Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 12 109
  • 387
  •   5
Отговори
# 360
И колкото повече държавата дава толкова повече раждаемостта пада.
Което пак връща нещата върху мъжа и жената като отправна точка за брой деца а не държавата.
И проблемът не са само парите, а разпределението на дейностите.
Което зависи от израстването на едно общество. Тръгнали сме натам, но още сме далеко от разбирането на ролята на бащата.

# 361
По този въпрос може да се отвори друга тема и всяка жена да каже защо не иска или не е поискала второ, трето или н то дете. Аз мога да отговоря за мен, първо моя мъж не искаше, бил е второ дете, чувствал се е по-малко обичан, искаше само едно дете. После мен ме беше страх как ще се справим финансово, не по време на прословутата втора година, а и след това, защото и двамата не бяхме с много високи доходи 2011. После пък бяхме добре финансово, искахме и двамата, но не стана. Моят мъж много си гледаше детето, повече от това не бих могла да искам, при мен не е била това причината.

# 362
Майчинството у нас е много по-добро от доста други държави - самата втора година е бонус. Това, разбира се, не значи, че масата семейства се оправят с лекота, когато майката остане на 780 лв - извън света на бг-мама де, където мъжете са основно със заплата около 9 бона, а жените имат 7-8 наследствени имота, от които 5-6 под наем. Средностатистическото семейство с ипотека, евентуално кредит за ремонт/автомобил или някой здравословен проблем, си разчита на две заплати, за да живее спокойно, а не с панически пристъп в случай, че те заболи зъб или бойлера протече.
Аз лично не очаквам нищо повече от държавата и данъкоплатците, напротив, но ми е противно като някой седне да ме "съди" що не съм спестила Х пари, за да седя 3 години вкъщи с бебето без да работя. Далеч не е възможно за всеки да спести пари до ДГ на детето си особено, ако от него е зависело да си осигури основния битов стандарт - покрив и прилежащи.
Аз второ дете не планирам като една от причините наистина е финансова, но не е основно въпрос на пари - сигурно, ако много много исках 2 деца, щяхме да намерим начин.

# 363
А защо някой грябва да стои 3 години вкъщи?
Това за мен е загадка. Не вадете коза с трудното приемане в ясли. 2 години не приеха моето дете, оправихме се.
Но се върнах на работа след 1 година и имах заплата и майчинство. И двата пъти.

Имам чувството, че при нас едва ли не се чака да дойде майчинство за да се вземат тези 3 години, а след тях и още 3...така и така е почнало.
Те не са задължителни и това е загуба на доход за не малък период.
Майчинството за първата година е много над това, което е стандарт в Европа и е напълно достатъчно. След това всеки може да се върне на работа стига да се организира.

# 364
Гугъл, като оставим настрана въдичарските форумни истории, аз мога да споделя как стана така, че без да искам си осигурих комфортно майчинство през втората година: преди години тежко заболяване на член от семейството ми ни свари емоционално и финансово неподготвени. Разпродадохме каквото можахме, теглихме кредити, живяхме на хляб и вода. Ситуацията беше толкова отчайваща, че почти стигнахме до кампания за събиране на средства за лечение... Мина операцията, последва повече от година обслужване на възрастен човек на легло, докато рехабилитацията успее да го вдигне на крака и да го направи годен да се самообслужва.

Такава случка в живота много травмира психиката и за една нощ те вкарва в режим на оцеляване, от който не излизаш години по-късно. Мисълта, че може отново да се наложи да спасяваме живот - своя или на близък човек, не ти позволява да се отпуснеш. Ето - години по-късно се наложи аз да лекувам онкологично заболяване - абсолютно случайно открито и за щастие в начален стадий. Справих се без финансови сътресения, именно благодарение на това, че години наред съм живяла под стандарта си. Заплащането ми е над средното за региона, защото имам рядка професия. Съпругът ми е добре платен, защото има майсторска работа в сфера, в която липсват кадри, а грешките струват скъпо. За разлика от мен обаче, той може да поема и частни поръчки извън основното си работно място.

Сега вече харча от спестеното, защото може би по някакъв начин се поуспокоих от майчинството. Искам да имам второ дете, но не знам дали ще се случи - възрастта ми е понапреднала, със съпругът ми се срещнахме сравнително късно. Това е може би нещото, за което винаги ще съжалявам - че не се запознахме в 20те си години, за да имаме повече време заедно.

