има ли някакви програми за предприемачество, от които можем да се възползваме докато сме на борсата?

# 228
Здравейте, в края на миналата година бях съкратена от работата си на основание съкращаване на щата. Получавах обезщетение за безработица няколко месеца, след което започнах работа на ново място и в момента съм в изпитателен срок.

Чуват се новини, че работата на екипа ми ще се преструктурира и голяма част от настоящите ни задължения ще бъде прехвърлена на друг екип, така че усещането е за възможно редуциране на състава.

Въпросът ми е на какво обезщетение ще имам право ако бъда отстранена от работа, и дали обезщетението зависи от това дали ще бъда отстранена по време на изпитателния срок или след като договорът е станал постоянен?

# 229
Ако сте работили по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възобновява за оставащия към датата на прекратяване период, независимо от основанието за прекратяване, но трябва да се регистрирате в Бюрото по труда в срок от 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност.

# 230
  • София
Привет,
ако имате отказ за обезщетение от НОИ (изпълнени са всички условия без едно, за пълното като размер и срок), а след това има настъпила промяна в обстоятелствата (и причината, поради която НОИ са отказали обезщетение е отпаднала) и вече всички необходими изисквания са спазени - то тогава при подаване на декларацията за настъпила промяна в обстоятелствата, това което се очаква да отпуснат е пълния размер или 4 месеца на минимално? Мерси. (може някой да знае, иначе се изчете де що има като инфо)

# 231
Поне според мен, ако издадат ново решение то отменя старото и старото вече за нищо не се брои. А новото е каквото се полага според новите обстоятелства вече, вие си ги знаете. Ние няма как да знаем подробностите.

# 232
Да кажа, че не съм достатъчно наясно просто си разсъждавам. Дори и да е настъпила промяна може ли да не я отчетат? Ако са подадени документи към дата 20.03. и към него момент лицето отговаря на условия за минимално, а към дата 30.03. вече отговаря на условията за пълно - звучи добре, но нали заявлението вече е подадено към 20-ти и на база данните към него момент излиза решението. Особено ако става дума например за 3-годишния срок, то беше така всеки дето малко време не му е стигнало ще изчака и после ще иска "преразглеждане", когато вече му се полага по-изгодната сума. Това е пример просто, може и да е друга ситуацията. Ако обстоятелствата важат към същата дата на първото заявление може би е по-друго. Чисто административно не знам просто дали има такава практика за преразглеждане..

# 233
Абе щом има предвидена декларация за промяна в обстоятелствата, явно има предвиден вариант да разглеждат наново. А пък вече те ще кажат на база новите обстоятелства какво следва. Тя като не казва какво е липсвало, колко време е минало и как е решен проблемът, ние няма как да го измислим.

# 234
  • София
Абе щом има предвидена декларация за промяна в обстоятелствата, явно има предвиден вариант да разглеждат наново. А пък вече те ще кажат на база новите обстоятелства какво следва. Тя като не казва какво е липсвало, колко време е минало и как е решен проблемът, ние няма как да го измислим.
Както нееднократно се писа и тук в темата става дума за управител на фирма по договор за управление на фирма (която има прекратена дейност, но не е заличена от търговския регистър). Това е обстоятелството.

# 235
Дали мога да отида да се подпиша два-три дни по-рано?

# 236
По-рано може, по-късно не може. Може да се подпишеш и от друг град.

# 237
По-рано може, по-късно не може. Може да се подпишеш и от друг град.

Наистина ли? Не ми се ходи до бюрото, в което се записах. Има едно по-близо, но не се води в моя район. Може да стане и там значи?
Или ако съм в същия град ще ме наритат да си ходя в моето бюро...

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 11:01 от Cafe

# 238
За същия град не знам, но за друг може.

# 239
Ако сте работили по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възобновява за оставащия към датата на прекратяване период, независимо от основанието за прекратяване, но трябва да се регистрирате в Бюрото по труда в срок от 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност.

Благодаря за отговора. В този случай ще подлежа само на минимално обезщетение ли?

Общи условия

Активация на акаунт