Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 9 874
  • 280
  •   1
Отговори
# 255
Тя сметката не е толкова сложна- на 220 000евро с два кредита,при много добра лихва,вноската ще е ПОНЕ 2000лв на месец. И това ще е за 10г минимум,ако малкия кредит е за такъв период.
Значи единия трябва да може да плаща тази вноска,а другия да плаща останалите разходи за 3-ма ги смяташ колко ще са. Ако сметките излизат-действаш. Ако не,намираш вариант или като изкарваш повече пари или като харчиш по-малко и спестяваш.

# 256
Ако не сте намерили жилище и да сте на прага на покупката, сменете квартирата. Рискът днес да изгори един депозит е далеч по-евтин и малко вероятен от риска да останете още половин-една година на висок наем.

# 257
По реакцията виждам, че там те сърби, но понеже питаш, ще ти кажа все пак - живеене под стандарта с 2 думи, без скъпи екскурзии, без последен модел техника, без големи покупки, без ненужни вещи, без ходене нон- стоп по ресторанти и поръчване на храна. Планиране, бюджетиране, следене на промоции. Нещо, което вие явно не правите. 6.5 доход не е малко за двойка без деца.

И разбира се, че не бива да се хвърляте на тристаен имот за 200 бона. Прочети пак поста на Гугъл, ако искаш. Обяснила е подробно, ако те устройва. Че и тя е софиянка, може пък да не те.

Ти явно искаш някой да ти каже - хвърляй се на двата кредита, които дори при нероден Петко са си стабилна сума и стискай палци да не се разболеете сериозно в идните 20 години. Неслучайно банките вече много трудно отпускат 2 кредита паралелно.

Ами моето становище е - да, София не е задължителна. И да, купете си гарсониера на първо време. Или двустаен в по- краен квартал. Сори.
Всеки да скача според стандарта си, защото иначе ще повторим Щатите и тогава цените ще паднат, но ще е като "моля се за наводнение, за да си полея ливадата".
С гледане на захаросани видеа по YouTube няма да стане, но това си е ваша работа.

Аз не знам дали изобщо четеш това, което пиша, но този доход е от няколко месеца. Не сме живяли 5 години с 6000 лв доходи всеки месец. Нито ходим по екскурзии, нито даваме по 3000лв за айфон, нито вършеем Витошка, така че не знам как и кое реши, че ме сърби.  По-големите ни разходи са за гориво, защото често ходим при родителите си. Сега някой ще каже - купете си кола на газ или електрическа, ходете с две прекачвания с влака, вземете родителите си в София. Е, не може човек да спре да прави абсолютно всичко. Исках някой да ми каже - пробвах, няма как да се справи човек, пробвах, това и това отрязваш, разходите за детето са горе-долу еди-си-колко , година се изкарва така. И, Кечър, ти така и не ми отговори кое от нещата, които са при мен, съвпадат с твоя живот, също така как си се справила без помощ със закупуване на жилище на сегашните цени , като планираш дете , и как за 7-8 М се спестяват 60-70 000 лв, за да не теглиш втори кредит. Наистина ми е интересно, защото твоите коментари звучат , като да искаш да се скараш на някого или да му натриеш носа как на 30 не можел да спести едни пари, как е решил да инвестира в себе си, за да му е по-добре после, защо не си стои в Мадан с бабите и на минимална заплата. Та, разкажи за твоя опит. Не съм поискала мнение, за да ме нахокате, а да кажете вие били ли сте в подобна ситуация, как сте се справили и тн. Хора, които си живеят в собствени жилища , или имат помощ от родители, или просто дават идеи, без да са правили нищо от тях, няма как да са обективни, компетентни и тн. Оставям с впечатление, че никои от пишещите не говорят от личен опит, затова не знам дори защо се включвате с “даване на акъл “?!

Не сме дали депозит за апартамент, но от всичко, което видяхме, този беше в най-добро състояние и цена -качество , цена на квадрат и близост до адекватен градски транспорт (не съм шофьор, а работя на две места и се придвижвам с градски), изглеждаше най-добре. Брокерът ни пристиска да кажем тази седмица дали ще даваме депозит, защото имало и други негови купувачи предвид. Дали е истина, аз няма как да знам. Подобен тип жилище си купиха приятели миналата година в Хаджи Димитър за 150 000 Е, сега и там гонят 200, ако не са за тотален ремонт (дограма, санитарни възли и тн).

