Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 485
  • 418
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Напоследък навестявам Threads и виждам поредната тирада от хубава мацка  с нарисувани вежди:
"Най-големите златотърсачки са мъжете, които очакват да им готвиш, чистиш, переш, гладиш, работиш, отглеждаш децата, да се поддържаш, да останеш млада..."

Хахаха, ама това е страхотно, точно в десетката е Simple Smile Много ми хареса, запомням си го Simple Smile

Те повечето такива традуайфки са мормони, мисля, че църквата им помага, защото по-голяма популярност от това няма накъде. Аз преди доста време следвах една с много деца, която говореше за бюджет, готвене, разпределяне на работата в семейството, имаше интересни попадения - но и те се оказаха мормони с много помощ от църквата. Явно се е видяло, че пропагандата върви яко така.

# 136
  • София
Мормоните дават 10 процента на църквата. Всичко е пари, хора!
От друга страна, самата църква е желязна организация и много помага на членовете си.

# 137
Той десятъкът е описан още в Библията. За Германия съм чувала, че и там ако искаш, можеш да плащаш данък на което вероизповедание си избрал. Аз мисля, че в случая с традсъпругите-мормонки, техните пастори се надяват, че ще привлекат още последователи, а не че очакват нещо точно те да спечелят.

# 138
Нямало е никога забрана в България жената да работи. Жените с професия са работили, а мъжете им са били горди с тях. Децата са ги гледали баби и свекърви.

Ако са били Екатерина Каравелова, която и след като се е омъжила за Петко  е преподавала в Първа софийска девическа гимназия - да, но за повечето жени професионалния път е завършвал с брака. Обществените очаквания са били такива, както и на мъжете им, освен в случаи като горния.  

Разбира се и при ниски доходи, при които жената трябва да работи, за да скърпят бюджета на семейството, или по призвание - като акушерка например.
Тука има развален телефон. Забрана в смисъл на забрана е имало приета през 1898 година и забранява на омъжените учителки да работят. Друга забрана в нашата история не е имало, но точно по това време ограниченията са били големи. Едва им разрешават да посещават лекции като слушатели, да упражняват мъжки професии като лекар и адвокат идва по-късно. Не са ги назначавали на държавни служби. Първият отказ е бил да се назначат 2 стенографки в НС защото щели да разсейват депутатите, първото назначение е било на две чистачки към някакво кметство. Тези неща са ми бял кахър на фона на това, че омъжената жена не е притежавала паспорт, бил е закрепен за този на мъжа ѝ, не е можела да пътува никъде сама, да има собственост, да пазарува сама …. Да гласува ….
Говорим обаче за първите години след освобождението. По-нататък никой не им е забранявал. Казвала съм и друг път, че баба ми беше заварчик.

# 139
  • София
От "бумърите" /родени 1945-50/ насам, почти всички жени в България бачкат яко. Тук-там има някое изключение. Аз познавам 2 баби в квартала, които бяха на социална пенсия.

# 140
  • До хладилника, който обичам
Даже от комунизма насетне, да не кажем.
С него и 'всички сме равни', много жени работеха, включително такива, родени в първата четвърт на миналия век, които въобще не са си правили сметка да работят, веднъж омъжени, но социализмът им е донесъл други новини. Но за съжаление даже и с очакването да работи, от жената пак се очакваше, да не кажа изискваше, да върши всичко по дома, децата, да обгрижва мъжа си, и беше ужасно натякване "какво ще кажат хората" за останалите, които не се справяха добре с тая социална норма. Бабите ми живееха по това мото.
Ами, нищо не казаха хората, да ви кажа.

# 141
  • София
Да, особено в града изискванията бяха високи! Хем да каниш гости и апартаментът ти да е като картинка, хем да работиш, хем децата и съпругът да са топ! Задължително поддържане на "хола", където никой не трябва да влиза, освен по официални случаи.

