Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 7 508
  • 280
  •   1
Отговори
# 270
Ако ти не можеш и няма да шофираш, метро или спирка в близост са ви задължителни.
Направете си списък с нещата, на които държите и ще ви улеснят живота при избора на апартамент.
За ремонт сте помислили, сметнете допълнителни разходи докато влезете. И си отделиете 6 вноски за заем на склад. Такива са препоръките.
Сега доходите ви може да са супер, но сме виждали всичко.

# 271
Родителите ако са сами в домове, за които не са неспособни да се грижат самостоятелно, може би е добре да обмислите преместване близо до вас.

# 272
Ами аз ти написах точно сходната ситуация. Помощ не сме имали нито за самоучастие, нито за ремонт. Да, купихме преди години на старите цени, но и доходите ни бяха много ниски  - аз бях студентка, а той млад преподавател. Преди ипотеката живеехме под наем в младост 4 - 600 лв. За тогавашните ни заплати това беше равностойно на 1400 сега. Та ми е ясно всичко. Просто искаш нещо невъзможно. Освен при печалба от тотото. Няма такъв филм - голям, ремонтиран до ключ апартамент, който да стане или без голямо свиване, или без компромис с локация, квадратурата или друго като състояние за сериозен ремонт. Или след повече години. Вие не сте престарели, но на 32 г (сега съм на толкова) не съветвам още много години чакане за дете, ако държите на това, разбира се.

За шофирането също помисли. На 20-25 г въобще не ми дремеше за кола, но по време и на бременността, и сега ми е незаменима. Ние започнахме да обикаляме с бебето напред назад от както стана на месец. Без кола само в близкия парк и около блока. Ограничаващо е много, а с малко бебе не бих обикаляла с градски транспорт. През бременността също ми улесняваше много живота и за ходене на прегледи, и за някакво разнообразие. И аз бях колеблива и не можех да свикна с колата на курса, скъсаха ме веднъж, изкарах го на 2рия път изпита и си шофирам. Нямам нито едно птп, а на курса бях гола вода. 😅

# 273
  • Свищов
От позицията ми на майка на 9 годишно да кажа, че разходите втората година са нищо в сравнение с тези сега като е ученичка, а ситуациите много се менят. Никога не може да си сигурен в нищо, а и често след 30 годишна възраст ние жените си правим сметката без кръчмар по отношение на забременяване, деца, разходи по тях и т.н. Писала съм в темата, а и ситуацията ми няма много общо с твоята - от малък град сме, устройва ни да жевеем тук, родителите ни са край нас, имаме жилище, но въпреки това отлагахме известно време бремеността по сходни причини - аз бях докторант и следователно почнах да работя чак на 28. Нямах никакъв трудов стаж и чаках да направя 2 години, за да вземам що-годе добро майчинство. Междувременно и съпругът ми записа докторантура, а това не е най-доходното нещо на света и остави работа, от която получаваше 3-4 пъти повече. Поради тази причина втората година той беше в "майчинство" - икономически ни беше по-изгодно, та помислете и за този вариант как ще е. Справихме се. Детето порасна, сега грижите, разходите и нуждите са други. Точно в най-трудния ни финансов период –2017 година, когато общите ни доходи бяха около 1000 лева и зимата 300 отиваха за ток, много искахме второ, но по здравословни причини не се случаха нещата. Любовта, новият живот, присъствието на това същество в дома ни го прави ДОМ. И да, след 15 години в това жилище, още не сме си оправили коридора и е соц, ама не от липса на възможности, а от чист мързел Simple Smile. Другите неща ремонтирахме лека-полека.

В момента изкарваме добре за нашия град, но пък и няма къде да си похарчим парите. Та пътуваме - поне 2 пъти в месеца да други градове в България с преспиване и усилен шопинг, няколко пъти годишно в чужбина, за нищо не се ограничаваме и пак средномесечно живеем с доста под това, което на Вас ще Ви бъде доход през втората година.

# 274
  • sofia
Нека от 2-3 банки ви направят предварително одобрение на база служебни бележки за доходите. Заявявате каква сума искате, но имайте предвид, че окончателния размер на отпуснатата сума се определя и от оценката на конкретното жилище, което сте харесали.
Обикновено размера на отпуснатата ипотека е 85% от оценката. Отделно си предвидете разходите по прехвърлянето...3% местния данък+нотариалните разходи (грубо малко под 1%)+3% комисионна на брокера.
За тези разходи трябва да имате сумите....

# 275
Свършили сме ги тези неща, включително предварително ни направиха оценка, за да видим имаме ли шанс, можеше да го оценят и на доста по-малко.  В потребителския кредит влизат и парите, които ще са ни необходими за таксите - около 7%.

# 276
  • sofia
Ами тогава,  ако сте харесали жилище, действайте! Предлагането хич не е голямо и си е късмет да намериш това, което те устройва

# 277
  • Melmak
Сипи, има една приказка, че човек предполага, Господ разполага.
Подгответе си сума за адвокатски услуги, да ви направи проверка на имота и да ви разгледа документите.
Също така и аз като теб съм пуснала тая тема за нероден петко, но нали сме наясно, че забременяването не винаги е по план.

# 278
  • София /Абсурдистан
Човек никога не е готов за бебе, но няма никой непораснал Simple Smile Действайте смело!

# 279
Много странно, че чак сега откривам тази тема, супер интересна е. Върнах се на работа, когато детето беше на година и половина. Мислех, че ще се "видим в пари". Да, ама като плащаш частна ясла, защото не са приели детето, то се къса да боледува и се налага да ходите доста и на частно, хич не се усеща заплатата. Иначе аз такава обич не съм усещала досега и не съжалявам за нищо. Както казаха дамите тук, човек живее с 2 и с 200.

# 280
Зачетох се, много интересни съвети има, но и много назидателен тон.
Съветът ми е, купувайте сега. Тристаен, не малък апартамент, който след десет години трябва да сменяте отново.
Купувайте разумно, разходите след това ще ги съобразите спрямо вноската. Ако сте отбор, ще се справите.
2007 г. купихме жилище с ипотека, без помощ от родителите ни. Жилището беше само с дограма и външна врата, не ставаше за обитаване. Първоначалният ни план беше за изплащане 25 години, изплатихме го за десет, с много работа, добро планиране, заделяне на пари за предсрочно погасяване и стриктен контрол над разходите. Преживяхме вдигането на лихвите и икономическа криза, всичко това докато съм по майчинство. Справихме се, ще се справите и вие.

Общи условия

Активация на акаунт