Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 091
  • 418
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Какви точно права имат в САЩ жените повече от мъжете?

Вече втора страница се опитвам да го разбера и не мога.

Трети, то хилядолетия и са се клали традиционно в името на някой измислен бог. Това, че нещо е било традиционно изобщо, ама изобщо не го прави хубаво и правилно.
Традиционно жените не са можели да гласуват, имат банкова сметка, наследства и прочие.
Айде няма нужда всичко традиционно да си го браним.

# 271
  • До хладилника, който обичам
Ако имаш предвид, че са вредни за феминизма, то значи са полезни.
С това да беше започнал. Казваш, че си против жените да имат равни права с мъжете и се разбираме с две думи, че няма какво да си кажем повече.
"Феминизмът е социално и политическо движение, което се стреми към равноправие между половете."

# 272
Кое е работило хилядолетия? Питай хилядите  майки, които уж имат някой до себе си,  но реално си гледат децата сами- за тях работи ли ?
Семейството с традиционни роли е работило хилядолетия, феминизма го унищожи с всички произтичащи от това последствия.

По закон уж са равноправни, но в 90% от случаите при развод, жените взимат къща, деца и получават издръжка, което прави развода изключително изгоден за жените и в следствие на това половината бракове завършват с развод, като в 70% от случаите жените са инициатори. Като равноправие ли ти изглежда това?

С това да беше започнал. Казваш, че си против жените да имат равни права с мъжете и се разбираме с две думи, че няма какво да си кажем повече.
"Феминизмът е социално и политическо движение, което се стреми към равноправие между половете."
Така ли било? Аз защо не съм чувал феминистка да се бори за правата на мъжете, все за женските права е борбата.

# 273
  • Под сянката на разлистените кактуси

Жените в САЩ са обявени за малцинствена група (не по брой, а по статут) с всички произтичащи от това привилегии. Например, за тях има квоти и работодателят е длъжен да наеме определен брой жени. Ако е някаква традиционна мъжка професия за която няма наплив от жени, трябва да може да докаже, че не е наел жени, защото е нямало кандидати, а не че ги дискриминира. Пак по този параграф жените имат предимство при получаване на заеми за малък бизнес, например. Аз затова съм горд собственик на малка консултантска компания, която нямам идея какво върши.
При развод жените получават родителските права най-често, дори когато бащите са грижовни, заинтересовани и искат да участват. Жените получават къщата, по-хубавата кола и издръжка. Дори ако нямат деца, пак някои жени получават издръжка от бившия съпруг. Не знам как е в другите щати, но в моят къщата, която мъжът ми купи (аз тогава не работех и нямах доходи, така че не можех да взема заем) е 50% моя по закон, защото сме били женени, когато я е купил, нищо, че той я е плащал. Ако се разведем, мога да претендирам и за част от пенсията му.

Нищо, че съм жена, не ми се вижда много честно

# 274
Значи хора нечитави има навсякъде, както мъже, така и жени. Обаче примерно съм забелязала, че в модерните успешни семейства или масово се разделят задълженията по равно,  или единият поема едно, другият друго според желанието и възможностите си. Познавам много семейства, в които мъжът готви и чисти. Но са млади. Не знам на колко години са следващите темата, но ми се струва, че сте от по-стара генерация. Нещата вече са коренно различни от ваше време.
А това с картинката, всеки е свободен каквото си иска да търси. То е пълно и с жени с клипчета как искат милионер. Май обаче нито мъжете намират такава жена, нито жените милионер. Остават си с клипчетата масово. Няма смисъл да се връзва човек на провокации.

# 275
  • София
Колко стари или млади да са!?
Бабите и дядовците ми си поделяха задълженията, а са покойници от над 20 години, пък бяха дълголетни.
Поколенията нямат общо, а отделните хора.

# 276
За да роди 5 деца и да си стои вкъщи да ги гледа мъжът също трябва да е изпълнил редица изисквания, и колкото и малко да са желаещите такова нещо жени, още по-малко са пък можещите да осигурят това мъже.

# 277
  • София
Тези 5 деца не са само на майката, че тя да стои да ги гледа. Децата се предполага, че са и на двамата.

# 278
Значи хора нечитави има навсякъде, както мъже, така и жени. Обаче примерно съм забелязала, че в модерните успешни семейства или масово се разделят задълженията по равно,  или единият поема едно, другият друго според желанието и възможностите си. Познавам много семейства, в които мъжът готви и чисти. Но са млади. Не знам на колко години са следващите темата, но ми се струва, че сте от по-стара генерация. Нещата вече са коренно различни от ваше време.
А това с картинката, всеки е свободен каквото си иска да търси. То е пълно и с жени с клипчета как искат милионер. Май обаче нито мъжете намират такава жена, нито жените милионер. Остават си с клипчетата масово. Няма смисъл да се връзва човек на провокации.

