Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 454
  • 418
  •   1
Отговори
# 30
  • София
А традсъпруга с прислужница, икономка, дойка и пр. може ли?

Не. Те са горди, че нямат домашни помощници и често парадират с това.
Балерината в някакъв момент беше признала, че има бавачка, и я бяха изяли...

# 31
  • София
А традсъпруга с прислужница, икономка, дойка и пр. може ли?
Е то в такъв случай си мениджър с персонал, което си е сериозна работа.

# 32
  • До хладилника, който обичам
Но ако жена съвсем съзнателно е в тази роля, то кои сме ние, че да я упрекваме?
Аз лично имам проблем да ми обясняват, че ТОВА е ролята на жената. И че ТОВА е традиционното семейство. Много бързо от там може да се мине на "всеки извън тоя модел не е нормален". Такива "традиционни" модели се свързват с алтернативно крайно дясно.

# 33
Ако доходите не са достатъчни, рационален избор на практика няма, дори философията на засегнатите да ги тегли с X-брой години назад.
Не знам... чета за семейства, които в желанието си да следват традиционното разделение на ролите и т.н., живеят на ръба на бедността или даже под него. На мен това ми е непонятно, да се натоварва единия партньор с изкарване на пари и да има очаквания да има втора и трета работа, но само той да работи, защото е мъжка работа и жената трябва да си седи вкъщи.

Затова написах "рационален избор".

Но ако някои двойки смятат, че най-добрата им алтернатива е да живеят на/под ръба на бедността само и само за да може жената да се реализира изключително на домакинското поприще, имат пълното право да се пробват.

Само не съм сигурна доколко ще издържат реално, с какви последствия за евентуалните деца откъм възможности и дали примерът ще е толкова заразителен, та да стане масова практика и да промени парадигмата.

# 34
  • София
В България не знам какъв процент от мъжете биха могли да поддържат средно ниво на живот на 3 членно семейство. 10 процента може би??

# 35
Ако тези жени (вадим инфлуенсърките от тях) са ок с това, то какво лошо има? Аз не бих била добре в тази роля, но хората са различни. Ако става дума за насилие, разбира се, че не съм ок с това. Някои религиозни общности все още имат уредени бракове и подобни, които не одобрявам. Но ако жена съвсем съзнателно е в тази роля, то кои сме ние, че да я упрекваме?

В момента обсъждаме дали това движение представлява реална заплаха за установеното до сега равенство между половете. Аз смятам, че да. Инфлуенсърките едно на ръка. Но от там нататък колко девойчета с елементарно мислене тип Тик-ток ще им се вържат на идеологията - ей това е страшното - връщане крачки назад. Крачки, извървяни с десетилетия, които ни връщат към момента, когато жените не са имали право да гласуват примерно.

Иначе в частен случай, ако някоя изключително много държи да се постави в зависимост от мъжа си и да му лази в краката - изборът е неин.

# 36
Ако тези жени (вадим инфлуенсърките от тях) са ок с това, то какво лошо има? Аз не бих била добре в тази роля, но хората са различни. Ако става дума за насилие, разбира се, че не съм ок с това. Някои религиозни общности все още имат уредени бракове и подобни, които не одобрявам. Но ако жена съвсем съзнателно е в тази роля, то кои сме ние, че да я упрекваме?

В момента обсъждаме дали това движение представлява реална заплаха за установеното до сега равенство между половете. Аз смятам, че да. Инфлуенсърките едно на ръка. Но от там нататък колко девойчета с елементарно мислене тип Тик-ток ще им се вържат на идеологията - ей това е страшното - връщане крачки назад. Крачки, извървяни с десетилетия, които ни връщат към момента, когато жените не са имали право да гласуват примерно.

Иначе в частен случай, ако някоя изключително много държи да се постави в зависимост от мъжа си и да му лази в краката - изборът е неин.

Продължавам да не разбирам как ще се случи това връщане на практика без финансова основа. Ако сериозно това е целта, не е ли по-разумно първо да започне да се проповядва ползата от живота в лишения, а чак след това идеологията за традсъпруга?
Иначе според мен е несериозно да се плашим, че има много "девойчета с елементарно мислене" готови в дългосрочен план да преглътнат беднотията заради едната идеология.

# 37
  • София
Ами страшничко си е. В България има хиляди, в Европа сигурно милиони девойки, които едва са избутали гимназия.
И оттам:
Не им се работи касиерка.
Не им се учи.
Ще стават традиционни съпруги! То е статус, то е чудо и приказ!

