Бюро по труда - тема 8

• 17 026
  • 510
  •   1
Отговори
# 285
Мда, малко не са го доизмислили точно това - няма голям смисъл да може да се заяви онлайн а да трябва да се вземе лично. Реално не спестяваш повече от примерно една-две минути на място, но пък отделяш някакво време вкъщи за това.

# 286
Коментирате ПИК на НАП, но за всеки случай да вмъкна, че с ПИК на НОИ също става. Иначе пак еднократно се ходи на място в НОИ за него.

# 287
  • София
За 5 минути се попълва заявлението и им се праща по имейл. После отиваш там където си го заявил и си го вземаш без никакво чакане.

# 288
Решила съм утре да ходя да се регистрирам в Бюрото по труда, опитах онлайн, но нещо не успявам да се справя.

Документите за БТ са лична карта, диплома, трудова книжка, документ за прекратяване на трудовия договор и на място ще попълня заявление. Пропускам ли нещо?

За регистрация за обезщетение към НОИ освен документ за банкова сметка, друго трябва ли да нося?

Чета за документ, доказващ осигурителния стаж - това става ли с трудовата книжка или е друг документ и откъде да го набавя?

Скрит текст:

# 289
Доколкото помня, за БТ трябваха само диплома и лична карта, а за НОИ - заповед за прекратяване на договора.
Някои момичета бяха писали, че са им искали трудовите книжки за бърза проверка, но на мен не са ми я искали.

А това е само, ако сте работили извън България:
НОИ - 2. Документи, удостоверяващи осигурителен стаж, придобит по законодателството на друга държава, или документи, съдържащи информация, свързана със служебно удостоверяване на стаж и доход в друга държава

# 290
При прекратяване на трудовия договор по чл. 325, Ал. 1, т. 3 на какво обещетение ще имам право - минималното или 60% ?

# 291
При прекратяване на трудовия договор по чл. 325, Ал. 1, т. 3 на какво обещетение ще имам право - минималното или 60% ?

Мисля, че 60%

# 292
  • БГ
Би трябвало да е 60%, ако и другите условия са изпълнени. Не сте в изключенията.

Изключения от правилото за определяне размера на паричното обезщетение за безработица
Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326, 330 и 331 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105, чл. 107, ал. 1, т. 1 – 4 и чл. 107а от Закона за държавния служител, чл. 162, ал. 1, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 226, ал. 1, т. 4, 6, 8 и 16 от Закона за министерството на вътрешните работи, чл. 101, ал. 1, т. 5, 8 и 11 от Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони, получават минималния дневен размер на обезщетението безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца (чл. 54б, ал. 3 КСО).

Безработните лица, придобили право на обезщетение преди изтичане на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение, получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца (чл. 54б, ал. 4 КСО).

Упражняване на право на обезщетение за безработица: „Упражняване на правото на обезщетение за безработица” е наличието на период, за който е изплатено отпуснато парично обезщетение за безработица (§ 1, ал. 1, т. 13 ДР на КСО).

# 293
  • Somewhere far away
Може ли да се прекрати борсата по телефон?

# 294
Не. Трябва да се подпишеш.

# 295

На мен ми искат и копие от нов ТД.

# 296
Онлайн съм прекратявала преди 7 години. Предполагам и сега може. През сайта на АЗ. Прикачвах сканиран трудов договор.
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … ii/uslugi-731/834
Декември миналата година като прекратявах, понеже не започвах нова работа, го направих ма място, при последното посещение.

# 297
Не знам дали това е правилната тема, но питам:
Работодателя иска да промени срок на предизвестие от един на три месеца.
Издава се анекс номер 3.
Служителя подписва копието на работодателя, но представителя на работодателя го няма към момента и служителя получава неподписано от работодателя копие. Не е ясно дали представителя го е подписал.
Минава 1 година и има други анекси с номера 4,5,6 и тн.
Служителя не знае колко му е предизвестието и иска да си направи сметката кога може да напусне. Няма опция да попита, защото ще събуди съмнение. Също така служителя предпочита да има три месеца предизвестие, понеже във формата има практика служителя да не работи през срока на предизвестие и служителя следва да получи 3 заплати.
Проблем ли е че копието на служителя не е подписано?
Какво става ако работодателя скрие неговия анекс и обяви анекса на служителя за невалиден понеже е неподписан.
Носи ли вина работодателя ако има липсващи анекси?

# 298
  • София
А как работодателят ще обясни, че има анекси 4,5,6, а липсва анекс 3?

# 299
  • София
Не знам дали това е правилната тема, но питам:
Работодателя иска да промени срок на предизвестие от един на три месеца.
Издава се анекс номер 3.
Служителя подписва копието на работодателя, но представителя на работодателя го няма към момента и служителя получава неподписано от работодателя копие. Не е ясно дали представителя го е подписал.
Минава 1 година и има други анекси с номера 4,5,6 и тн.
Служителя не знае колко му е предизвестието и иска да си направи сметката кога може да напусне. Няма опция да попита, защото ще събуди съмнение. Също така служителя предпочита да има три месеца предизвестие, понеже във формата има практика служителя да не работи през срока на предизвестие и служителя следва да получи 3 заплати.
Проблем ли е че копието на служителя не е подписано?
Какво става ако работодателя скрие неговия анекс и обяви анекса на служителя за невалиден понеже е неподписан.
Носи ли вина работодателя ако има липсващи анекси?

Бях в подобна, но не същата ситуация. Предизвестието ми по договор беше 2 м. Подадох си предизвестие за освобождаване и си изработих 2-та месеца.
Имах колеги и с 3 м предизвестие.
След известно време фирмата изпада в трудности и трябва да съкращава.
Поднася на предвидените за съкращение анекс, че предизвестието от 3(2) месеца се договаря на 1 м. Те подписват и са ощетени.
Вие, когато сте подписали за увеличаване на предизвестието, също сте ощетени.
Питам, защо подписвате, уловката е очевидна.
Аз като казах, че напускам, не ми предложиха да отработя 1 м, а си отработих всичко по договор. Подписа означава съгласяване.
Във Вашия случай не е добре, че нямате подписано копие .

Общи условия

Активация на акаунт