Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 452
  • 418
  •   1
Отговори
# 60
Аз мисля, че много идеалистично звучи всичко, аз гледах някакво клипче, мъж го е направил,  явно му е "преляла чашата",  жена му не работи, вкъщи ужас, мивката пълна с чинии и тя спи. Този модел е май по-реалистичен, иначе описаното го свързвам с наистина много богати хора, живеещи на друго ниво, с домашната помощница, градинаря и в този дух, поддържана жена, подкрепяща семейство и няколко такива, като нея за да има своята среда.

Иначе за обикновените хора, мисля, че баланса е важен. Считам, че и в България работа от 9 до 18 часа е абсурдно за жена, личен опит, чудя се как съм издържала, да накрая рухнах и по принуда останах вкъщи. Сега в чужбина са масово на половин работен ден жените, или работят определени дни, честно казано не се сещам за жена с малки деца на пълен работен ден, а и децата реално не са и чак толкова малки в училищна възраст.

# 61
Колко жени във форума са tradwife  по американската дефиниция?
Някой кара ли ви насила да ставате такива, за да се чувствате заплашени?
Колко мъже познавате, които изискват това от съпругите си и дори и да е така, не е ли възможно някой, който да е силно консервативен и религиозен да иска това?
Защо това да е заплаха за масовата жена? В Америка има и краен феминизъм, защо да няма и такива жени като контрапункт? Как ще разруши това свободите и правата на българската жена?
Това, че хиляди мюсюлмански жени са забрадени, е ли е заплаха за късата поличка на обикновената млада жена?
Света е много шарен, защо да няма място за всички?

# 62
Имаше една инфлуенсърка традсъпруга. Разчу се, че много бързо и писнало и не издържала дълго в истинския живот на това нещо.
Всяка простотия - за три дни.

# 63
  • Най-красивата страна
Една жена може да е домакиня ,да не ходи на работа от 8ч до 17ч. и пак да има доходи.
Да се грижиш за домакинството и децата също е работа и отнема време.
Познавам такива жени.Виждам,че са по-спокойни,имат време за всичко-и за децата и за домакинството и за себе си и за мъжа си.
Не са като домакините от 50-те години..мъжете им не изискват подчинение,не се отнасят с тях ,като със слугини..
Мъжете на много от тях са по корабите или в някоя чужда страна...

Познавам и кариеристки ,които живеят ,за да работят.
Влагат много труд и усилия,имат домашни помощници,детегледачки..

Познавам и жени,които ходят на работа по 8-10 часа ,връщат се от работа и започват да готвят,чистят,перат,пишат домашни...
И накрая пак мъжа недоволен..и пари няма..

Според мен най-добре е златната среда-няма лошо жената да работи,но да има и достатъчно време за семейството си.
Май наистина е най-добре половин работен ден...

# 64
Бумът на традсъпругите в америка е по същото време, когато жените са гълтали всякакви наркотици като бонбонки. Предписани от личния лекар, за да си лекуват неврастенията или както там са го наричали. Не мисля, че е съвпадение.

# 65
  • София
Имаше една инфлуенсърка традсъпруга. Разчу се, че много бързо и писнало и не издържала дълго в истинския живот на това нещо.
Всяка простотия - за три дни.

Е, чак пък простотия. С подобна “простотия” са отгледани бая поколения.
И ако една жена не иска кариера, иска да гледа деца и да избира тигани, кои сме ние, че да съдим? Не можем да я бием по главата да учи и да преследва работа, а и феминизмът не е “Жената трябва да е каквото ние кажем”. А е “Жената сама избира каква да бъде”.

# 66
Не искам да принизявам едно страдание за сметка на друго, но феминизмът в мен по-скоро се пали от положението на жените в Афганистан, отколкото за страданията на милионерите мормони.

Дори и някой да идеализира домакинстването от тикток клипчета, утре като трябва реално да го върши много бързо ще се върне на работа. И мен ме кефят филмите с предградия, клюкарене и печене на сладкиши по цял ден, ама това не означава, че бих си го причинила. Але пък да седна да чистя по цял.

# 67
Не вярвам, че този модел ще се върне като трайна тенденция. Момичетата днес са твърде независими, за да си го причинят. Дори и да им харесва в началото, едва ли биха се примири ли цял живот да ходят с парцал и тавите. На децата какво толкова има да им се гледа, от 3 до 6-7г  са на детска градина, не помня от каква възраст стана задължителна. После за училище вярно, че е по-добре у дома, вместо на занималня, но тези "традсъпруги" дали имат капацитет да обясняват добре, да помагат с уроци, да дават идеи за презентации.