# 38
  • До хладилника, който обичам
Продължавам да не разбирам как ще се случи това връщане на практика без финансова основа. ... заради едната идеология.
Мога само да предположа, че невероятното женомразство, проповядвано от А. Тейт, културата на инселите, която вместо да затихне, набира сили, новините за забрани на аборт по желание в много щати и други новини от последните години са прелетяли под радара ти.
В теории на конспирациите не вярвам, но от моя гледна точка в последните десетилетия критичното мислене на хората не им е силна страна и го има едно такова завръщане към псевдо-традиционни "ценности", които поставят хора, и мъже, и жени, в зависимо от друг положение. А практиката показва, че у нас сравнително лесно следваме други държави, за добро или лошо.

# 39
  • София
Само една вметка - tradwives не отричат правата на жените, постигнати до момента.

# 40
  • София
Много интересно какво ще правят тия жени,  ако внезапно мъжа реши, че те вече не го устройват. Иска по нов модел- по-млада, по-красива. Къде остават те без средства и без перспектива.
Или вземе, че се спомине и я остави не само без пари ами и с дългове.
Дали ще са много добре, как мислите?

Те вече излизат някои от тях да говорят открито за това какво се случва, като мъжа реши, че иска по-нов модел
https://www.youtube.com/watch?v=Fj8RGhKmZ3g

Основният проблем, според мен, е че тези, които налагат тренда, реално не са такива (изкарват сигурно повече от мъжете си някои като Нара Смит), само че женичките, които се инфлуенсват съвсем не са в такава завидна позиция, ако недай боже, нещо се случи.

И изобщо, налагането на някакви нрави, базирани на религия, за мен е голямо огромно НЕ. Тотално откачат американците с тяхната религия и техния господ, вече хептен към ония другите силно религиозните се накланят.

# 41
Традсъпругите в социалните мрежи са всичко друго, но не и безработни домакини. Това тяхното е работа на пълен работен ден, отделно от къщната работа, която не е ясно дали и доколко я вършат. Най-успешните правят много добри пари, в някои случаи и повече от мъжете си. В други случаи мъжете работят в онлайн бизнеса на жените си. Така че не всичко е такова, каквото изглежда.

А специално за балерината, там случаят си е домашен тормоз и самовнушение колко е яко. Имаше цели журналистически разследвания как е искала да живее в голям град (Ню Йорк), да обикаля света и да е професионална балерина (и е била много добра, учила е в една от най-добрите школи в света). Мъжът ѝ мормон е този, който я преследва (баща му е собственик на авиокомпания, с която тя летяла до някъде си, и той уредил “случайно” да се окаже на мястото до нея на този полет в последния момент). После като я кандърдисал да е с него, тя искала поне година да са гаджета, но той настоял да се женят и правят деца веднага. В интервюта той споделя многократно как винаги е мечтал за този фермерски живот. Тя казва, че не е била това мечтата ѝ, но той я “убедил”. Има едно много тъжно видео от рождения ѝ ден, в което тя разопакова подаръка от мъжа си и сто пъти с надежда го пита дали не са билети до Гърция. А то се оказа… престилка (!!) с джобчета за яйца (!!), да си ги събира по-лесно от курника. Жената щеше да се разреве, ама се сдържа пред камерата.

И двамата са от милионерски мормонски семейства от Юта, той даже май е от милиардерско. Така че става въпрос за съвсем различни икономически реалии, нямащи нищо общо с обикновената жена, била тя работеща или домакиня.

# 42
Не, аз не мисля, че тази “мода” би се развила. Нито има толкова мъже, които имат желание да издържат жените си, какво остава пък за в България.

# 43
  • Melmak
Но ако жена съвсем съзнателно е в тази роля, то кои сме ние, че да я упрекваме?
Аз лично имам проблем да ми обясняват, че ТОВА е ролята на жената. И че ТОВА е традиционното семейство. Много бързо от там може да се мине на "всеки извън тоя модел не е нормален". Такива "традиционни" модели се свързват с алтернативно крайно дясно.

Просто това те тригърва по някакъв начин. Не мисля, че с подобна мода може да се заличи напредъка с правата на жената. Най-малкото е супер трудно средностатистическо семейство с 2 деца да се издържа от една заплата. Не знам и в България колко е възможно.

Ако жените сами се поставят в тази роля, защото им е под нивото да са касиерки или ниско ниво служителки, то как можем да спрем гората да се разлиства? Глупави хора има от двата пола. Може за някои жени да е по-лесно да са такива домакини, отколкото да са касиерки или някаква нискоквалифицирана професия.

# 44
  • София
Имам позната, почти традсъпуга в Гърция. Фактически е персонал в хотел без заплата. Децата им са големи колкото мен, всички работят и много, много рядко се виждат с родителите.

Общи условия

Активация на акаунт