Бюро по труда - тема 8

• 16 447
  • 507
  •   1
Отговори
# 405
Да, първо подаваш декларацията. След това в една справка "Задължения с възможност за плсщане" или подобно излиза направо с опция за онлайн плащане точната сума.

# 406
Здравейте съкратена съм началото на юни по чл 328 Ал 1 и 2. Днес става 1 месец откакто съм безработна, бях чела в Интернет, че по чл 222 май беше, фирмата ми дължи една брутна  заплатя затова, че съм останала без работа. Попитах и в бюрото и в НОЙ, казаха ми, че по закон го има, но на договора  за освобождение не го  пише, така че, може и да ми го платят може и да не ми го. Да напиша собственоръчна  молба, да им я изпратя със спиди  или еконт и да ги помоля да я входират.  Но нямам идея как да постъпя, как ще разбера  дали е входираня или не и изобщо имам ли право?!

# 407
Мен също ме интересува какъв е редът за получаване на това обезщетение? Предстои ми освобождаване по 328, трябва ли да се записва нещо за 322? Има ли опасност да не го получа? Трябва ли да се записвам на борса?

# 408
Това, че не е упоменато в Заповедта за уволнение, не означава, че не трябва да ви го платят. По Спиди или Еконт с обратна разписка изпращате молбата до работодателя и ако не ви бъде изплатено обезщетението до последния ден на месеца, следващ месеца, през който правоотношението е прекратено, изпращате жалба до Инспекция по труда, като прилагате и обратната разписка (тя доказва, че работодателят е приел молбата).
Ето примерна молба
Скрит текст:

# 409
Това, че не е упоменато в Заповедта за уволнение, не означава, че не трябва да ви го платят. По Спиди или Еконт с обратна разписка изпращате молбата до работодателя и ако не ви бъде изплатено обезщетението до последния ден на месеца, следващ месеца, през който правоотношението е прекратено, изпращате жалба до Инспекция по труда, като прилагате и обратната разписка (тя доказва, че работодателят е приел молбата).
Ето примерна молба
Скрит текст:
Благодаря Ви, може ли още нещо дя попитам, аз съм освободена на 1.06.  Днес ще пусна тази молба  до ръководството на фирмата . А това зя обратната разписка в спиди  ли трябва да го спомена  или?

# 410
Да, в Спиди трябва да я споменете

# 411
Да, в Спиди трябва да я споменете

А , трудовата ми книжка мога ли да  пратя копие и също да си взема бележка от бюрото по труда, че до тази дата включително съм безработна...

# 412
# 413
Някой запознат ли е дали мога да вземам борса и работя като самоосигуряващо се лице регистрирано в нап на 4 часа като месечните ми приходи няма да са по големи от борсата която вземам?

# 414
Здравейте.
Миналата година август месец се записах на борсата, т.к напуснах по свое желание и ме освободиха по взаимно съгласие. Имах право на 4 месеца борса.
Точно месец по-късно се отписах, защото си намерих работа, която този месец също ще напусна по взаимно съгласие.
Въпросите ми са - имам ли право да продължа борсата си и мога ли да се запиша в град, различен от адресната ми регистрация?
Благодаря.

# 415
За друг град не съм сигурна в момента как е но пък лесно ще разбереш като ги попиташ.
Обезщетението ще ти го продължат колкото остава от това което вече си започнала да получаваш и си го прекъснала по-рано. До 12 месеца от това прекъсване така се процедира.

# 416
Започнах работа, но още не ми е изготвен договорът. В понеделник ще станат 7 работни дни. Ако до тогава не е готов, мога ли да отида в Бюрото по труда само да уведомят, че се отписвам, а в последствие да им занеса договора?

# 417
Извинявайте да попитам, вярно ли е че ако два три месеца откажа работата която ми предлагат от борсата... имат право да ми я прекъснат?

# 418
Sweetie19 По принцип да, но де факто почти никъде не я прекъсват.

# 419
Няма да я отказваш, вземаш бележката, отиваш там където са те пратили и на интервюто  като започнат да те питат какво можеш,казваш, че не можеш, че ще ти се налага да отсъстваш и те няма да те наемат, ще ти пишат отказ и борсата продължава.

Общи условия

Активация на акаунт