Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 486
  • 418
  •   1
Отговори
# 120
Но мисля, че трудно може да се посочи период в историята, в който някой е бил на 100% лишен от правото да работи нискоквалифициран /или със специфични умения/ труд срещу препитание.
В доста страни, включително България, навремето се е очаквало от жени от прослойка над най-ниската, където не винаги са имали избор, да не работят след брака. Например учителката е била учителка до омъжването си, омъжени жени не са можели да продължат да преподават.

Да, има страни, в които за по-квалифицираните професии като учителка е имало забрана за работа за работа след омъжването. Не съм сигурна, че България е пример за такава страна.

Имало е във Великобритания - най-общо казано от края на 19 век мисля докъм средата на 20-ти и ВСВ, когато е станало невъзможно да я поддържат, а и дотогава е имало доста условности. Но така или иначе е продиктувана от рой икономически съображения като финансови кризи, депресии, профсъюзни движения . В момента, в който се е доказала като икономически нецелесъобразна, е отпаднала на практика, а по-късно и законово.

Мисълта ми е, че зад материализирането на такива "очаквания" стоят някакви движещи сила на икономиката. Според мен към момента икономическите условия не са се подредили така, че да има някакво възпроизвеждане на модела омъжени жени да не полагат платен труд извън дома, а само неплатен в  домакинството си.

# 121
  • Майничка
... В доста страни, включително България, навремето се е очаквало от жени от прослойка над най-ниската, където не винаги са имали избор, да не работят след брака. Например учителката е била учителка до омъжването си, омъжени жени не са можели да продължат да преподават.
Всъщност, не е била такава практиката в България. Особено през възрожденския период, нерядко общността е събирала пари за да се изучи едно момче или момиче, а от тях се е очаквало да се върнат да преподават.
Сигурно някои са прекъсвали работа, ако съпрузите им са били по-заможни, но повечето са продължавали работа. Често учителките се омъжвали за учители и преподавали в едно и също или в близки населени места.

# 122
Нямало е никога забрана в България жената да работи. Жените с професия са работили, а мъжете им са били горди с тях. Децата са ги гледали баби и свекърви.

# 123
По принцип има разни варианти да бъдат минимизирани рисковете за жена, избрала да е домакиня (постоянно или временно). Образованието е първото условие за това. Наличието на професия, професионални и интелектуални натрупвания, правят рисковете срещу житейски катаклизми по-малки. После - разни финансови механизми (смислени и с повече тежест в едни държави по- на запад от нас), като застраховка живот в полза на съпругата, добра допълнителна пенсионна застраховка, обща банкова сметка за текущи нужди и лична спестовна сметка на жената с редовни постъпления, предбрачен договор, инвестиции в бързоликвидни активи, тук има и застраховки за нетрудоспособност и още и още варианти. Също е важно жената-домакиня да не спира да се развива интелектуално и да трупа умения, докато е домакиня. Езици, курсове, сертификати, дори нови хобита или усвояване на специфични умения. Разбира се, това ще се случи с читав партньор и неглупава жена.

Вече, отделен е въпросът за подчинената роля на жената, пиедестала на мъжа и подобните извращения в трад-тренда. В наши дни това е безумно да се счита за нещо приемливо.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 11:36 от Mößbauer-Effekt

# 124
Нямало е никога забрана в България жената да работи. Жените с професия са работили, а мъжете им са били горди с тях. Децата са ги гледали баби и свекърви.

Ако са били Екатерина Каравелова, която и след като се е омъжила за Петко  е преподавала в Първа софийска девическа гимназия - да, но за повечето жени професионалния път е завършвал с брака. Обществените очаквания са били такива, както и на мъжете им, освен в случаи като горния.  

Разбира се и при ниски доходи, при които жената трябва да работи, за да скърпят бюджета на семейството, или по призвание - като акушерка например.

