Кой е най-добрият финансов съвет, който някога сте получавали?

• 5 303
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
  • Между гори и планини
Не давам пари на заем, не ставам поръчител на кредит, не тегля кредит. Живея с 40 до 50% от доходите си, другото спестявам.

# 31
  • София
Тъй като родителите ми са спестовници и никога не са се глезили или да дават пари за откровен лукс, реално за мен този съвет, който ще кажа, ми помогна много, да не правя като тях(за крайностите)
 Този съвет звучи така:
Не е важно колко изкарваш, важно е колко харчиш за своя кеф.

# 32
Да не взимам акъл от бедни хора.

# 33
Най-добрата инвестиция е тази в самия/самата теб.
Ако харесваш работата си, учиш непрекъснато и се развиваш постоянно в нея, без съмнение рано или късно ще имаш и сериозен финансов успех. (Важи и за 15+, и за 55+ години.)
Не трябва да те е страх да рискуваш с парите. Или да промениш нещо, ако искаш повече пари.
Парите се връщат, времето не. Купи си я тази чанта, която толкова искаш или замини на пътуването, за което мечтаеш.

# 34
1. Да не пестя от храна и отопление, защото тия пари после ще ги дам за лекарства.
2. Да си записвам разходите до стотинка.
3. Да имам заделен бюджет за различни неща и минимална сума, която да спестявам всеки месец.

# 35
  • Down south
Един от най-добрите съвети - инвестиции.

# 36
1. Плащай първо на себе си!
2. Направи всичко възможно, за да направиш първите 100к, от там става лесно - Ч.Мънгър "The first 100,000 is a bitch, but you gotta do it. I don't care what you have to do"

# 37
  • София
Ето един от мен, който ще предам нататък.
Не следвайте американски съвети, ако живеете е Европа. Двата пазара нямат нищо общо.

# 38
1. Плащай първо на себе си!
2. Направи всичко възможно, за да направиш първите 100к, от там става лесно - Ч.Мънгър "The first 100,000 is a bitch, but you gotta do it. I don't care what you have to do"

В Десятката! Първите пари, които получим Даваме на Себе си -10 %, 20%, 25%.

# 39
  • Между гори и планини
Основният съвет който бих дала на всяко младо момиче е да се образова и да бъде независима. Не, че е лошо да имаш състоятелен мъж който да те глези. Но никога да не бъде финансово зависима от мъж, никога!
Смятам, че точно това накара мъжът ми да ме уважава още повече когато се запознахме и е така и след 20 години.

# 40
  • София
Още един от мен. Направете всичко възможно, за да не разчитате само на заплатата като ежемесечен доход. Особено в България, хич не става. Пък и по принцип.
Дори да е нещо дребно, временно, все не е лошо да има нещо отстрани.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 16:58 от Rockstar

# 41
Още един от мен. Направете всичко възможно, за да не разчитате само на заплатата като ежемесечен доход. Особено в България, хич не става. Пък и по принцип.
Дори да е нещо дребно, временно, все не е лошо да има нещо отстрани.

Съгласна съм. Можете ли да дадете примери? Точно наскоро това си мисля и не знам какво да захвана.

# 42
  • София
Ами според професията, знанията, възможностите, времето...
Работа на частно
Наем
Приходи от инвестиции
Собствен бизнес

# 43
Определено е чудесно да имаш повече от един източник на доходи, но личният ми опит е че това може да бъде само временно, ако ти трябват повече пари за нещо конкретно или за конкретен период.

Скрит текст:
Давала съм помещение под наем и от това определено не се печели, а главоболията са доста. Хвърляш една немалка сума да приведеш помещението във вид, намираш наематели, след година обаче те си намират по-удобно/евтино място и се изнасят, а за теб остава да направиш още един ремонт и като теглиш чертата си на загуба. Освен ако не извадиш късмет с наематели, които хем пазят и поддържат, хем остават под наем години наред.

Няколко години имах втора работа освен основната - спечелих доста пари, но нямах капка лично време и бях парцал постоянно. Като изкарах колкото горе долу ми трябваха, си оставих само основната работа, защото щях да психясам иначе.

Бизнес също сме имали покрай основната работа, но ситуацията е като с втората работа. За да върви добре бизнесът иска грижи, време, реклама, разправии с доставчици и подизпълнители и в крайна сметка ако искаш да ти носи повече пари трябва да избереш него и да напуснеш основната работа. Няма бизнес който да може да се грижи сам за себе си или да можеш спокойно да го оставиш на някой служител да го върти. Или поне аз не съм чула за такъв.

Инвестиции имам, но и там е нужно четене и управление (или да платиш на брокер), и след като им платиш данъците на тези приходи, реално почти нищо не остава за теб.

# 44
  • София
Е така си е. И на мен ми се е случвало да работя на две места, ако месецът е по-натоварен, накрая лягам болна за 3-4 дни. Явно тялото си иска почивката.

Общи условия

Активация на акаунт