Разбирам позицията на KPP, че жена не трябва да се поставя в зависимо положение - напълно я подкрепям в това разсъждение. Просто смятам, че има различни пътища за постигане на тази независимост. Не искам да съдя никого за житейските му избори - знам, че всеки прави това, което смята за най-правилно и нямам проблем това да е така, докато на мен лично не ми пречи.

# 365
Вятър и мъгла, разбирам гледната ти точка, но ето как хората се различават във възгледите си. Аз не искам да живеем с по-нисък стандарт на живот. Като дете бях в семейство с много много нисък доход и съм прекарала цялото си детство изключително скромно - буквално сме бягали на милиметър от точката на мизерия на моменти. Искам детето ми да има възможността да пътува, да си избира хобита и да ги практикува, и да учи това, което иска без да треперим за всяка стотинка. Ние също искам да живеем по-приятно. Сега, разбира се, всеки има различни критерии за "нормално" и "стандарт". За някои може да е последен модел телефон, баленсиаги и прочие. За мен е да можем 3-4 пъти годишно да идем в чужбина дори за кратки посещения, през годината да обикаляме и из България, тя да се запознае с родината си и да види и малко свят (ние също!). Да може да се запише на спорт по желание и ако нещо много я влече, да ходи на уроци/с група. У дома да е стегнато и функционално, за да не се товарим излишно с гърбене по домакинство. Автомобила ни да е здрав и надежден, за да можем често да ходим напред назад. Ей такива неща. Можем и с по-малко, това ми е ясно, защото 2/3 от живота ми съм "могла" с по-малко, но не желая цял живот да се стискам на макс. Ние и сега не сме по разхищенията, но истината е, че всичко изброено не идва фрий и като комбинираш с някой и друг непредвиден разход, съвсем.

Иначе те разбирам, минали сте през нещо страшно и мога да си представя как ти е повлияло. Надявам се сега всички да сте здрави и ти пожелавам само хубави неща от тук насетне!

# 366
Ами всеки да си избира в зависимост от стандарта, на който е свикнал; населеното място, в което живее; работата, на която има възможност да се върне и не на последно начина по който ще се чувства по-удовлетворен, защото да си нещастен разболява. Грозно е да се съдят другите за избора им, стига да не просят помощи и да се справят. Мен много хора са ме осъждали, че не искам да се върна по-рано на работа, в това число и близки, че съм мързелива и какво ли още не. Когато се върнах, пак ме осъждаха някои познати майки, които пък си гледаха децата до предучилищна. Важното е да не обръщате внимание, каквото и да решите и в семейството да се подкрепяте.

# 367
Ами всеки да си избира в зависимост от стандарта, на който е свикнал; населеното място, в което живее; работата, на която има възможност да се върне и не на последно начина по който ще се чувства по-удовлетворен, защото да си нещастен разболява. Грозно е да се съдят другите за избора им, стига да не просят помощи и да се справят. Мен много хора са ме осъждали, че не искам да се върна по-рано на работа, в това число и близки, че съм мързелива и какво ли още не. Когато се върнах, пак ме осъждаха някои познати майки, които пък си гледаха децата до предучилищна. Важното е да не обръщате внимание, каквото и да решите и в семейството да се подкрепяте.
Да, правилен ход няма. Grinning

Мен пък де що има приятелки ме ядат, че искам да работя след първата година, въпреки че реално бебето ще е на ясла (ако ни приемат де) на година и 9 месеца. Ама рано било. Как щели да го бият, да му се карат, да го мъчат, да го оставят в тъмна стая и не знам какво още. Нали, музика за ушите на една майка.

# 368
Много съм далеч от мисълта, че работещите в ясли и градини сутрин докато си пият кафето мислят пъклени планове как да ми тормозят детето. Изключвам единичните случаи, които добиват широка гласност. В цялост смятам, че персоналът в ясли и градини се старае да осигури приятно прекарване на децата, или да кажем: имам положителни впечатления от детските заведения в квартала ми и смятам, че детето ми ще се чувства добре там. Ако някой обаче има притеснения, колкото и неоснователни да са (дано), трябва да търси другаде заместваща грижа за детето си.

# 369
Мен пък де що има приятелки ме ядат, че искам да работя след първата година, въпреки че реално бебето ще е на ясла (ако ни приемат де) на година и 9 месеца. Ама рано било. Как щели да го бият, да му се карат, да го мъчат, да го оставят в тъмна стая и не знам какво още. Нали, музика за ушите на една майка.

Какви са тези приятелки, които си позволяват подобни "добронамерени" коментари?!?
От компанията майки, които се движехме, само моето дете ходи на ясла (след втората година), а техните на по 3 1/2 тръгнаха на градина. На работа не се върнаха.