Имахме такъв печален случай на работа-колега на много висока позиция(една от най-високите в системата, в столицата). Много стабилни и предвидим доходи. Дали са имали странични средства, нямам представа. Жената не работи, ражда 4 деца. И изведнъж, в сравнително млада възраст колегата почина. Събрахме някакви средства, но дотам.
Не може да се разчита само на един доход

Аз съм от Варна, тук от по-старото поколение съпруги на моряци, които отсъстват с месеци, не работеха, доходите стигаха.Жените си гледаха къщите и децата. Но това във времето, в което нямаше много услуги и облекчения за домакинството.
Сега имам съученици, роднини, които пътуват, жените им работят съвсем нормална работа и деца гледат.

Ако имах дъщеря, никога не бих я насърчила да става "традсъпруга", преди всичко, защото това е зависимост. Нямам дъщеря, имам син, още му е рано(надявам се Joy) за сериозни отношения, но като гледам разбиранията му, за него е важно момичето да има широки интереси.
За САЩ нямам представа, за нашите ширини ми се струва наивно това връщане назад.

# 68
Бумът на традсъпругите в америка е по същото време, когато жените са гълтали всякакви наркотици като бонбонки. Предписани от личния лекар, за да си лекуват неврастенията или както там са го наричали. Не мисля, че е съвпадение.

Изобщо не е, има изследвания, че са обвързани нещата. В добавка и алкохол. За децата също е било напълно легитимно от бебета да ги укротяват с някакви сиропи с кодеин или хапчета от лекаря.

И сега prescription drug abuse е много по-висок сред suburban housewives, отколкото сред средностатистическите ходещи на работа жени.

# 69
Това според мен изглежда привлекателно, ако човек се е сблъсквал с работната култура да си по 10 часа на ден в офиса и да блъскаш после по задръствания. Не, че едното ги блазни в САЩ, просто другото не им харесва. Обаче пак стои въпросът, ако партньорът, който ги издържа почине или се разболее, другият какво ще прави. Или просто ако остане без работа. При тях е и така, че училището е половин ден и после няма кой да гледа децата, да ги кара по курсове и на спорт. Та не е много доброволно. Бях гледала един документален филм, даваха бездомни семейства. Масово с добра работа, с три четири малки деца, жената се принуждава да ги гледа, мъжът се сбърква от работа. В един момент го съкращават и от средна класа за няколко месеца изпадат до много незавидно положение и им е трудно да си стъпят на краката.
Ако има нещо, което набира популярност в САЩ, то е по-скоро да нямат деца и да не се женят. Поради финансови причини. Не толкова традсъпрузи. Реално и да се обичат, малко могат да си го позволят.

# 70
Това според мен изглежда привлекателно, ако човек се е сблъсквал с работната култура да си по 10 часа на ден в офиса и да блъскаш после по задръствания. Не, че едното ги блазни в САЩ, просто другото не им харесва. Обаче пак стои въпросът, ако партньорът, който ги издържа почине или се разболее, другият какво ще прави. Или просто ако остане без работа. При тях е и така, че училището е половин ден и после няма кой да гледа децата, да ги кара по курсове и на спорт. Та не е много доброволно. Бях гледала един документален филм, даваха бездомни семейства. Масово с добра работа, с три четири малки деца, жената се принуждава да ги гледа, мъжът се сбърква от работа. В един момент го съкращават и от средна класа за няколко месеца изпадат до много незавидно положение и им е трудно да си стъпят на краката.
Ако има нещо, което набира популярност в САЩ, то е по-скоро да нямат деца и да не се женят. Поради финансови причини. Не толкова традсъпрузи. Реално и да се обичат, малко могат да си го позволят.

В България повече имат собственост и няма да са бездомни, според мен тук има значение и начина на харчене т.е. живеят прекалено нашироко и после се чудят какво става. Огромни къщи, много вещи, всичко сега и веднага.

# 71
Аз традсъпругата си я представям с поне пет хлапета да е постоянно заета. С по-малко изобщо не ми е трад, пък ако ще по десет пъти да мие пода вкъщи.

# 72
  • София
Само че за САЩ има една "малка" разлика. Икономиката на САЩ 50-60те е била пълен бум. А сега е на ръба...
Самите американци признават по разни форуми, че не им стигат заплатите. В сериалите често се промъква фабулата "няма работа - как ще плащаме ипотеката".

# 73
Във форума съм чела много истории за модерни традсъпруги, които често следват следната фабула - мъжът бачка яко, а докато децата са на градина, а мъжът на работа, жената ходи на козметични процедури и усъвършенства с други мъже креватните си умения.

# 74
  • Somewhere far away
Не, мерси.
Изцяло да завися от някой не ми се струва като щастливо преживяване, че пък и да му слугувам и да го слагам на пиедестал - хаха това наистина е от миналото. Само с малката разлика, че в миналото мъжете са ходили на война и доста от тях не са се връщали, затова цялата грижа за деца и дом се падало на жената, а сега мъжете са едни мрънкащи льольовци дето един  пирон не могат да забият.

Общи условия

Активация на акаунт