Кой е най-добрият финансов съвет, който някога сте получавали?

• 5 298
  • 64
  •   1
Отговори
# 45
Ако даваш на заем да са толкова пари, колкото можеш да си позволиш да изгубиш.

# 46
Не можеш да си позволиш нещо, ако не може да го платиш два пъти..
Не ме плашат високите разходи, плашат ме ниските приходи...

# 47
  • София
Да спестяваш пари по време на криза е като да си пазиш
Скрит текст:
к*ра
за стари години. Да се похваля, че това е съвет от братовчеда на Атанас Буров. LaughingLaughing

# 48
Още един от мен. Направете всичко възможно, за да не разчитате само на заплатата като ежемесечен доход. Особено в България, хич не става. Пък и по принцип.
Дори да е нещо дребно, временно, все не е лошо да има нещо отстрани.

Ще оценя идея как да стане😊
И аз това умувам от месеци и не мога да го реша как да стане.
Нямам умения да изработвам разни неща. Нямам нюх за бизнес. И мъжът ми  изглежда да няма. Желание също няма. А искам да аги подтикна.
Много е умен, има много качества, но не виждам тази амбиция у него. И отказва да опитаме
Ядосвам се, защото има и акъл и две висши и стои на едно място в работата си.
Повишиха го преди време, има и още накъде да го повишат, обаче всичко с връзки при тях и засега не става.
Само ще кажа МВР. Повече не е нужно 🙂
Той е доволен и си обича работата.
Не искам да го притискам, но искам да имаме повече доходи.
Опитвам се да го подтикна да захванем нещо странично, не е рискувач, негативен е, не можел и не се сещам за нищо.
Той е много добър готвач.
Много обича да готви и има талант.
Баща му предложи да му плати курс, отказа. Аз му предложих да теглим заем да учи за готвач, да го има като тапия, не е излишно.
Не иска. Готвачите нямали семейства, ставали в 4 часа и такива ми ги говори.
А тук кой ли не прави погачи, сладки, торти у дома.
Малък град сме, към 10 хил жители.
Имоти нямам да отдам под наем.  
Парцела имам, земи имаме, но са неизползваеми и с много наследници. Файда от тях засега няма.
Искам да не разчитаме само на заплата.
Но освен имот с цел инвестиция, който нямам към момента не виждам какво друго мога да измисля.
Мислех някакъв бизнес в малкия град.
Но нищо не ми хрумва.
ММ все повтаря, че тук нищо не потръгва, защото бизнеси правят само едни монополисти, които са и общински съветници и без тях нищо не можеш да направиш.
И е така, и не е съвсем така.
Междувременно гледам, че много хора измислят по нещо, идейни са.
Ние нещо не можем да го измислим.
За спестяване дума не може да става.
Защото аз много купувам неща за себе си, дрехи, парфюми, сега дообзавеждаме жилището новото и нито лев не можем да спестим.
Стигат ни парите, не мога да се оплача като цяло, но не са ми достатъчно за да мога да пътувам, толкова, колкото искам и да водя животът, който искам. Тоест искам да имам пасивен доход, който да ми носи някаква сигурност и да знам, че дълги години мога да разчитам на този доход.
И освен имот с цел отдаване под наем, просто за друго не се сещам.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 11:50 от Caroline_Bingley

# 49
  • HH
Може ли аз да ти дам един съвет?

Спри да купуваш дрехи и парфюми и току виж почне да ти остава нещо настрана.

# 50
На служителите на МВР не им ли е забранено да имат частен бизнес? Simple Smile
Иначе е много сладко да упрекваш мъжа си, че не изкарва достатъчно за луксозния живот, който ти искаш.
Съветът ми е да смениш мъжа с по-богат, с този явно няма да стане.

# 51
  • Велико Търново
Аз не мисля че проблема е в парфюмите и дрехите, а в това което да очаква да води като стандарт на живот.
Аз също пазарувам често  - дрехи парфюми и всякакви джунджурии, всякакви потребности и непотребности, но като гледам УАУ лайфстайла в кратки клипчета в социалните мрежи, и как за 5 секунди стават чудеса ми се иска и на мен. Обаче в действителността не се получава така Simple Smile иска ни се, ама не става така Simple Smile

# 52
  • София
Последното е излишно заяждане.

Каролайн, мъжът ти явно е доволен, та или се примиряваш с положението, или сама започваш нещо.
Няма как да ти дадем идеи, след като не знаем от какво се интересуваш и какво умееш. Освен това, от град до град има Балкан разлика. Какво представлява твоят град? Колко е населението? Има ли безработица? Това е много важно, защото в много градчета с постоянни доходи са само общинските и държавните служители.

# 53
Нека не се тълкува като заяждане това което ще кажа: в конкретния случай с бюджета за хобита и интереси, ако наистина няма как човек да си увеличи доходите, трябва да приоритизира разходите. Например, за мен пътуванията и готвенето са с много висок приоритет и за да мога хем да пътувам, хем да купувам скъпи продукти, курсове и готварски книги и да експериментирам, хем и да заделям по нещо, съм намалила харченето за дрехи, обувки и козметика до минимум. Телефонът ми също е сравнително стар модел. На маникюр и фризьор от години не ходя. Всеки си преценява какво му е важно.

