Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 450
  • 418
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Да, при Балерината е много тъжна работата. Беше разказала на журналистката, че понеже мъжа й не иска домашни помощници и бавачки, се е случвало да има дни, в които не може да стане от леглото от изтощение.
А видеото с подаръка за рождения ден е просто покъртително тъжно.

# 46
  • София
Не, аз не мисля, че тази “мода” би се развила. Нито има толкова мъже, които имат желание да издържат жените си, какво остава пък за в България.

Плюс, че за момента най-известните представителки са мормони.
За Есте Уилямс не съм сигурна, но тя неведнъж е казвала, че е свръхрелигиозна и приема сериозно ония думи, че жената трябва да се подчинява на мъжа си.
А и tradwives не е само начин на живот, а и цяла една естетика - с грима, роклите на карета, диадемите, перлите и какво ли още не. Тоест те не само се стремят да са домакини, но и в същото време да са ултраженствени и нагласени, уж за съпруга си.

# 47
Не, аз не мисля, че тази “мода” би се развила. Нито има толкова мъже, които имат желание да издържат жените си, какво остава пък за в България.

Не е толкова въпрос до издръжка, колкото до контрол. А желанието на мъжете да контролират жените си винаги е било неконтролируемо!!! Сигурна съм, че реално много от мъжете биха приветствали идеята.

# 48
  • София
Аз за у нас не се притеснявам, че ще стане популярно. Тука Кобилкина се опита да научи жените на "не знам, не мога", ама не се получи нещо Simple Smile

# 49
  • София
Контрол има, който има пари.
Имаше един мормон с 4 жени, пак имаха шоу. И пак заради парите се разделиха.

Силно подозирам, че Бай Ганьо ще иска хем женичката да е вкъщи, хем тази къща да е на тъстовете, хем те да дават суха пара.

# 50
  • До хладилника, който обичам
Хммм, имам наблюдения над млади девойки и не съм уверена, че "не знам, не мога" не е хванало дикиш. Очевидно не всички момичета, и слава Богу. Но определено са повече от преди.

# 51

Или са принудени от други обстоятелства. Давам пример с моя близка приятелка, която е с добро образование и добра професия, в прекрасни съпружески отношения, но мъжът до нея има много успешна и изключително високоплатена работа, изискваща чести отсъствия (от понеделник до петък е в друг град или в друга държава, а само през уикендите си е у дома). Още при първото им семейно обсъждане, двамата бяха категорични, че неговата работа е с приоритет, заради възможностите за семейството. Тя остана ДОБРОВОЛНО с децата си няколко години - от раждането им до момента, в който можеха да се оправят самостоятелно с ходене на училище, с прибиране. Отказа се да работи през уикендите, защото те бяха единственото време за цялото семейство заедно, а не искаше да плаща на бавачкИ огромни суми, за да има "удоволствието" да вижда децата си за малко вечер. След 15-тина години вкъщи успя да се върне на работа успешно, защото е със специфични умения, но сподели, че е страшно трудно за нея да си върне трудовите навици и да излезе от режима на майка и домакиня.
Това семейство доста прилича на нашето с някои разлики в детайлите и доходите.
Останах доброволно в къщи, когато проимахме деца, с ясното съзнание какво ще ми струва паузата в професионален план и какво ще спечели семейството от това. Започнах да работя отново, когато поотраснаха децата, постепенно и без сътресения влязох отново в работен режим, сменяйки рязко сфера и позиция. За такива авантюри е необходим стабилен партньор и стабилни отношения в семейството, както и известна финансова култура, за да се защити човек от неочаквани житейски сакатлъци.
Само че като традсъпруга не се определям, тренда има доста крайности, които не приемам. Не виждам да се превърне в масова мода, времето му е отминало.

# 52
Продължавам да не разбирам как ще се случи това връщане на практика без финансова основа. ... заради едната идеология.
Мога само да предположа, че невероятното женомразство, проповядвано от А. Тейт, културата на инселите, която вместо да затихне, набира сили, новините за забрани на аборт по желание в много щати и други новини от последните години са прелетяли под радара ти.

Вероятно е излишно да потретвам, че колкото и да се множи теорията, за мен остава неясен въпросът с практиката  и чисто материалните условия, без които теорията трудно ще намери приложение.

# 53
  • София
Хммм, имам наблюдения над млади девойки и не съм уверена, че "не знам, не мога" не е хванало дикиш. Очевидно не всички момичета, и слава Богу. Но определено са повече от преди.