# 125
Благодаря за интересната тема! С интерес изчетох всички мнения.
Да дам своите пет стотинки - когато бях на 20 си мечтаех да си намеря съпруг, който да ме издържа, а аз да не ходя на работа. В момента съм малко след 40г., за нова година прекарах шест поредни дни без да работя, в почти непрекъснато готвене, пазаруване, слагане и раздигане на маси и накрая нямах търпение да се върна в офиса. Та, да съм традсъпруга - не, мерси!!! Скоро, след поредните видеа по темата, си разигравах мислено условията при които бих станала традсъпруга и установих, че ще ми трябва минимум мъж-милионер. Такъв, който освен да ми осигурява ежедневието, ще ми плаща екскурзиите и музеите, ще ми поеме всички здравни разходи, ще ми плаща пенсионните осигуровки + инвестиционен фонд, който да допълва пенсията, предостатъчно средства за домакинството, достатъчно финанси за мен и за моите глезотии, жилище и кола на мое име и какво ли още не.
Колкото до самия тренд - ясно е, че това са инфлунесърки, които по някакъв начин осребряват ежедневието си и че това за тях е вид работа. Само че както знаем, че Балерината явно се е съгласила доброзорно и сега не е особено щастлива - сигурни ли сме, че тези жени винаги приемат тази роля безропотно? И тук стигаме до важния момент - всеки, който се е интересувал от динамиката на домашното насилие, знае, че един от начините за установяване на контрол и доминиране над жената е именно чрез финансовата зависимост. Лишената от доходи жена е идеална жертва - тя няма спестени пари, няма работа, която да ѝ осигури постоянен доход, много често няма и квалификация, която да ѝ помогне да си намери лесно работа. Да не говорим за случаите, в които след 15-20 години брак мъжът решава, че иска по-млада и по-хубава жена и зарязва досегашната. И не, не винаги жената може да го остави само с парцалите на гърба му, защото такива мъже лесно се подковават с адвокати и предбрачни договори.
И последно - понеже чета, че такива неща не пречат, че това е нещо съвсем малко - точно преди няколко дни препрочетох "Историята на прислужницата" на Маргарет Атууд. Препоръчвам я на всички. Книгата много добре описва как диктатурата и доминирането над жените се случва бавно и постепенно, с малки крачки, докато се стигне до момента, в който жената е сведена до репродуктивната си функция. Да, това е фикция, но хубавото (или лошото) на фикциите е, че показват в концентриран вариант как пътят към Ада е постлан с добри намерения.
Сори, че стана толкова дълго!

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 11:51 от Acid_Burn

# 126
Екатерина Каравелова е известна личност, за нея ясно. Имало е много учителки, акушерки, медицински сестри, лекарки ( те не са били толкова много), които са били омъжени и са работили.

# 127
Екатерина Каравелова е известна личност, за нея ясно. Имало е много учителки, акушерки, медицински сестри, лекарки ( те не са били толкова много), които са били омъжени и са работили.
Само че тогава това са били престижни професии, нещо като днешните жени на високи позиции. И е било въпрос на престиж да имаш жена с такава професия. Между другото, никой не е правил статистика колко жени са се отказали от тогавашните си престижни професии след като са се омъжили.

# 128
  • София
Acid_Burn, когато си вкъщи за постоянно, не се налага в рамките на 5-6 дни да свършиш всичко. 
Wink

# 129
Acid_Burn, когато си вкъщи за постоянно, не се налага в рамките на 5-6 дни да свършиш всичко. 
Wink
Абе, все тая. Не е за мен да не работя. Най-малкото е добре за самочувствието ми да знам, че имам свои пари в джоба. А и имам среда и социални контакти.

# 130
  • София
О, да. Съгласна съм с теб.
Аз затова спрях да работя, чак когато се подсигурих, а средата и контактите ми бяха вече установени.
Затова съм против за подобно решение при млада жена.

# 131
Ти един вид си се пенсионирала рано, това е различно.

# 132
  • София
О, да.
Затова направих сравнение в началото между двете.
И затова съм ЗА едното и Против другото.
Затова и това оставане на жената уж само да шета ми е странно. За мен това си е чисто оправдание за нищонеправене. Но пък разбирам жени, които ги мързи, защо прегръщат идеята с готовност, дори за сметка на зависимост.
Дано поне проявяват разум да заделят по нещо настрана.

# 133
  • София
Напоследък навестявам Threads и виждам поредната тирада от хубава мацка  с нарисувани вежди:
"Най-големите златотърсачки са мъжете, които очакват да им готвиш, чистиш, переш, гладиш, работиш, отглеждаш децата, да се поддържаш, да останеш млада..."
Освен мъжете, които логично скачат, и аз писах, че не е длъжна да се жени и ражда, щом не иска. Явно само за себе си нито ще готви, нито ще чисти, нито ще ходи да пере на реката със студена вода.
И черешката на тортата е аргументът - цитат от "Стопанката на Господ" за отношенията жена - мъж.
Направа да падлудейш Simple Smile

# 134
Покрай вас разбрах за въпросната балерина. Тя е мормонка и според мен тя просто си рекламира мормонството и този начин на живот. Жената е с осем деца. Изглежда прекрасно, ходи на конкурси за красота, малко след като е родила, умее всичко от правене на хляб с домашен кас и разбиване на масло, до гледане на животни и домашни обучение на децата. Осем деца е родила тази жена.  Има милиони абонати и един куп youtuberи, които говорят за нея, за да дърпат гледания от името и и противоречията, които създава.
Не мисля, че това е традиционна съпруга. Всичко друго, но не е и това.
Другата мега популярна личност с подобни видеа,  дето прави всичко от нулата, облечена като за коктейл и перфектно изглеждаща Нора Смит. И тя мормонка. Това не са някакви ролеви модели, в които има опасност да попадне българската жена, особено с нашите мъже. Те са научени жената хем да работи наравно с тях, хем да си делят разходите, хем домакинството и децата, да са основно задължение на съпругата.

Общи условия

Активация на акаунт