Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 9 883
  • 280
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Има гарсониери от старите (по 42-5 кв м чиста площ) за 800-900 лв на Красно село, Лагера и оста нагоре - Бъкстон, Славия и т.н. 1400 е кошмарно.

Сега, знам, че няма да ви хареса това, което ще напиша, но аз в такава конфигурация бих се притеснявала повече, че мъжът дълго време е работил на ниска заплата, докато жена му е опъвала. А очевидно има шанс и ценз за по- висока. Не сте на по 25 все пак.

# 241
  • София /Абсурдистан
В Сухата река наем на двустаен е 750-800 лв.

# 242
.

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 16:33 от герани

# 243
Благодаря за мненията, но вече написах какво сме решили - ще съберем малко пари за поне по-голяма част от самоучастието. А на въпросът защо съм с мъж, който вадел по-малко от мен в някакъв период от време - има едно нещо, което се нарича любов и подкрепа, когато партньорът е решил да си следва мечтата и да учи допълнително и междувременно работи, за да се издържа. Или освен да го бях зарязала, защото с част от спестените си пари си плащаше скъпото обучение и си помагаше с други разходи, защото 1700лв в София не са супер голяма заплата и не е чакал аз да го издържам. Нали знаете, че когато наемеш квартира, има договор, в който пише, че дължиш неустойка, ако след 2 месеца решиш да си тръгнеш. Не може да се местим през няколко месеца. Наемът ни беше 950лв, при изтичане на годината ни го вдигнаха. Усилено търсим от януари и ходим на огледи, ако се преместим и след един месец намерим нещо, което искаме да купим, се плащат няколко наема ей така. Може би сте запознати, но наемите скочиха много, затова решихме да пробваме с купуване на жилище, освен това хората около нас ни съветваха да вземем тристаен, защото двустаен ще ни служи доста по-малко време, а не се знае с този скок на цените колко ще можем да си позволим по-голям апартамент след 3-4г. Жилище не се купува всеки ден. В момента такава вноска, която се очертава, може да си я позволим, защото е 1/3 от общите доходи, майчинството ми също ще е ок, втората година е проблемът. Мисля да приключим темата с моята ситуация и отново благодаря за коментарите.

# 244
  • София
Когато ще градиш дом и семейство от нулата, преследването на мечтите, свързани с нисък доход и собствено удовлетворение, отива на заден план. От мен да го знаеш. Коства стягане, дисциплина и бутане.
Утре детето ви няма да има какво да яде, след като набиете половината от дохода си в ипотека, защото мъжът ти иска да си следва мечтите.

# 245
За сметка на това в момента сигурно взема по-висока заплата Simple Smile
Успех, Сипи! Ще станат нещата с повече воля и малка доза късмет. Wink

# 246
1/3 от дохода за ипотека не е много. Сега изтичат в наем.
Не знам и защо отсега планирате 2 години майчинство, като може да е едно и да се върнете на работа. Опции много.

# 247
По принцип няма как да ти вдигнат наема и ти да си длъжен да продължиш да живееш там и да си плащаш увеличената сума, че и неустойка да дължиш. Едва ли има такъв договор, а пък без договор съвсем.

Хубаво е да се стегнете, да забравиш мечтите за 2 години майчинство с голям кредит, а ако сключите брак, докато все още поне единият от двамата не е минал 35 и вземете ипотека, ще ви връщат няколко хиляди годишно като данъчно облекчение.

# 248
Имаме договор. Не знам дали някой от коментиращите в момента живее под наем и знае какво представляват договорът. Не можем да се възползваме от данъчно облекчение. Питала съм. Нито моята професия, нито на мъжа ми професията позволяват да се работи хоум офис. Планирам две години майчинство, защото няма кой да ми помага за дете тук. Професиите ни нямат опция хоум офис. Отново казвам - вече написах какво решихме в крайна сметка, не сме депозирали нищо, нито сме теглили кредит. Мерси за мненията. Кечър, от мен да знаеш, ако човекът до теб не е щастлив и удовлетворен от това, което прави, няма самочувствие и тн, едно дете няма да се гледа в щастлива среда. Според мен дори ще доведе до конфликти. В момента заплатата на мъжа ми е двойна, още в началото на кариерата си е и има поле за развитие в сферата му . Мисля, че 4г по-кофти работа, за да имаш повече в бъдеще, не е лош избор. Ако не бяха скочили толкова много наемите и цените на жилищата, нямаше да бързаме толкова. В България, за разлика от чужбина, законът не защитава толкова много наемателите.

# 249
Ако ще теглят креди,да го теглят сега. Ако имат брак и майката е по майчинство,дохода на бащата ще се дели на 3 и може остатъка да не им стигне за да им отпуснат кредит.

# 250
  • София
Нито сте в началото на кариерата си, нито на репродуктивния пик. Желая успех, разбира се, но гледайте реално на нещата.

# 251
Нито сте в началото на кариерата си, нито на репродуктивния пик. Желая успех, разбира се, но гледайте реално на нещата.

Напротив, аз не, но мъжът ми сега започва да се развива в тази сфера на работа. Може ли да споделиш ти как си успяла да разпределиш финансите на съпруга си, твоите, наем/кредит и майчинство, защото търся пример от хора, които нямат странична помощ и търсят жилище сега , на тези цени,  ще съм ти изключително благодарна! Мисля, че въпросите ми бяха насочени към хора в моята ситуация, а не просто да се изказва мнение. Но някои мнения звучат като - намери си мъж с по-голяма заплата, иди в друг град, смени си професията, какво го мислиш, като още нямаш дете, купи си гараониера. Чела съм коментари и има и видеа в ютуб на млади хора, които без самоучастие са успели да си вземат нормално жилище, проблемът е, че в момента цените гърмят и решихме да спестим някаква сума, ще потърсим друга квартира най-вероятно. Няма да отговарям повече, защото темата се изчерпа , достатъчно неща споделих. Ако имаше откъде да извадя 60 -70 000лв , вместо да се налага да са с потребителски, и да плащам 1400лв ипотека, вместо наем, нямаше да пиша в Бг мама, за да търся хора, които да споделят те как са се справили в подобна ситуация. Simple Smile

# 252
Искаш да ти кажем как без пари да си купиш жилище ли? Еми няма как без пари. Или повишавате доходите,или се свивате до минимум и събирате пари Х години за самоучастието.
Това са вариантите, притеснява те втората година майчинство, нормално е,800лв са малко,но се научава човек да се справя. Подредете си приоритетите и действайте. Трудно е,не става веднага,но трябва да имате някакъв план. И аз казах,че във вашата ситуация бих купила по-малко жилище. 220 000евро с два кредита ,с един доход и ти по майчинство не си го представям никак с тези цени на имотите в момента. Дадоха се много добри съвети в темата.
Забравих да допълня-това са пари,които ви трябват само за да го купите. Ако е гол по БДС или за тотален ремонт,ще трябват още пари за да го завършите или ремонтирате. Трети кредит едва ли ще ви отпуснат.

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 13:13 от Karina-88

# 253
  • София
По реакцията виждам, че там те сърби, но понеже питаш, ще ти кажа все пак - живеене под стандарта с 2 думи, без скъпи екскурзии, без последен модел техника, без големи покупки, без ненужни вещи, без ходене нон- стоп по ресторанти и поръчване на храна. Планиране, бюджетиране, следене на промоции. Нещо, което вие явно не правите. 6.5 доход не е малко за двойка без деца.

И разбира се, че не бива да се хвърляте на тристаен имот за 200 бона. Прочети пак поста на Гугъл, ако искаш. Обяснила е подробно, ако те устройва. Че и тя е софиянка, може пък да не те.

Ти явно искаш някой да ти каже - хвърляй се на двата кредита, които дори при нероден Петко са си стабилна сума и стискай палци да не се разболеете сериозно в идните 20 години. Неслучайно банките вече много трудно отпускат 2 кредита паралелно.

Ами моето становище е - да, София не е задължителна. И да, купете си гарсониера на първо време. Или двустаен в по- краен квартал. Сори.
Всеки да скача според стандарта си, защото иначе ще повторим Щатите и тогава цените ще паднат, но ще е като "моля се за наводнение, за да си полея ливадата".
С гледане на захаросани видеа по YouTube няма да стане, но това си е ваша работа.

# 254
Не искам да те отчайвам, ама на 2-годишна възраст ще имаш също толкова, ако не и по-голяма нужда някой да ти помага с детето, защото на 2 години обикновено децата са по-проклети, отколкото на 1 година, и най-добре това да е бащата на детето.
Да речем, че имаш 3000 лева заплата чисто. Имаш право и на 50% от майчинството втората година да получаваш, ако се върнеш на работа. Имаш възможност да запишеш детето и на частна лицензирана ясла, ако няма места в държавната, и да ви дават 500 лева месечно или колкото са/ще бъдат тогава, заради това, че е нямало места в държавната. Имаш право на детегледачка по програма, ако работиш, при което ще плащат заплата и осигуровки на детегледачката от програмата. Имаш право и да си стоиш втората година майчинство вкъщи и да взимаш 700-1000 лева майчинство, ако решат да го вдигнат до 1000 или колкото се случи. Ти си помисли кое ти е по-изгодно.

А тези облекчения при ипотечния кредит не зависят от работата. Просто ти възстановяват 70-80% от лихвите, които плащаш по ипотечния кредит на суми до 100 хиляди лева.

Общи условия

Активация на акаунт