# 54
На служителите на МВР не им ли е забранено да имат частен бизнес? Simple Smile
Иначе е много сладко да упрекваш мъжа си, че не изкарва достатъчно за луксозния живот, който ти искаш.
Съветът ми е да смениш мъжа с по-богат, с този явно няма да стане.
Грубо, грозно, и ненужно изказване. И нищо не си разбрала.
Моят мъж не го сменям за нищо на света!
Не искам луксозен живот.
Искам да изкарваме още пари, заедно😉
Заяждане и невникване в това, което съм написала е твоят коментар. И не е по темата освен това.
И също така четене без разбиране.
От определен тип потребителки очаквам точно това. 🙂
Искам съвет. Признавам си моите грешки - не оперирам адекватно финансите и харча повечко за понякога ненужни неща. Мъжът ми е пестелив и разумен, има настрани пари почти винаги. Имаме голямо разходи за обзавеждане на новото жилище. И сега плащам за всичко, което остана за докупуване и тези месеци нищо не мога да спестя от моята заплата.
Не упреквам никого за нищо. Искам да растем. Не мисля, че искам много.
Като той е служител. А МВР, аз не съм. Иначе те нямат право, така е.

# 55
  • Благоевград
В момента явно обзавеждането на жилището ви дърпа сериозен ресурс. Всичко е много скъпо. Когато приключите, ще имате оставащи финанси.
Много хора гледам, че инвестират онлайн. Аз не съм запозната, но обмислям да го направя. Моят племенник е на 18 и вече има някакви акции.
Тъй като мъжът ти е в МВР, ако не се лъжа, подават годишни декларации и ако сте женени, не знам ценните книжа дали се декларират, независимо, че са твои. Прочете въпроса.
Наистина недвижим имот за отдаване под наем си заслужава - гараж, мазе, апартамент на подходящо място, стига да имате възможност да закупите в момента.

# 56
  • HH
Е те щом не успяват да заделят, сигурно нямат и за покупка на имот.
Аз не съм фен на кредитите за жилища с инвестиционна цел. Така взимаш пари, да купиш нещо, което дори не ползваш. С приходите от него я се покрие вноската по кредита, я не. Това не е инвестиция и източник на страничен доход, а допълнителен разход. Така го виждам аз. Може да не съм права.

# 57
Е те щом не успяват да заделят, сигурно нямат и за покупка на имот.
Аз не съм фен на кредитите за жилища с инвестиционна цел. Така взимаш пари, да купиш нещо, което дори не ползваш. С приходите от него я се покрие вноската по кредита, я не. Това не е инвестиция и източник на страничен доход, а допълнителен разход. Така го виждам аз. Може да не съм права.
Според зависи. Ако успеят след 5 години да го продадат с печалба, тогава си заслужава. Но няма гаранция, че ще изкарат пари, ако им се наложи да го продадат без оглед пазара на недвижими имоти в съответния момент.

Имам колежка, мъжът на която купува апартаменти за тотален ремонт, ремонтира ги и продава. Изкарва добри пари, но той това работи. Ремонтира ги сам, ползва си отстъпки за материалите и като цяло знае какво прави.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 21:05 от Rebel Rebel

# 58
  • София
Изобщо не е заяждане на Сийка коментарът. Много си е на място. Постът има много неприятна окраска и го казвам като човек, който смята мъжа за водеща сила в семейството. Звучи сякаш се търсят решения и възможности, но реално: тя нямала грам таланти, той - умен, с 2 висши, не знам си какво, ама го бута него, вместо да се осефери и да спре да купува неща, които не може да си позволи и да се хване на повече работа.
И също така да спре да коментира "18- годишните пикли", защото изказът и манталитетът не навяват за нещо много различно и възвишено.

По темата - от наблюдения, когато в семейството дори единият има широки пръсти и действа необмислено, семейството никога не върви нагоре. Трябва умереният да пусне воденичния камък и тогава нещата се подреждат за него. Иначе е като да наливаш в кофа с дупка. Така че в топ съветите в темата е да се събираш с хора със сходни виждания за финансите. Аз не вярвах, че ще намеря по- обмислящ човек, но стана Joy И ми е много спокойно.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 20:45 от The Catcher in the Rye

# 59
Аз имам познат адвокат, който купува жилища със сложни имотни казуси на безценица, примерно къща във вилна зона, а по кадастър през къщата трябва да минава път. И после при отчуждаването си издейства тлъсти обезщетения и се издържа с това. Но пак - трябва да знаеш какво правиш.

Имам и друг познат, който купува земеделски имоти, вкарва ги в регулация и ги препродава на много по-високи цени като жилищни парцели, но той има дебели връзки в съответната община и узаконяването не е проблем за него.

Общи условия

Активация на акаунт