Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 074
  • 418
  •   1
Отговори
# 390
Проблемът не е в голямата кариера, много хора нямат кой знае каква кариера, включително има доста мъже без кариера и успехи на 35-40, за които никоя жена не размита, а в съчетаването на абсолютно тривиалното ходене на работа, гледане на деца и обслужване на домакинство, при което се случва много често мъжете нищо да не съчетават, а жените да се опитват да огреят навсякъде.

# 391
Ами мъжът се предполага да носи парите, жената се предполага гледа дома и децата. Реалността е малко далечко от предположенията обаче. Мъжете изобщо не носят пари в дома и се налага и жената да работи. Логиката сочи, че след като жената поема мъжка работа, трябва и мъжът да поеме женска работа. Ама какво се случва? Мъжът започва да обяснява как от това, онова и трето няма нужда. Да се чете - нямам пари за него, не ми е нужно лично на мен и няма да си мръдна пръста за някой друг, защото аз изкарвам парите и аз решавам.
Малко като оня виц назад за тежката работа в доминирани от мъже професии, която героят бил вършил, ама не съвсем.  Някак пропусна да уточни, че не е вадил камъни с кирката или аналога на тази дейност в другите сфери, защото ще признае, че работата му е била на бюро, демек се върши И от жени. А щом неговата се върши и от жени, рязко престава да бъде изключителният мъж и спец по всичко, който му се ще да бъде.

# 392
Тоест Трад съпруги няма в България и не са реална смяна на парадигмата за съвременната жена.

Тук колко мъже могат да предложат такъв лукс да се грижат за теб докато ти се грижиш за дом и деца и те подсигуряват на равно? Колко имат такова чувство за отговорност и закрила.

Тук даже не искат да ти предлагат брак. Огледайте темите в семейни отношения. Масово раждат бебчИта без брак, после "приятеля им" иска да му чистят, да гледа децата и да работят, че да могат да "инвестират". Не искат да правят секс. Или мама казва какво да се случва.
Други пък раждат от приятеля си, той си бие камшика, защото не му се поема отговорност и новия приятел пък се оказва от трън на глог. Айде ново БебЧИ.
Ооо да! Трад съпругите са най-големия проблем в България. такава заплаха за феминизма от десетилетия е нямало. Simple Smile

# 393
  • София
Метал, аз не видях абсолютно никой никога да е твърдял нещо подобно в тази тема, ама добре Grinning

# 394
Имаш предвид, че пасивно-агресивният силен пол с нулева логика не е човек?

# 395
  • France
Живеем в чудесно свободно време и всеки може да живее както си иска. Феминизмът никога не е отричал правото на избор на дадена жена да бъде майка и домакиня. Това, което се изисква е тя да има нелимитиран досег до финансите на семейството, да е защитена от всякакъв тип насилие и при вдовство или развод да може да си стъпи на краката. Затова в държави със слаба политика откъм майчинството и съответно голям процент домакини, издръжките при развод са стабилни.
Който мъж иска трад-съпруга, да се стяга в кръста и да ù предложи условия. Който пък иска работеща и амбициозна жена, да се стяга в кръста и да ù предложи условия. Общото е, че за разлика от преди, на мъжете им се налага да се стягат в кръста. Което не им харесва. Разбирам ги. И на мен не би ми харесвало Simple Smile

# 396
Метал, аз не видях абсолютно никой никога да е твърдял нещо подобно в тази тема, ама добре Grinning

Бърди виж заглавието на темата Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

Жалеха се балерини и други фалшиви ютюбърки.
А си има тема на домакините в бг мама. И не съм видяла да са изтормозени.

# 397
  • France
За да станеш домакиня трябва това да ти се харесва. Нормално е да не си изтормозен, когато е избор
И няма как да стане новото Нормално по същата причина : не на всички им харесва. Даже процентът е твърде малък. Simple Smile
Спете спокойно Simple Smile

# 398
  • София
Ами точно де, никой не е говорил и жалил българските домакини Simple Smile Коментираме опитите на американските ютюбърки да го представят като някаква страхотна тенденция- което не е вярно.