# 258
Сметнете си таксата на брокера, таксата прехвърляне и ремонт докато сте под наем.
Вие сте на прага на сделка, не виждам какво ще ти помогне моят опит. Като ние спестявахме и живяхме под наем с дете до 6-тата му година. Защото нямахме събрани пари и не желаехме да даваме голяма част от дохода си за ипотека. Затова избрахме този вариант, който от всичко което пишеш не е вашето. Вие искате първо апартамент, после дете.
Ние не искахме 30 годишна ипотека. Обичаме да пътуваме и нямаше как да даваме половината си доход за тухли. Далеко е от нашето виждане за качествен живот.
Доходите на българите спрямо европейските дръпнаха много рязко и затова закупените апартаменти преди 10-15 години, на сегашните заплати са смешно евтини.
Няма кой да ти каже дали 200 хиляди евра, също няма да е смешно малка сума, след 10 години например и да сте успели да изплатите ипотеката предсрочно.

Дадоха са и няколко схеми за връщане на работа с малко дете и съответните приходи.

Дали ще ви растът приходите зависи от вас и вашите амбиции.
Аз съм противник на орязването на разходите. Търсете стимул да си увеличавате приходите и да не стоите дълго време извън пазара на труда.

И малко повече вяра във вас двамата.

# 259
  • Melmak
Не знам какви са ви приоритетите и доходите, нито финансовата култура. Аз не бих си купила апартамент, правейки схема как не съм шофьор. По-лесно е да станеш шофьор, отколкото да правиш схеми за локацията.
Разбира се, че винаги можете да отрежете някакви глезотии, но важното е да мислите за повишаване на доходите.

На ръба на сделка сте, която ще определи начинът ви на живот в следващите години. Сметнете и разходите по самата сделка, които не са малки.

Аз бих гледала по-евтино жилище с по-малка площ.
Щом си решила да забременяваш, помисли и за разходите по следене на бременност, раждане и изследвания.

# 260
  • София
Събират се за 7-8г. на сегашните цени. Просто отговарям, не апелирам. Също така написах, че може да не са кеш, който са се обезценява.

Няма как да ти дам съвет при всички изброени от теб условия, защото не съм от Чепръчене. Иначе, и ние нямаме помощ от родители и близки, обратното е - ние им помагаме.
Давам мнение и съвет от позицията на човек, който може да прецени дали дадено начинание е лошо финансово решение. Което ти написах и в първите постове. Толкова от мен.

Откъм изисквания - смятам, че сте капризни. По чехли се събуват в новото си жилище много богати хора. Повечето стягат жилища, защото локацията е много по- важна в дългосрочен план и винаги бих взела мазаляк в по- хубав квартал, отколкото напълно обзаведено в по- кофти. А ако нямам достатъчно финанси - мазаляк в по- краен квартал, който да се оправя поетапно. Е, не е готино, ама пак казвам при тия цени - само хора с много пари го правят. Вие си решавате, опитвам се да съм полезна и реалистична. Съжалявам, ако се схваща като подбиващо ентусиазма мнение. Успех! Стига сме спорили.

# 261
Авторке,няма как да ти кажем колко пари ще харчиш по детето си и колко ще са ти нужни. Виж назад в темата сме писали много за това. И понеже искаш от личен опит,ще ти кажа за моето дете:
1. 1 кутия АМ ми струваше 40лв. Моя син преди да стане на 1г пиеше по 5кутии на месец-200лв само за мляко. Ако кърмиш разхода е 0лв.
2. Памперси купувах всякакви,но да кажем средно от 20лв/пакет. По-малко от 100лв на месец няма как да паднеш,освен ако не използва гърнето,което преди годинката рядко се случва.
3. Аз го захраних с домашни пюрета,после не ги искаше и ядеше купешки пюрета по 3-4лв за брой. После мина на държавна кухня за няколко месеца и нея отказа. Ядеше обща храна на 1,3г. която аз готвих. Дали ще е на кухня,ще готвиш или ще яде пюрета,твоя работа.
4. Дрехи-има бодита от 2,50лв/бр до 25лв/бр. Панталони,блузи,тениски също. Имаш ценови избор.
5. За 3 в1 количка платихме 900лв. Ползва я до 1,5г. Можеш и втора употреба да си купиш,моята я подарих като нова.
6. Всякакви люлки,шезлонги, проходилки има и евтини и скъпи.
7. Някои деца боледуват доста,моя син до преди да тръгне на ясла (1,7г)не е боледувал нито веднъж. Съответно до тогава такъв разход не съм имала.
8. Столче за кола има от 200лв до 2000лв.
9. Ти също имаш разходи през тези 2г,можеш да си сметнеш сама колко пари ти трябват за теб.
Това е набързо каквото се сетих,не виждам как ще ти помогне,но все пак да придобиеш някаква представа. Всичко е индивидуално,според желанията и възможностите. Ако смяташ да имаш повече от едно дете,можеш да си запазиш някои неща от първото дете.

# 262
Не сме депозирали, капарирали и тн нищо в момента. Не сме капризни, това го правим по съвет на брокера, с когото работим по препоръка на приятели. Неговото мнение е, че е по-добре малко по-скъп апартамент (дори тухла или ЕПК е по-добре, заради по-голямо финансиране от ипотечен кредит) ,но почти готов за живеене- боя и без изхвърляне с мебели, отколкото с 10-15 000 е по - евтин , но тотал щета, като парите за ремонт отново трябва да са с потребителски , което вече ще стане невъзможно за изплащане без още по-големи доходи. Бързаме сега с жилище, защото цените се покачват много и постоянно, и на наеми, и за покупка, най-вероятно заради цялата история с еврото, всички казват, че още повече ще се вдигнат, освен това в майчинство е много по-трудно да се изтегли по-голяма сума, за да се купи нещо. Аз мисля, че не е добър вариант, камо ли с бебе и за ремонт. Жилището е или сега, или детето като поотрасне, а не да е на една-две и да го завлечеш да живее в найлоните, защото ще правиш ремонт от нулата. Както писах по-нагоре, ще потърсим някаква по-евтина квартира , колкото и да ми писна от хазяи, и ще посъберем пари, ако нещо супер изгодно ни попадне и вноската ще е приемлива, ще действаме веднага, но аз също с 2000лв, та и отгоре не виждам как човек на средна заплата се оправя. Имаме няколко дни да решим, затова писах тук, но , момичета, не сме капарирали нищо!
Благодаря, Кечър, за последния пост, това исках да чуя - лошо решение е, не може в тази ситуация да се справите. Приемам го и след някакви сметки осъзнавам, че е така. Жегнаха ме някакви коментари, че се бутаме селянчетата да живеем в София, че не можем да спестим пари, защото водим охолен начин на живот, ами, не е така. Така ни се е стекъл животът, ама се надявам да стане по-добре, ето, нещата с доходите се свиждат добре от известно време.

Кредитният консултат ни каза, че след година може да се кандидатства за рефинансиране, че цените много ще се вдигнат и всичко ще влезе в ипотеката и ще падне вноската, така правели хората без готови пари за самоучастие, но не мога да лежа на тази кълка, както се казва .

*за шофирането - преди пандемията се бях записала на курс, който така и не изкарах, защото много се паникьосвах  и инструкторът просто ми каза, че не ставам за шофьор. И се записах, защото тогавашното ми гадже ме накара, за да не съм зависима от него, вътрешно си знам, че не е за мен.  Наистина съм си паника, какво да се прави, хаххаха

# 263
Цитат
По-големите ни разходи са за гориво, защото често ходим при родителите си. Сега някой ще каже - купете си кола на газ или електрическа, ходете с две прекачвания с влака, вземете родителите си в София

