Бюро по труда - тема 8

• 16 650
  • 508
  •   1
Отговори
# 345
elizabet9119 Няма данък и удръжки

Тоест след тази формула си взимам всичко чисто. Благодаря Ви!

# 346
Здравейте,

Моля за съвет или мнение от хора, които са минали по подобен път.

Майка ми се прибра в България в началото на февруари, след като е работила 10 години в Белгия, където е била редовно осигурявана. Веднага след прибирането си тя се регистрира в Бюрото по труда и подаде необходимите документи за обезщетение за безработица, включително формуляр U1 и останалите документи, доказващи трудовия ѝ стаж.

В Белгия е работила в почистваща фирма, но е напуснала по собствено желание.

НОИ отказа да ѝ отпусне обезщетение, въпреки че има пълен осигурителен стаж и всички нужни документи. Причината е именно това, че е напуснала по собствено желание.

След подаването на документите (през февруари) ѝ бяха открити сериозни здравословни проблеми, поради които реално не е в състояние да работи.

❓ Въпросът ми е:

Има ли възможност да подаде отново документи за обезщетение, като този път представи медицинско удостоверение от личния лекар или специалист, че не е трудоспособна?

Има ли смисъл да опита отново, или трябва да изчака да минат 3 месеца от датата на напускането и тогава да подаде ново заявление?

Благодаря предварително на всички, които могат да дадат съвет или да споделят опит!

# 347
  • БГ
При напускане по собствено желание или други сходни основания /справка 1ва страница/ без значение в Бг или Ес обезщетението е минималното за 4 месеца. Регистриран веднъж в рамките на 3 години няма ново обезщетение. Бележка от лекар за нетрудоспособмост няма такова нещо. Ако е нетрудоспособна минава ТЕЛК и евентуално инвалидна пенсия, но това няма връзка с безработицата.

# 348
Здравейте. На 4ти юни подадох документи. Приети са на 5ти и от борсата ми казаха, че се чака 1 месец. Вярно ли е това?

# 349
  • София
А ти защо не им вярваш?
Да, чака се.

# 350
Подадох документи на 5.06, днес -18.06,  получих решението за обезщетението, което отпускат. Въпрос - кога би трябвало да получа 1-вия превод? Освободена съм от работа на 03.06.

# 351
На 15 юли ще получите  за м. юни.

# 352
Благодаря!

# 353
  • София
На 15 юли ще получите  за м. юни.
Освен ако нямате право на обезщетение от работодател.

# 354
Какво и как променя това? Имам обезщетение, не знам дали така се казва - за неизползван отпуск, но още не е преведено.

# 355
Става дума за друго обезщетение. Това за отпуск си го взимайте спокойно. Като отидете на борса, ако до месец след освобождаване не сте си намерили работа имате право на допълнително обезщетение от работодателя в размер на една заплата. Ако получите него, за въпросния месец няма да вземете от борсата, а чак от следващия месец.

# 356
Да, за това обезщетение говорех, в случай че има право на такова де, че и това не е винаги.

# 357
Хм, за първи път чувам за такова нещо, нищо подобно не ми казаха, така, че считам, че няма да имам такова обезщетение, а звучи добре Simple Smile

# 358
Зависи по кой член е прекратен договорът, не винаги се полага такова обезщетение. А когато се полага пък, не винаги някой се натиска да ти каже от работодателя. То си и проличава де, понеже като излезе решението с което отпускат обезщетение от НОИ, веднага пускат второ решение с което го спират за този един месец, после ти го продржават след месец вече за колкото време ти се полага от там.

# 359
Сподели ако искаш по кой член ти е прекратен договорът и ще изясним и дали ти се полага обезщетение от работодателя, и дали то е /би следвало да е/ фактор за забавяне на това от НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт