Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 9 874
  • 280
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Има перачи, които изкуствено вдигат "търсенето", респективно цените, не купувачи.

Трудно е, много трудно. Но на мен ми направи впечатление друго - двойка без деца плащате 1400 лв наем? Това е много, ако имате цел да събирате за нещо.

# 226
Това ме подсеща, че ние живеехме дълго време в голям апартамент с друга двойка, после се изнесохме в друг малък леко соц апартамент. Всичко това с цел да спестяваме.
Съквартирантите ни от онова време решиха, че не им се живее по крайните квартали в някакви дупки и още са си по квартири.
Не ме разбирайте погрешно, не сме мизерували, но се бяхме стегнали.

# 227
За мен е почти цинично някой да живее в наследствено жилище и да дава съвети. Ами някои трябваше да си стегнем знае се какво, да теглим кредити и да си купим жилища. И да си носим отговорността и неспокойствието докато си го изпратим. В Германия живях доста години под наем докато видя накъде тръгват нещата. Пари за наем са просто изгубени пари.

# 228
  • София
Тя не дава съвети от сорта на "лесно е, давайте", както много потребители пишат.
Точно обратното - щом човек, който живее в собствено, трудно смогва да събира, представете си другите.
И е една от малкото потребителки, които не премълчават разни подробности, давайки изглед, че едва ли не живеят в изплатено жилище, а се ширят в наследствени. Казва си жената, много на място ѝ е постът.

# 229
Сигурна съм, че някой живеещ в наследен имот смята ипотеката за лудост. То си е. Страховито е. Нашата е за 25 г, остават ни 16. А каква е алтернативата все пак? Наемите са кажи речи, колкото ипотеката. Родена съм в София, ММ живее тук от дете. Няма да си купуваме жилище в Стара Загора тепърва 😀 . Наследства ще имаме включително имотни, но дано не е скоро. Simple Smile В този случай или трябва да живеем с роднини, или по 1000 лв наем всеки месец. 12000 лв на година. Simple Smile Мерси. Ипотеката е ударна, но е по-добрият вариант. Наистина в този случай трябва да се измисли как да се събере самоучастие и ако съвсем няма как, с втори кредит. Бременността също не излиза евтино, нито раждането. Уви, ако човек не се роди с някои решени проблеми в днешно време не е никак лесно, но стават нещата. Със зор, понякога с преглъщане на известни лишения временно или със снижаване на критериите. Ако в момента дохода на авторката и мъжа й сумарно е 3800 лв, значи работят на ниски заплати- поне един от двамата или и двамата - за София визирам. Аз бих се захванала с намиране на по-добре заплатена работа на мястото на мъжа. Авторката може да е по-добре да не сменя позиция щом планира бременност особено, ако е ценена от колегите си. Аз се убедих, че това е важно. Simple Smile

# 230
Има перачи, които изкуствено вдигат "търсенето", респективно цените, не купувачи.

Трудно е, много трудно. Но на мен ми направи впечатление друго - двойка без деца плащате 1400 лв наем? Това е много, ако имате цел да събирате за нещо.

Вдигнаха ни го в началото на годината, защото строят метро и цените на всички имоти в квартала станаха космически. Между другото , наемът на предишното място, където живяхме, ни го вдигнаха двойно почти, когато откриха третата линия на метрото, а до блокът ни имаше метростанция.

В момента доходите ни общо са около 6000-6500лв, но това е от 7м, преди това ММ беше на доста нископлатена работа. Днес пак си говорихме и обсъждахме и май ще се стегнем да спестим по-голяма сума за самоучастие. Самата ипотека ще ни е около 1400лв на месец, но потребителският кредит много тежи на бюджета и той ще вдигне над 2000лв вноската. Моето притеснение беше, втората година какво ще правим със значително намалени доходи. Дори да получавам добро майчинство първата година (осигуряват ме на добри пари) , с тази вноска колко пък ще спестя, че втората година да имаме средствата за нормален живот. Много благодаря за съветите и съжалявам, че постът ми предизвика изостряне на тона.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 23:42 от sippy

# 231
  • Melmak
Аз бих потърсила по-малко жилище. В случая на питащата, казвам.

Млади сте, като цяло не ви казвам, че трябва да отлагате още бебета и да чакате благочестивото, но такъв процент от дохода ви да отива за кредити, просто ще сте на ръба.
Разбира се, ти винаги можеш да се върнеш на работа втората година и да вдигнеш дохода си, но и ако не ти го приемат в държавна, ще плащате частна.
Като цяло събирането за самоучастие много зависи какви са ви доходите. Имам приятели, които са с добри доходи, от други градове и не са от богати семейства. Не са им давали 50 хилки за самоучастие. Обаче просто са реализирани добре и около 30-32 купуват жилища. Разбира се, това не са всички. Има и такива с помощ от родители- около мен специално, изкарани от работа в чужбина на родителите.

