Кой е най-добрият финансов съвет, който някога сте получавали?

• 5 306
  • 64
  •   1
Отговори
# 60
Аз имам познат адвокат, който купува жилища със сложни имотни казуси на безценица, примерно къща във вилна зона, а по кадастър през къщата трябва да минава път. И после при отчуждаването си издейства тлъсти обезщетения и се издържа с това. Но пак - трябва да знаеш какво правиш.

Имам и друг познат, който купува земеделски имоти, вкарва ги в регулация и ги препродава на много по-високи цени като жилищни парцели, но той има дебели връзки в съответната община и узаконяването не е проблем за него.
На мен ми звучи като и първият да ги купува благодарение на съответните връзки, точно такива имоти на безценица не стигат до случайни купувачи или поне е много рядко. Шансът да успява да ги вземе един и същ човек ей така, достатъчно често че да си говорим че от това се издържа... не е и нула ами е още по-нисък Grinning

# 61
  • Благоевград
И аз пак прочетох коментара на жената "да пътувам повече и да живея живота, който искам". А съпругът къде е в картинката? Да изкарва парички, жената да ги харчи. Тук не виждам да иска да се постигне нещо заедно, а се гледа собствения комфорт. Не се заяждам, но така изглежда отстрани. Той има такова и такова образование, има еди какви си способности и таланти, а ти? Защо не помислиш да смениш работата си с по-платена или да си поискаш повишение? Смятам, че в едно семейство трябва двамата партньори да полагат общи усилия. Ако единият печели и не стигат, другият да не харчи повече, отколкото може да си позволи.
Ако искаш веднъж в годината скъпа почивка на Малдиви, Бали, Тайланд и т.н., спестяваш 11 месеца и се лишаваш от други неща, за да може на тази почивка да се чувстваш като бял човек.
И аз не живея живота, който мои приятелки живеят, не мога да си позволя маратонки Армани за 500 лева, но мъжът ми работи на 2 места, аз съм в държавна администрация и съм принудена за момента да се примиря с тези условия, защото ми трябва сигурен доход и не мога да рискувам със смяна на работата. Имаше няколко години, в които дори за 1 ден до Гърция не сме могли да отидем на плаж, какво остава за повече време на море.
Наистина, вместо да буташ мъжа си, опитай се ти самата да постигнеш повече.

# 62
Истината е някъде по средата. По принцип големите заплащания за услуги са при мъжките професии - инсталации, монтаж на дограми/ климатици / паркети / плочки. Другото, което е мъжете са физически по-издръжливи и силни. Аз съм работила втора работа и мъжът ми по никакъв начин не ми съдейства. Прибирам се късно вечерта, няма нищо за ядене и какво да направя трябва да взема Takeaway за 40 лв, вместо той като се е прибрал по-рано да сготви един боб за 5 лв. Детето, като се разболее нося болничен на две места, вместо един път в живота и той да вземе болничен, не пишат домашните мен като ме няма. Не смогвах и се принудих да напусна. После имах друг вариант с пътуване, ама пак беше проблем, защото пътуването и отсъствието е повод за ревност и един вид отхвърляне на майчинските задължения. И накрая се отказах да търся, в смисъл интересувам се ако намеря вариант нещо малко и от вкъщи, но като цяло знам какво ще стане пак. Ако има един вариант жената да роди, да гледа детето, да готви, чисти, да работи на три места, но хем да си е вкъщи на разположение ще е идеално. Сега ми кажете, че само моят мъж е такъв и всички други не са. Само, че като излезна на парка, виждам все това. Жени се прибират след работа, готвят, после бързат да изкарат детето да е навън да играе, междувременно се редуват докато децата са на парка майките да влезнат и да напазаруват за следващия ден. Накрая казват “моят мъж толкова ми помага” с кое? Дават си всичките пари за дрешки и дейности на децата, а мъжът си спестява за нова кола. Не искам да отварям темата за култа към мъжете в България. А що се отнася до конкретната ситуация. Донякъде ги разбирам. В МВР има дейности, за които могат да те уволнят за уронване на престиж. Обществени служители е трудно да започнат да лепят плочки или да продават семки. Като цяло положението е България е доста трудно. Ако това може да се вземе като финансов съвет: Последно не си купувах кафе, обяд и закуска няколко месеца по ред, за да си купя една гривна и колие. Това съм аз все пак. Хората са различни.

# 63
  • HH
Факт е, че жените са по-слаби физически. Също е и факт, че мъжете навсякъде по света са на водещите позиции и дори за същите позиции, жените получават по-малко. Затова донякъде са виновни и жените, защото са допуснали да се стигне до там. Ако жените си отстояваха позициите още от вкъщи, щяха да имат повече възможности. Но трябва и да добавим, че има доста жени, които си търсят някой да ги отглежда. Не казвам, че конкретният случай е такъв, но това е самата истина.
Предлагам да не обръщаме темата на “моят мъж е по-по-най”. Не това е фокусът.

Иначе да, да лепиш плочки е трудно за жена, но пък вижте колко % мъже са учители в детски градини примерно( говоря за България) . В Германия масово жени карат автобуси, в България е проблем жена да кара кола, щото била еди каква си шофьорка… комплексно е много. НО за мен изразът “аз нямам умения” е чисто извинение! Умения се придобиват, никой не се ражда научен.

# 64
Не е финансов съвет, но досега съм се учила от грешките си във финансово отношение и все още продължавам да го правя. Уж гледам в хладилника преди пазаруване и си правя списък, а като отида в магазина и редовно се изкушавам от промоции, специални оферти и нови продукти в привлекателни опаковки. Накрая излизам с 1-2 големи торби, въпреки че първоначалната идея е била да се водя от списъка. Хубавото е, че не аз пазарувам основно храната вкъщи и от тази гледна точка успяваме да спестим. Относно дрехи, козметика и др. нехранителни стоки следя специални оферти, намаления, промоции, рядко правя импулсивни покупки и като цяло не обичам да се мотая и да разглеждам. Влизам в горепосочените магазини, когато нещо ми трябва, а не за да си оправя настроението с покупка.
В интернет е пълно с информация, безплатни обучения и какво ли още не и когато имам време и желание търся ресурси по теми, които са ми интересни, за да се образовам, карала съм и допълнителни платени курсове. Част от новите знания са ми помагали в работата, но човек се учи докато е жив и когато има желание, намира време, за да придобие допълнителни квалификации и да е конкурентноспособен на пазара на труда. С навлизането на изкуствения интелект това е абсолютно наложително. След време някои от професиите ще се извършват изцяло от ИИ за добро или за лошо и колкото повече различни умения имаме, толкова по-голям шанс да си запазим работата или да си намерим друга с добри условия.
Всеки трябва да прави това, в което е добър и да продължава да се учи и да надгражда. Хората, които си мислят, че всичко знаят и лежат на стари лаври ще са най-уязвими от бързонастъпващите промени в глобален план. Може би най-добрият съвет в случая е да не спираме да учим и да възпитаме децата си в същото, да умеят да четат с разбиране и да се изразяват добре, за да ги разбират хората. Образованите хора са по-грамотни финансово, въпреки че има изключения от това правило.

Общи условия

Активация на акаунт