Чела съм, че сред Gen Z наистина много скача процентът момичета, които искат да са tradwives. Колко от тях обаче действително ще се навият на този живот - не се знае.
А и е нормално да има изменения в тенденциите - млади жени гледат майките си и на някои от тях не им харесва това, което виждат. Преумора, депресии, бърнаут синдром, жертвано свободно време и почивка за сметка на кариерата. Махалото се люлее, но не мисля, че ще се лашне в крайност.

# 54
Не е баш така, по нашите ширини по-скоро се харесва украинската и руската практика и колкото и наистина да са добри домакини, от любов към семейната идилия нЕма да ти ядат огризки на земята.

# 55
Дори не мога да си се представя в такава идиотска роля. Вярно, че съм безработна и си стоя вкъщи, занимавайки се с всичко по домакинството и всякакви други неща, но:
- Да готвя три ястия на ден за мен е убийствено. Готвя три ястия на седмица.
- Не съм започнала по този начин, а завършвам живота си така. Имам си кариера, достатъчна за да си гъделичкам егото. Но никога не ми е било кеф да катеря корпоративната стълбичка и с кеф спрях да бачкам, когато вече ми писна и не издържах.
- Определено смятам, че една жена, чиито интереси се свеждат до децата и домакинството, ще затъпее и ще престане да бъде интересна за мъжа си. Респективно ще я натирят. Да, в САЩ натирената съпруга може да остави мъжа си по бели гащи и да смята раздялата за вид пенсиониране, обаче у нас съвсем не е така. Подобна традуайф ще е тотално зависима финансово.
- Като следствие на горното ще бъде и малко сексуална робиня - няма начин да си зависима и да казваш НЕ.

Изобщо за мен това е някаква дивотия, имаща традиции и корени в САЩ, но абсурдна за у нас. Пък и колкото и пари да изкарва съпругът (е, освен ако не е мултимилионер и нагоре) две винаги са повече от едно. С два дохода може да се постигне по-висок стандарт, може да се инвестира, може да се посрещнат житейски премеждия. Все пак етимологията на думата брак е "съвместно впрегнати, теглещи общата кола".

Радвам се, че дъщеря ми не си е и помисляла за това и вече има финансова независимост.

# 56

Плюс, че за момента най-известните представителки са мормони.
За Есте Уилямс не съм сигурна, но тя неведнъж е казвала, че е свръхрелигиозна и приема сериозно ония думи, че жената трябва да се подчинява на мъжа си.
А и tradwives не е само начин на живот, а и цяла една естетика - с грима, роклите на карета, диадемите, перлите и какво ли още не. Тоест те не само се стремят да са домакини, но и в същото време да са ултраженствени и нагласени, уж за съпруга си.

Това е така за мормоните. При тях го има и моментът, че тяхната религия/книга им “заповядва” да разкрасяват физическия свят — къщи, градини, градове, включително и себе си, защото нали строят Божието царство на земята. Също така естетически издържаният живот привлича нови хора към каузата. Затова жените им от малки се обучават да се обличат добре, кипрят се, винаги с прическа и грим, децата са облечени като куклички, красиви домове и т.н. Освен това от малки насърчават момичетата да си водят дневници и да документират ежедневието си. Така че при тях естетиката и инфлуенсърството, което си е вид онлайн дневник, е с идеологическа и религиозна подплата, не е случайно. И всъщност цялото нещо си е тънка религиозна пропаганда.

# 57
  • София
В това отношение Нара Смит е ненадмината - бърка там сосове, домашни илачи и тигани, ама блузата ѝ струва колкото апартамента ми...

# 58
  • София
А какво значение има какво мислим ние, ако всички в едно такова семейство се чувстват добре? Не е ли това най-важното?

# 59
To ако бе много хубаво това "течение" нямаше да отпадне до степен да изчезне. Едно време жените това правели - седели у дома, грижели се за децата, домакинството и всички сме виждали наръчниците как да радват Негово Величество Мъжа, като се прибере и как да не му досаждат Simple Smile Е, децата отгледани така - категорично отказват да живеят така, независимо дали са момичета или момчета.
Защото хората търсят различното!
В психологията индивида има два вътрешни "подтика" - да се вписва в група и да се отличава. Та това е течението за което говорите - в свят, в който жените сме динамични, бизнес, равни с мъжете, самостоятелни - гледай сега какви сме различни ДОМАКИНИ. В свят с домакини са се правили на различни - делови   и бизнес дами.

Общи условия

Активация на акаунт