Това са семейни решения и всеки съобразява избора си с различни фактори.

# 370
  • Melmak
А защо някой грябва да стои 3 години вкъщи?
Ама въобще не трябва. Приятелки имам, които стояха три години последователно, ама с породени. Застъпиха майчинство, даже вече се върнаха на работа.
Въобще не е да “трябва” да седим по две години. За мен е неправилно да се казва “майчинството в бг е 2 години”, защото реално не е. Майчинството е една година и да, първата е що годе платена, понеже като чуя как си получавам 90% от заплатата и леко ми става зле, предвид че коментирахме вече как се изчислява майчинството.
Ако приемем, че първата година е поносимо, втората се очертават - тръгване на ясла и връщане на работа. В големите градове това често значи частна ясла. Аз бях в шок, че в малък град, където места има преспокойно и дори не съществува частна ясла, отказват да взимат деца под 2 г. Сигурно ако разровиш проблема ще се намери решение, но останах с впечатление как от яслата категорично казват “под две не ги взимаме” и майките някак приемат. Дали, защото така им е изгодно или не искат да се карат с познатите си в малкия град, не знам.

Повечето хора, на които съм казала, че планът е да се върна след първата година са в шок, ама то малко било, ама как “ще го хвърля на яслата”, “ама работата няма да избяга..”

Не мисля, че е адекватно да се говори как едва ли не не съм спестявала, та сега аз съм си крива. Нито разбирам как “сме чакали на държавата”. Аз на държавата нищо не чакам. Тази държава дори нормално здравеопазване не може да ми подсигури, защото за 9 месеца ми се полагат 3 ехографа по здравна каса. Това повече ме притеснява. Принудени сме да плащаме хиляди на частни болници за следене на бременност, което би трябвало да се покрива адекватно от здравна каса.

# 371
А извън България колко пъти ги гледат с ехограф по време на бременността? Там изобщо не е някакво по-развито следенето на бременността, имам роднини в САЩ и се оплакват, че направо си е по-зле. До третия месец си ги оставят както са си да си бременеят. Не им дават такива медикаменти за задържане в ранна бременност, втория триместър започват да ги третират като бременни. В България не е така и на практика колкото си искаш може да се гледаш на ехограф, ако си плащаш. Там не съм сигурна, че дори и с плащане може да го получиш това, ако не си сред най-богатите.

# 372
@Пандора
Много изкривена представа за това как функционира здравеопазването в другите държави.

Не е по темата, но в Германия дори след пенсиониране удържат здравна осигуровка.
Получаването е срещу даване: пенсиониране на 67 години, удръжки 40%.
При нас 10% + 13,78% и пак голяма част ги укриват, а после искаме да има пари за майчинство, социално слаби, инвалиди и пенсии.

3 ехографа са напълно достатъчни при нормално протичаща бременност.

А отпускът за отглеждане на дете до 2 г. не се измерва само в пари, зачита се и за трудов стаж.
Отделно, след връщане на работа майката ползва натрупани отпуски - също право да ти се полага отпуск по време на ползване на друг отпуск.
Ползва се и със защита срещу уволнение и редица други привилегии - може да не дава късни и нощни смени до навършване на 8 г. на детето.

Много е лесно, когато са осигурени някакви права, просто да ги зачеркнем и да си мислим, че в чужбина всичко е много по-добре уредено.

Тук имаме разбирането, че детските заведения едва ли не ни се полагат по право и че общините са длъжни да осигурят място за децата ни.

В коя държава в Западна Европа има детска градина/ясла за всяко дете?!?
Това също е социална услуга.
Да, там групите не са така многобройни, но нито има изхранване, нито условия за спане. В 15 ч. трябва да си вземеш детето.

Да, всеки иска животът да е максимално улеснен, но не можем да очакваме някой да поема нашите родителски отговорности, че и да омаловажаваме това, което ни е предоставено.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 14:22 от SamoDiva

# 373

3 ехографа са напълно достатъчни при нормално протичаща бременност.

При нормално протичаща бременност може и въобще да не ходиш на лекар освен за самото раждане, нали?

Редно е да се полагат повече, точно защото не се знае какво може да се обърка, по всяко време на бременността, което крие рискове както за бебето, така и за майката.

# 374
Всъщност при проблемна бременност и възраст на бременната над 35 г. (което не се води нормална бременност) се полагат повече от 3 броя безплатен ехограф, май при всеки преглед.

Общи условия

Активация на акаунт