Едва ли някой ще каже това. След като смяташ, че там са ви големи разходите, ще ходите по-рядко и ще се са ви по-малки. И аз, и други мои съученици, които бяхме на общежитие, не сме си ходили толкова често, колкото ни се искаше, защото сме нямали пари, а сме били деца и със сигурност сме имали повече нужда да си виждаме близките, отколкото 30+ годишни магарета. Даже и по телефона не сме говорили с родителите тогава по-често от веднъж седмично, защото беше скъпо. В крайна сметка, човек с съобразява с финансите си. Ако нямаш пари или трябва да спестиш голяма сума пари, естествено, че и такива разходи трябва да намалиш. За щастие, в днешно време можеш да си говориш и да си се виждаш с близките на камерата колкото дълго и често си искаш безплатно, та вярвам, че ще ви разберат, ако не палите джапанките всяка седмица до Мадан да ги видите, защото спестявате за първоначална вноска.

# 264
  • София
Малко хаотично подхождате към идеята за жилище, или поне така ми се струва като чета. Затова и ви притискат брокери, хайде бързо че да не изпуснеш, сделката на живота ти. Това е част от играта.
Със сегашните ви доходи каква сума можете да си позволите като кредит, примерно за 20 годишна ипотека? Това в банка говорили ли сте го?
Така бихте имали бюджет, и много лесно можете да се ориентирате какво можете да си позволите като имот. Всеки иска тристаен, на хубаво място, направен, с гараж и тихи съседи, но не винаги се получава.
След момента с бюджета идват тези изисквания, за да имате база и да се види кое от тях става и кое не. Ако от банката кажат 150к максимум - ами няма да е Оборище, няма как. Или няма да е тристаен ако държите на локация, или ремонтиран, или какъвто компромис ще е ОК за вашето семейство.

Не знам дали ти се занимава, на мен ми беше супер полезно да следя разходи някакъв брой месеци. Досадно е, но е единствения начин да видиш къде се прекалява и кое може да се отреже/намали. Понякога уж малки неща се натрупват и не ги и усещаме, а си е сума.

Моите деца въобще не са били "скъпи" като бебета, кърма, домашни пюрета, пропуснахме някои ненужни според мен неща (бънджи, проходилки, триколка), не мога да се оплача. Има бюджетни варианти за всичко, може би с изключение на АМ където не съм компетентна, но май не може да се заменя току-така. Но дрехи, памперси, има Лидл, Синсей, Пепко, най-различни варианти.

# 265
  • Melmak
Брокерът винаги ще иска да ти продаде по-голямо и скъпо жилище, все пак си търси да си изкара парите.

# 266
Брокерът винаги ще иска да ти продаде по-голямо и скъпо жилище, все пак си търси да си изкара парите.

И естествено, че ще ги притиска,уж имало и други дето чакат за този имот.....Евтини номера дет се вика 😉

# 267
И аз не искам да си ходим често, но родителите ни не са първа младост, нямаме и двамата братя и сестри, а моят баща е с ТЕЛК , не можем да ги зарежем, по телефона не става да помагаш в къщата.

За хаотично подхождане-не знам, може да звуча хаотично, но отвсякъде ни се тръби, и приятели , и брокер - ако не сега, след еврото няма да можете, после ще дойде и дете, като е малко пак няма да можете, наемите гонят цените на вноска за твое. Апартаментът, който гледаме, е в Овча купел, не е в луксозен квартал.

Карина, благодаря за разбивката!

# 268
И аз съм на това мнение за брокерите.
По-скоро не им се доверявайте на 100%.
Всеки път като харесвахме нещо мистериозно се появяваха купувачи, а имота беше обявен от месеци и си седеше и след това.
Само с апартамента, който купихме не беше така. Това ни накара да вярваме, че това е и нашият имот.

# 269
  • София
И аз не искам да си ходим често, но родителите ни не са първа младост, нямаме и двамата братя и сестри, а моят баща е с ТЕЛК , не можем да ги зарежем, по телефона не става да помагаш
Това бременна или с бебе ще ти е по-трудно от вноската за ипотека. Чисто физически - багажи, пътуваници, домакинстване на 2 места, разходи. Едва ли има как да се избегне, но няма да е песен.

Общи условия

Активация на акаунт