# 399
  • София
Проблемът е при трад съпругите и при домакините, е какво разбират мъжете, и какво разбират жените под тези понятия. Има мъже, които разбират, че жената ще върти къща и деца, а той ще върти каквото прецени. Неприятна изненада, защото такива жени излизат скъпо и много малко могат да си ги позволят. Неприятна изненада пък за дадени жени идва, когато осъзнаят, че са попаднали на мъж с горното мислене, и няма да си гледат децата в луксозния дом, а ще мизерстват и опъват над ракията и шопската салата. Иначе, ако се играе по правилата, и трудът на всеки се цени еднакво, тогава моделът може да работи. За който желае такъв модел. Аз не желая, но винаги апелирам жените, които го искат, да са сигурни, че на тяхно име има достатъчно активи, за да живеят спокойно и сами, ако се наложи по една или друга причина.

А парадигмата няма как да се обърне. Защото ако работеше, нямаше да има феминизъм на първо място. Мъжете си докараха еманципацията, но не мисля, че тези които недоволстват, са си взели поуки защо е възникнала на първо място, и няма как да избегнат връщането й отново.

# 400
  • До хладилника, който обичам
Има и въпросителна на заглавието на темата, също така, защото е въпрос. Но мисля доста назад вече обсъдихме, че въпреки цялото си равноправие в България домакинството и децата са в голямата си част женска работа в болшинството случаи, което не отменя тя и да работи и да носи пари. Всичко е точно.

Няколко дена не влизах и съм много приятно изненадана да разбера, че феминизмът е възтържесвувал, всички цели са постигнати, построили сме петилетката в съкратен срок и изобщо сме си надвили на масрафа. Наистина добри новини!

П.п. впрочем искам дискретно да напомня, че през две световни и практически всички други по-малки войни жените са изземвали и изпълнявали мъжките работи извън фронта и явно не е невъзможно и затриващо света, както се намекна.

# 401
Нещо, което наскоро четох:

Бостънски брак: Какво представлява?
"Да живееш с приятел е по-добре, отколкото да живееш сам." Този израз обобщава същността на бостънския брак, който описва съвместния живот на две жени без романтична връзка. В рамките на такъв съюз жените споделят домакинството и отговорностите, както и се грижат една за друга.

Терминът "бостънски брак" стана популярен след издаването на романа "Бостънците" от Хенри Джеймс през 1886 година, в който героините съжителстват и управляват общ дом. Концепцията за съвместно живеене с приятелка е насърчавана от суфражетките, които искат включването на бостънския брак в гражданския кодекс. В края на 19-ти и началото на 20-ти век много жени открито започват да живеят заедно, създавайки общо домакинство и поставяйки под въпрос патриархалния модел на брака, който възприема жената предимно като майка и слугиня. Тази форма на връзка все още е силно свързана с феминизма, като в основата й стоят принципите на сестринство, равенство и взаимопомощ, които много жени не получават в традиционния брак.

Важно е да се отбележи, че бостънският брак не включва романтични чувства между участниците. В противен случай такъв съюз не се различава значително от други семейни структури, тъй като включва съвместни финансови ангажименти, общи интереси и съвместно отглеждане на деца. Причините, поради които жените избират този модел на съжителство, могат да бъдат разнообразни — от удобството на организиране на ежедневието с друга жена до финансови ползи от споделянето на разходите за наем и други необходими неща. Съвместният живот с друга жена не налага допълнителни ограничения и предоставя ресурси и подкрепа, необходими за подобряване на качеството на живота, което често липсва при единично живеене."

# 402
  • Пловдив
Смята се, че много "бостънски бракове" са прикривали лесбийска двойка. В днешните сексуализирани времена такива неща са ни първо в главите, но нищо чудно да е точно така.

# 403
  • До хладилника, който обичам
Чела съм и за двойки на самотни майки с подобно съчетание. Не гей, а именно за да си делят домакинството, грижите и разходите. За самотни бащи не съм чела да има, вероятно заради стигма да не ги помислят за гей двойка.

# 404
Аз пък бях слушала за привидно традиционен брак между мъж и жена, в който единият или и двамата са всъщност хомосексуални, наричаха го лавандулов брак (lavender marriage).

Общи условия

Активация на акаунт