Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 480
  • 418
  •   1
Отговори
# 105
Няма никакъв шанс подобен тренд - мъжете в момента ги е страх и се пазарят кой кого да сваля, да не се минат и да положат повече усилия. А вие говорите да издържат жена и деца!
Колкото и сочно да се завъртат думичките и да се измислят нови това течение ни е ново, ни е щастливо за жените! Така са живели бабите ни и както казах - никой не е преритал за онези времена и не ги е нарекъл "щастливи"
Да има малоумници, които влизат в какви ли не смахнати връзки и подчинени роли. Да си зависим никога, никому не е било ок.
И още нещо - жените тренд /нашите баби/ са държали дъщерите им да учат и да имат ДРУГ живот! Защо ли така?

# 106
Само че преди не е бил приет разводът и не можело просто да си хване нещата мъжът и да си зареже семейството. Тоест брачният живот до преди 150 години е бил решение за жените и за мъжете. После обаче, като започват да се развеждат, пък като се променя икономическата ситуация нещата се променят. Налага се принципът двама работещи родители.
Имаше една теза, че животът в САЩ конкретно е станал толкова труден и скъп, че двама работещи родители могат да покрият това, което преди само един работещ е можел. Тоест доходите намаляват спрямо цени и недвижими имоти. И сега са в даже по-лошо положение. Защото преди да кажем, мъжът работи, жената гледа децата. Той остава безработен, но тя пък си намира работа-перачка, продавачка, каквото и да е - и може да издържа семейството временно. Сега ако някой от тях не може да работи, не могат да си покриват разходите с една заплата и нещата бързо отиват на зле.
Съответно хората като се усещат почва следващото движение и именно то в момента е най-популярно- сами хора без деца със случайни и кратки връзки. За него никой не говори тук, но там масово се обсъжда. И не е само там -Кореа, Япония масово не се женят и нямат деца. Европа като по-специално остана единствен стожер на семейството.

# 107
Не е само в САЩ. И в Европейските държави вече е трудно да се издържа семейство с една заплата без да се икономисва. Ясли и градина струват колкото една заплата , та затова някои жени предпочитат да гледат сами децата ако няма баби, които да се наемат с отглеждането докато майката работи. Аз работя от 17 годишна и бих предпочела първите години да си гледам децата сама, но не винаги можем да действаме според предпочитанията си и това също зависи от други фактори, не само от моите предпочитания. Не мисля, че е мода някаква. По-скоро всички семейства си функционират по техен си начин. Такъв, какъвто им е удобен, практичен и в който всички членове са що годе удовлетворени.

# 108
От гледна точка на един претоварен родител, изнервен, който трябва да си гледа детето, докато работи, разбирам как в един момент идеята някой да се грижи за теб финансово може да е привлекателна. Затова ги гледат тези клипчета, но всъщност никой няма нито намерение, нито възможност реално да го направи.
Иначе има и доста мъже, които гледат децата и домакинстват, а и много се обявяват, че биха.
Просто аз го виждам това като някакъв ескапизъм, както бяха нашумели клипчета на хора, живеещи сами в някакви хижи сред природата. И там красота, всички ахкат и охкат, ама реално не биха отишли някъде без ток, вода и да трябва сами всичко да си правят. То си е къртовски труд. Просто им харесват клипчетата, защото изглежда по-спокойно начин на живот.
Мисълта ми е че няма такова движение Традсъпруги реално. То си е изкуствено създадено инфлуенсърско чудо за три дни.

# 109
Не винаги моделът с неработеща жена е бил лесен за всички. Аз си спомням детайлно колко бях поразена, когато гледах за първи път "Смъртта на търговския пътник" (А. Милър). Един човек в семейството носи отговорност за прехрана и това е.

А и днес мъжете се хващат с всякаква домакинска работа, не е като по времето на бабите ни, да чакат да им бъде сготвено и сложено. (повечето, знам че и тогава е имало мъже, които се хващат с домакинство) Така че за какво точно му е нужно на един мъж" традсъпруга" днес, да си седи вкъщи и да се чуди какво да прави, да мисли за глупости и да изпада в депресия.

А за гледането на деца - не дай, Боже, детето да има специфични здравословни проблеми, да нужен е родител до него. Но иначе, не виждам особена необходимост, нито по-качествено отглеждане на деца, чиито майки само с това се занимават.

# 110
За младите редпилъри домакинската работа е обида. Моля ви, та те са алфа мъже, как ще мият чинии? Joy Тяхната работа е да косят тревата на двора и да чистят сняг, макар че живеят в панелка и нямат двор, а през целия си живот са виждали сняг общо три пъти.

# 111
Не бях чувала за тези традсъпруги, но не се учудвам на явлението. Предполагам е част от традиционната вълна, която се е надигнала. Традсъпруги, степфордски съпруги, яхния като на баба, плетени чорапи, какъв сняг имаше едно време и т.н.
Но общества като българското имат много нива и ако за някои връщането към миналото е мода, за други миналото никога не си е отивало.
Мен мама ме е учила едно време - и за милионер да си омъжена, ти трябва да работиш и да си имаш свои доходи. Та така процедирам.

# 112
  • Somewhere far away
А не намесвайте снега- снега си беше супер и много ми липсва!

# 113
Не знам дали е по темата, но не ми е много ясно защо миналото задължително се свързва с неработещи съпруги, при положение, че тези, които не са свързвали иначе двата края, открай време са работили. Земеделски труд, фабрики, слугини, бавачки, готвачки, перачки, камериерки, шивачки, акушерки и пр. В трудовите домове във Великобритания са полагали труд и бедни мъже, и бедни жени.  

Друг е въпросът за липсата на достъп до образование и висококвалифициран труд включително за жени от средната класа, които биха имали желание да работят не задължително защото няма какво да ядат.

Но мисля, че трудно може да се посочи период в историята, в който някой е бил на 100% лишен от правото да работи нискоквалифициран /или със специфични умения/ труд срещу препитание.

# 114
  • До хладилника, който обичам
Но мисля, че трудно може да се посочи период в историята, в който някой е бил на 100% лишен от правото да работи нискоквалифициран /или със специфични умения/ труд срещу препитание.
В доста страни, включително България, навремето се е очаквало от жени от прослойка над най-ниската, където не винаги са имали избор, да не работят след брака. Например учителката е била учителка до омъжването си, омъжени жени не са можели да продължат да преподават.

# 115
Често натоварваме миналото с една романтика, а това не винаги е адекватно. Но неслучайно имаме израза "глава на семейство" и го свързваме с мъжката фигура. Презумпцията е, че той е отговорен за издръжката на това семейство, жената има помощна функция.

# 116
За нещастие покрай тази наложена "отговорност", някои мъже си мислят, че жената е тяхно притежание и могат да издевателстват всячески върху нея.

# 117
Разводи винаги е имало.
Връщали са много ползвани, малко ползвани и почти не ползвани булки. И булки са си тръгвали сами. Стига да имат родители при които да се върнат. И зестрата там дето са носили да върнат.
И мъже са зарязвали съпругите си с амнайсет деца и съпруги са зарязвали мъжете си, оставяйки им децата.

# 118
Традсъпругите, които пропагандират това в социалните медии също работят ( създавайки съдържание за публикации)

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 02:03 от •MERA•

# 119
  • Melmak
Е, особено инфлуенсърите, то е ясно, че имат и екип. Валери Йорданова си взима екипа с нея и като ходи на екзотичните дестинации.

Разбира се, това няма лошо, за да се поддържа високо качество е разбираемо, че имат оператори и монтажисти.

Общи условия

Активация на акаунт