Но това няма значение, очевидно вашият случай не е такъв и разчитате само на себе си. Ипотеката не лудост за хората, които нямат никакво жилище. Разбира се, че ще искат да купят. И за мен не е лудост, дето не съм на квартира. Просто авторката и мъжът й яко трябва да се стегнат и да са сигурни във финансовата си култура. Защото разбирам трудностите да не могат да спестят за първоначална вноска, но това означава яко да се стегнат за напред.

# 232

Вдигнаха ни го в началото на годината, защото строят метро и цените на всички имоти в квартала станаха космически. Между другото , наемът на предишното място, където живяхме, ни го вдигнаха двойно почти, когато откриха третата линия на метрото, а до блокът ни имаше метростанция.

В момента доходите ни общо са около 6000-6500лв, но това е от 7м, преди това ММ беше на доста нископлатена работа. Днес пак си говорихме и обсъждахме и май ще се стегнем да спестим по-голяма сума за самоучастие. Самата ипотека ще ни е около 1400лв на месец, но потребителският кредит много тежи на бюджета и той ще вдигне над 2000лв вноската. Моето притеснение беше, втората година какво ще правим със значително намалени доходи. Дори да получавам добро майчинство първата година (осигуряват ме на добри пари) , с тази вноска колко пък ще спестя, че втората година да имаме средствата за нормален живот. Много благодаря за съветите и съжалявам, че постът ми предизвика изостряне на тона.

Има програми за детегледачки също така, финансирани, освен ясли, ако няма места. За ходене в частна ясла/ДГ, ако няма места държавна, също дават някакви пари на родителите. Естествено, и в провинцията детегледачките искат допълнително на заплащането от държавата, но не е като да плащаш изцяло на детегледачка. Ако си мислиш, че решението е да вдигнат майчинството втората година и да си стоиш вкъщи, това няма да се случи. Ще го вдигнат сигурно с някой лев, ама няма да е до 3000 да ти компенсират заплатата.

# 233
  • София
Дайте си една година на тези заплати. Намерете жилище с по- нисък наем (до хиляда), дори да е по- кофти като местоположение. И заделете 30к. При 6.5 доход ще стане, ако заделяте 2.5 месечно.
Така ще ви оставят 3 за живеене.

# 234
От моя опит, без да съм специслист: заделянето на пари при условията на толкова висока инфлация не е добра идея.

# 235
Аз в тази ситуация вероятно бих помислила за по-малко жилище, не мога да си представя, че ще живея на ръба финансово. След бебето, някои разходи се вдигат, нашите сметки например скочиха почти двойно. Преди да родя, двамата бяхме по цял ден на работа, после включим за малко отоплението и преди лягане изключваме. А с бебе трябва да поддържаш постоянна температура. Роди се недоносена, кърмата ми не й стигаше и дохранвах. Луксозни неща не сме купували. И яслата не е панацея, пак ще има разходи, например ако сте на бонусна система при заплащането на работа и се налага да се ползват болнични, може да ви отрежат бонусите. И да събирате пари една година, след година цените на жилищата ще са се вдигнали и ще е по-зле. Да не съм голословна и ние живеехме като се роди малката в маломерен двустаен 50 квадрата и не ни беше тясно. След някоя друга година, като забогатеете, може да си вземете по-голямо жилище. На 32 не бих отлагала бебе. За нашето започнахме опити, когато бях на 31, а я родих пет дни след като навърших 35.

# 236
  • София
Не знам какво предлагате да направи. Кои банки дават и потребителски, и ипотечен. Вече не е като 2010-та. Стегнаха много изискванията.

А от поведенческа гледна точка -човек, който не може да спестява средства, не е готов за ипотека. Макар че вече не са толкова млади. Просто казвам. Успех

# 237
Ами, от наема може да смъкнат поне няколкостотин лева наем, може и наполовина в гарсониера в по-евтин квартал. И твърдо да си заявят, че подписват само при регистрация по настоящ адрес.

# 238
  • София
Да, според мен трябва да паднат под 1000 задължително

# 239
Двама млади ,здрави хора без деца,могат да живеят и в боксониера една година и да спестят малко пари. Знам ,че е много трудно,но аз бих купила по-малко жилище. Дано си имат детенце,но то  до 3г спи в стаята на родителите.

Общи условия

Активация на акаунт