# 142
Баба ми беше родена през 1926 г. Родена е на село, започнала е да работи на полето от малка. С дядо ми като са се оженили е продължила да работи, първо каквато земя те имат, после - в ТКЗС. След като са отишли да живеят в града, баба ми е била кранистка. Едновременно с това е вършила и цялата къщна работа. Истината е, че жените като нея са работили цял живот. Лятото работят на полето, зимата предат, тъкат, плетат и тн. Не са получавали заплата, но са работели почти наравно с мъжете.
P.S. Уффффф, пиша на нова клавиатура, още не съм свикнала с разположението на клавишите и постоянно правя грешки.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 15:02 от Acid_Burn

# 143
  • София
Rockstar, поддържането на стаи само за пред гости, докато всичко живо си живее в кухнята, не е типично градски навик. В града жилищната площ беше ограничена, често в апартамент живееха две семейства, по-често холът беше и спалня. Е, ако живееш в 5-стаен в центъра, може и да има недосегаем хол.

# 144
Аз съм с бебе на 10 месеца в момента и редовно не ми остава време или да се наспя или да се наям. То зъби, то температура след ваксини, кога станала с дупето нагоре, кога сърдита... То писъци и крясъци...
Изобщо не мога да си представя жена с повече от 1 дете и идеално домакинство, камо ли пък всичките деца да са ѝ чистички и спретнати Joy
Пък да гледа и животни и да поддържа маникюр... Максимум декоративни рибки Joy

# 145
  • Под сянката на разлистените кактуси
За да си традсъпруга, трябва да имаш традсъпруг. Такъв, който да слага жена си и децата над всичко. Има и такива, но са рядкост вече.

Гледам, тук се обсъждат само жените. А децата? Аз 10 години си стоях вкъщи, за да се грижа за тях. Вече са студенти, но все още говорят колко им е било хубаво, че майка им не е ходила на работа. И на приятелки помагах, взимах деца от училище, карах по спортове и какви ли не занимания. Говоря за страна, в която институцията "българска баба" не съществува. Много е трудно за работещите майки и децата им и обикновено негативите са главно за децата

# 146
  • София
Аз лично майките, които остават у дома да гледат малки деца, изобщо не ги слагам в тази категория. Особено, както казваш, в държава, където няма баба и детска градина до след работно време. Това си е обоснован житейски избор за определен период от живота на семейството.
Мисля, че традуайфс изобщо нямат идеята за започване на работа в някой момент.
Единствено не съм особено съгласна, че мъжете им ги поставят на първо място. Ей го тоя на Балерината, за мен си е класически насилник по учебник. А и като цяло мормонските мъже са си с разбирането, че жената ще им се подчинява, гледала съм и други семейства, които се борят за приза "най-кофти съпруг".

# 147
  • София
Майка с бебе е съвсем различно от майка с деца на градина, училище и т.н.

# 148
Всеки може да живее по тоя начин, ако реши да имитира баба си век и половина назад. Тя е мечтала за човешки живот, правнучката и се кефи да се прави на заселничка. Другата пък, незнайно защо, иска да е Степфордска съпруга.

Има хора, които това ги забавлява,  живеят в Чифлик от времето на Хенри Осми и т. н,  борят се с пустошта, или нещо друго. Има хора, които се преструват, че живеят на Пандора...
Характерно за всички тях е, че се снимат и монетизират хобито си. Тези жени и те така.
Разбира се, няма как подобно нещо да се превърне в масов тренд,  просто защото  е твърде неприятно, трудоемко и най-вече безсмислено.

А мормоните са секта, друго не ни трябва да знаем. По принцип семеен живот, основан на религиозни възгледи винаги е нещо, свързано с насилие,  обикновено психологическо, а понякога и физическо.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 11:57 от Iris04

# 149
В момента в На кафе подхванаха темата за традсъпругите. В общи линии панелистите повтарят написаното тук.
Дано младите дами, които търсят такъв живот са достатъчно прагматични да си внасят осигуровки и отделят спестявания. Дано жилищата са СИО, защото много често са на фирмите на съпруга и при форсмажор ще трябва да се пренесат в панелката при възрастните си родители. Дано и работещия да е жив и здрав, че иначе остават без никакви доходи, някъде към пенсионна възраст имат наследсвени пенсии и то ако работещия се е осигурявал, и  дано не е на минимума.
Имаше една притча, няма да е все така, нека се мисли и за другия вариант, пък каквото сабя покаже.

Общи условия

Активация на акаунт