Бюро по труда - тема 8

• 16 237
  • 506
  •   1
Отговори
# 465
А как се кандидатства за такива обучения?

# 466
Те ти казват като отидеш да се подпишеш, но е губене на време, нищо няма да научиш.

# 467
За тези обучения с ваучери наистина ли дистанционната форма е само за работещи или аз нещо не се оправям в сайта на АЗ? Много тъпо, ако е така. Има обучения, които са само в голям град и трябва да се пътува, а има и такива, които въобще ги няма в областта.

# 468
Moже ли някой да сподели какъв е редът за получаване на обезщетение от работодател по член 222?

Също, ако получа само това обезщетение, записана съм на борсата за месец, после се отпиша и така и не почна да получавам обезщетение от НОИ, мога ли в следващите 3 години пак да се запиша на борса и да взимам пълното обезщетение ако ме съкратят отново?

# 469
Здравейте, искам да си платя здравните осигуровки, тъй като ми изтече борсата. Как мога да разбера колко дължа? Знам каква е минималната ставка, но на бюрото бях до 19.06, тоест за остатъка от юни или за целия трябва ли да платя? Извадих си пик на нап. Но не ми стана ясно каква е сумата, за остатъка от юни дължа ли вноска и съответно лихва? Видях декларацията Н 7 и калкулатора, но ние трябва сами да си смятаме и да си преценяваме какво дължим ли?

# 470
Чрез калкулатора се смятат и после се натиска един бутон за плащане. На цели месеци се смята. Щом през юни сте получавала обезщетение, значи сте осигурена за този месец.
Може да си проверите здравния статус, там ще излезе за кои месеци дължите.

# 471
Подава се декларация номер 7 еднократно, след това всеки месец до 25 число се заплащат осигуровките. Автоматично се зарежда сумата. Избира се "Справка за задълженията с възможност за извършване на плащания".

# 472
Чрез системата на НАП може ли да се подаде декларация 7?

# 473
Чрез системата на НАП може ли да се подаде декларация 7?
Да, може

# 474
Здравейте!
Влязох в тази тема да видя за някакви написани стъпки с линкове, но явно и държавата променя нещата.
Ще драсна втори пост или ще редактирам този в следващите няколко дни.

Интересно от тук https://eforms.egov.bg/eforms-portal/app/service.xhtml Избор на Администрация са премахнали Агенция по заетостта - липсва, някой бе споменал, че скийншотите закачени във всички теми в първия пост са out of date - така е.

От този линк https://egov.bg/wps/myportal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalni … i/uslugi-731/1168 кликваме на Заяви услуга и ни препраща тук - https://eforms-web.egov.bg/dashboard/1168
ето скийншот

Сега няма да кача, ще е в следващите дни актуални снимки от сегашните мотоди, та след отваряне на бланкатаза попълване, всичко е онлайн, дори картата. Долу горе са се постарали най-накрая, проблема им е информираността и десетките домейни за различните услуги.

От тук (някой вече го беше постнал) - https://eportal.nssi.bg/katalog-na-uslugite/eau74 - Издаване на разпореждане за отпускане, отказ за отпускане, спиране, възобновяване, прекратяване и възстановяване на парично обезщетение за безработица
Заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица по КСО

Та цялата тази процедура ще я направя тези дни и ще документирам и кача. Реално всичко е доста улеснено, но не добре обяснено - и преди съм казвал - минъса на форума е ровенето, вместо да си създадат в bg mama wiki модул и там да се актуализират подобни неща - anyway. Махнете снимките от първия пост - не са актуални.

П.С. - линковете са достъпени чрез КЕП, ако при вас някой линк се чупи, не сте логнати с кеп или пик.

btw - https://www.az.government.bg/pages/informaciya-za-registraciya-n … shto-rabota-lice/ тук тотално се обърках, от няколко държавни линка изтеглих различни doc и pdf файлове за едно и също ещо с различни стъпки и неработещи линкове. - каша им е.

# 475
Здравейте, искам да се регистрирам като безработна, но да подам заявление за обезщетение на 2-рия или 3-рия месец след регистрацията, ходи ли се ежемесечно за подпис ако регистрацията е като безработен, но без получаване на обезщетение?

# 476
Двете неща са съвсем отделни, щом има регистрация се ходи и на подпис, той е за нея а не за обезщетението.
Обезщетение от по-късна дата не съм убедена че има смисъл, това пропуснато време мисля че се губи от срока на обезщетението, а не че е за същия срок и само да започва от по-късно.

Редактирам понеже явно съм се заблудила, писаха след мен че не се губи щом има регистрация навреме.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 20:03 от natka

# 477
  • София
Регистрацията в НОИ е в срок 3 месеца от оставането без работа.

# 478
Според сайта не се губи от срока, а се изплаща от датата на прекратяване на трудовия договор, ако се подадат документи до 3 месеца от тази дата и ако спазен срока за регистрация като безработни лице.

# 479
Здравейте, искам да се регистрирам като безработна, но да подам заявление за обезщетение на 2-рия или 3-рия месец след регистрацията, ходи ли се ежемесечно за подпис ако регистрацията е като безработен, но без получаване на обезщетение?

Обаче за да не изгубиш правото на обезщетение, трябва в 7-дневен срок от освобождаването да се регистрираш в Бюрото по труда.

П.С. Първата дата за подпис, която ще ти дадат, вероятно ще е след 2 месеца от регистрацията. Така процедират напоследък. И не се ходи ежемесечно, а на два месеца.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 20:07 от Cafe

Общи условия

Активация на акаунт