Тази тема, като и другата за "токсичната мъжественост" в сериала adolescence са точно това. Провокация.

# 279
  • Поморие
Някои за 1-2 деца си събираме последните капки здрава психика, които са ни останали, пък ПЕТ и да са гледани САМО от майката и ВКЪЩИ... Настръхвам. Но този т.нар "идеал" за жена от вековете преди 21-ви плашещо прилича точка по точка на разсъжденията на доста съвременни мъже, отказващи да приемат времето, в което живеят и да погледнат на жените като на човешки същества със свои нужди, желания, мечти и НЕдлъжни на никого. Като бях с бившия ми мъж, в началото бях толкова глупава, че се опитвах да препокрия "идеала" Бързо се опомних, но трудно се измъкнах. Остава ни да пазим следващото поколение жени от поробващи мъже. А дано по времето на дъщеря ми, за това да се чете само в книгите...

# 280

Жените в САЩ са обявени за малцинствена група (не по брой, а по статут) с всички произтичащи от това привилегии. Например, за тях има квоти и работодателят е длъжен да наеме определен брой жени. Ако е някаква традиционна мъжка професия за която няма наплив от жени, трябва да може да докаже, че не е наел жени, защото е нямало кандидати, а не че ги дискриминира. Пак по този параграф жените имат предимство при получаване на заеми за малък бизнес, например. Аз затова съм горд собственик на малка консултантска компания, която нямам идея какво върши.
При развод жените получават родителските права най-често, дори когато бащите са грижовни, заинтересовани и искат да участват. Жените получават къщата, по-хубавата кола и издръжка. Дори ако нямат деца, пак някои жени получават издръжка от бившия съпруг. Не знам как е в другите щати, но в моят къщата, която мъжът ми купи (аз тогава не работех и нямах доходи, така че не можех да взема заем) е 50% моя по закон, защото сме били женени, когато я е купил, нищо, че той я е плащал. Ако се разведем, мога да претендирам и за част от пенсията му.

Нищо, че съм жена, не ми се вижда много честно
Това е толкова ……. търся думи, с които да го характеризирам, но не намирам. 
Защо не си работила тогава?

# 281
Явно не при всички се получава да вземат половин къща след развода, дори и в САЩ. Наскоро четох за една, родила 4 деца, оплакваше се, че мъжът ѝ взел правата над децата, изгонил я и към момента няма работа и спи в колата си.

# 282
  • София
Аз не виждам нищо шокиращо като се купува семейна къща, тя да е на двамата (това не е привилегия за жената, тя също може да има повече пари от мъжа и собствеността пак ще е на двамата); нито намирам за нередно да се плаща издръжка на родителя, който не е работил, за да гледа децата (защото, айде да си кажем каква е истината, ако мъжът си е стоял, а жената е работила, тя ще му плаща издръжка, тоест няма нищо специално обогатяващо жените като пол, издръжка спокойно могат да плащат и те). Освен това има споделено родителство след издръжка, което е много по-популярно в Щатите, отколкото у нас например. Та в тези примери не виждам абсолютно нищо, което прави жената с повече права.

За квотите нищо не мога да кажа, защото не съм наясно, но не ми се вярва в абсолютно всяка професия и длъжност да има квоти. Вероятно става въпрос за високи управленски позиции, за които трябва специално да се натисне, за да изберат жени.

У нас пък го има обратното - квоти за гимназии и университети, така че момчета да могат да влязат да учат все пак, че иначе ще са все момичета. Не е никак, ама никак честно спрямо момичетата, за една гимназия или за една и съща специалност в Уни те да влизат с 6-ци, а момчетата с 4-ки, но като общество сме преценили, че и момчетата трябва да се образоват и сме се свили малко, за да им дадем път. Сигурно и при вас го има, не знам.

Честно казано, нищо скандално не прочетох за това колко са напред жените в Щатите.

# 283
То и тука, всичко придобито по време на брака е съсобственост 50 на 50, нищо необичайно няма.  Ако не иска да плаща издръжка, мъжът остава с децата и си решава проблема и с къщата и с издръжката, но не знам защо масово не го правят.

Във всеки случай много по-справедливо е, отколкото да тръсне децата на жената и да започне волен нов живот срещу минимална издръжка, както се получава по-често у нас.

Не съм привърженик на самоцелните квоти,  но в случая не е лошо да има  опити да се противодейства на нежеланието на работодателите да назначават жени, които (ще) отсъстват поради бременнонст, майчинство, болести на децата, което никак не се среща рядко.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 11:49 от Iris04

# 284
  • София /Абсурдистан
Тук след развода повечето мъже са пей сърце. Децата са на майката, той си живее живота срещу минимална издръжка, която често и не плаща изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт