Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 12 422
  • 391
  •   1
Отговори
# 345
  • Melmak
Какво значение има каква е работата? Нормална от 9 до 18, офисна.

# 346
  • Бургас
Всъщност, нищо.
Благодаря.

# 347
Аз не бих стояла втора година майчинство, ако алтернативата беше мъжа да работи на две-три работи, да се скапва, да не може да си види детето и да нямаме време заедно като двойка. Ние имахме фонд майчинство и си го ползвахме. И пак, когато детето стана на година и половина, започна да ми липсва някаква интелектуална работа. Тъй като не желаех да се връщам по-рано на работа, опитах да работя от вкъщи на граждански договор. Работата обаче беше специфична и не успях да се справя. За това в свободното ми време изкарах някакви курсове, които по натам ми бяха полезни. Но време да работя, стига да беше имало работа, имах. Детето беше поспаливо, в къщи обичаше да си играе с играчки не малко време и беше достатъчно да съм в стаята, да я наглеждам с едно око. Освен това баща й се прибираше рано следобяд ( сутрин беше от 7) и много се занимаваше с нея. Така, че момичета не се настройвайте предварително, че няма да имате време за нищо, може да имате късмет с кротки бебчета.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 14:18 от lyatno vreme

# 348
На първо място искам да подчертая, че държавата не е длъжна на никого... както правилно беше отбелязано по-горе. Оттам нататък всичко опира до лична отговорност и организация.

По темата, когато има нужда от повече средства, мъжът поема инициативата: допълнителна работа, преквалификация, временна заетост, дори работа като чирак или общ работник, ако се налага и такси да кара ако не може друго, за да се осигури допълнителен доход.

Работата на майката през първите две години не е да работи и да гледа дете едновременно, а единствено , подчертавам, единствено  да се грижи за детето. Това е изключително натоварващ период: става през два-три часа за хранене, хронично недоспиване, физическа и психическа умора. Не може да се очаква от майката в този момент да носи и финансовата тежест.

Лично за мен този период беше по-лесен от гледна точка на работата.... поемах допълнително ангажименти и казуси, които иначе бих отказал, именно за да компенсирам временно увеличените разходи.

В крайна сметка семейството е екип и всеки поема своята роля в различните етапи.
Доста сексистко изказване. Защо раждането на дете в семейството да е работа единствено и само на жената и нейното единствено задължение е да гледа детето? В кой век сме? Но вие сте мъж, разбираемо да имате такова мнение. Разбираемо и да не можете да си представите, че е възможно да се гледа дете 24/7 и да градиш кариера едновременно. Може и жените сме живото доказателство за това. "Аман" от разбирачи!

П.П. Чета следващо Ваше мнение: "Аз излизам да разходя детето, защото вкъщи майка му трябва да изчисти, да сготви, да изпере и подреди". Едно ще кажа само - горката Ви жена. Дано е добре. Искрено я съжалявам!

# 349
  • Down south
Случайно се зачетох в темата.
Мисля, че осигуряването на блгарските майки е завидно.
Тук майчинство/бащинство почти няма. Мащабни компании с добри осигуровки, осигуряват отпуски от няколко месеца. Платени или платени частично.
Често само пазят мястото за определено време.

# 350
KPP, аз лично не познавам мъж, успял да роди дете. В този смисъл раждането си е баш женска работа Simple Smile Това в кръга на шегата разбира се.

А сериозно, мисля, че не изтълкува съвсем правилно написаното от юрист. Смятам, че той имаше предвид друго: че жената в периода на майчинството, докато отглежда бебето, не следва да е задължена да се товари и с осигуряването на прехраната. Нека ме поправи, ако пък аз не съм го разбрала правилно. Аз лично нищо сексистко не виждам в желанието на бащата да осигури спокойствие на майката, за да може тя да вземе максимума от тези моменти. Кой в наши дни ражда по 10 деца, че да е малко все тая дали ще изтърве важни моменти от израстването и развитието им, ако през това време ще изкара 20-50-100 лв? Сумите са условни. Личното ми мнение е, че колкото и откъсната да се чувствам от стария си живот и колкото и да ми писва от ревове и памперси, то аз съм била свидетел на красиви моменти от живота на бебето ми, от които съпругът ми е бил лишен.

И хич не смятам да се хвърлям в боя да се доказвам, че мога да гледам бебе 24/7 и да градя кариера едновременно. Първо, защото за това човек плаща със здравето си. Второ, защото не просто никой няма да ми се възхити, ами даже ще ми се чудят на акъла и ще започнат да гледат на мен с насмешка и ще олекна като професионалист. Трето, когато е трябвало съм градила кариера.

# 351
Жената ражда детето, но детето не е само на жената, съответно не е и само нейна отговорността да се грижи за детето, плюс да поддържа домакинството. Разбирам добре какво е опитал да замаскира човекът, но основното послание звучи сексистко, най-малкото заради начинът на изразяване на самото мнение. И аз съм юрист (ако господинът изобщо е) и ми е професионално изкривяване на чета между редовете. Използване на думи като "трябва" , "единствено и само" подчертават опитът му за надмощие и водене, уж замаскирано под - ама аз искам да помагам на жена ми, тя не трябва да носи финансово бреме. Първо - бащата не помага, бащата участва, наравно с майката. Второ - една жена да бъде финансово независима, дори и в периода на майчинството не е бреме, а свобода. Всичко се случва. Ето, най-добрата ми приятелка, с бебе на възрастта на моето, вчера разбра, че мъжът и и изневерява още откакто е бременна. Благодарение на това, че не се е оставила финансово изцяло в ръцете на мъжа и, а си е подсигурила да има гръб, сега може да си позволи да се изнесе заедно с детето. Иначе щеше да стои и да търпи унижения. Впрочем, мъжът и говореше същите неща, като господина в темата и винаги ми е бил изключително неприятен и подозрителен. И с право. Мъжете, които истински подкрепят жените си в този период, не се изказват по този начин. Като цяло, въобще не се изказват, а действат - с разпределяне на домакинска работа, задължения за детето, ако трябва съпортват финансово повече от жената, но и не и набиват в главата, че две години - три ролята и е само и единствено да се грижи за детето и нищо друго, а я подкрепят в мечтите и и я вдъхновяват. Това, че една жена е станала майка преди 2-3 месеца, въобще не означава, че няма и не може да има други мечти, които не са свързани с детето. Бащата може да има, майката не? И периодът е много труден и натоварен за жената - нощни ставания, хранения и т.н. А бащата къде е по време на нощните хранения и защо за него периодът не е труден?

Ти можеш да си свидетел на красиви моменти от живота на детето ти и докато работиш или правиш нещо свое. Не разбирам как едното изключва другото. Също и - защо съпругът ти е бил лишен от тях? Моят съпруг е на изключително висока позиция, работи общо взето 24/7 и знае отлично всичко свързано със сина ни, толкова, колкото и аз, вкл.график на сън, хранене, каква храна обича и каква не. Общо взето, няма нещо което аз да знам, а той не. Така че, оправдания на мъжете - аз съм много натоварен и за съжаление изпускам моменти, не вървят. Просто нямаш желание Wink

Ти градиш кариера, за да кажат нещо хората за теб ли? Кариера се гради цял живот, не е еднократно събитие. Това, че за теб кариера и дете не е валидно е напълно ок, но не го дефинирай като хвърляне в боя. Ти си един човек, останалите хора са други. Това, че не е твоето нещо, не значи, че не е нещото на другия човек.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 23:28 от KPP

# 352
  • София
Защо държавата трябва да се грижи за нечии размножителни желания?
Искам да кажа, че размножителните мераци няма как да се прехвърлят на държавата. Затова някои хора решават да не го правят.
Но държавата, текст ние да осигурява минимум на хора, които не могат да планират разходи, време и усилия за да отгледат човек е странно изискване.
Не го правете, ако ви е такава мъка. Няма норма за изпълняване.
Подписвам се под това мнение. Изключителна арогантност лъха от желанието някой друг да ти е длъжен да ти гледа личните деца.

# 353
Последните две мнения са абсурдни!
 Държавата не подкрепя хората заради някакви ‘размножителни желания’, а защото семействата с деца са основата на обществото и бъдещето му. Подпомагането на отглеждането на деца гарантира, че новите поколения ще растат в нормални условия, ще имат достъп до образование и здравеопазване, а също така осигурява устойчив демографски прираст и работна сила за обществото. Без такава подкрепа много хора просто няма да могат да имат деца, дори ако искат, което води до социално неравенство и застрашаване на бъдещето на страната, а също и разбира се - отрицателен прираст.

# 354
  • София
В живота не е само какво искаш, а какво можеш да си позволиш. И по принцип не е задължение на данъкоплатците да ти го осигурят, ако ти самият не можеш. Аз нямам против, но са ми много противни тия ламтежи на фона на чудесните условия на майчинство тук в сравнение с...целия останал свят общо взето.

Да не отварям темата за качеството на прираста.

# 355
Според мен не се разбрахте. Майчинството е трансферна услуга, за да получаваш преди това трябва да си внесъл. Имаше се предвид, че държавата отвъд това няма как да се ангажира да закърпва дупките във всеки семеен бюджет. Честно казано, не виждам и причина (макар че естествено всеки би го предпочел - държавата, работодателят, някой просто да допълва, който и да е). Обикновено се казва - това били бъдещите данъкоплатци, но няма как да знаем дали ще останат тези хора в държавата или ако останат, дали въобще ще плащат данъци и колко точно Wink

В България си е много добре майчинсвото, оплакващите се просто не знаят какво е на други места явно…

# 356
В България си е много добре майчинсвото, оплакващите се просто не знаят какво е на други места явно…

Не само какво е на други места, а и какво беше в България до преди 15 г.
Но така е - дават ти една година доста прилично платено майчинство (според приноса, разбира се), вместо благодарност "ама защо не дават още?".
Угодия няма. Това не е заплата, това е обезщетение.

Никой не отрича, че сумата през втората година е ниска. Ще я вдигнат и пак ще бъде недостатъчна.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 04:00 от SamoDiva

# 357
  • Down south
Да, явно.

Планиране, раждане на дете, отглеждане и сигуряване на образованието му, е прецизна работа във всяко едно отношение.
Факт.

# 358
  • sofia
Определено сега е много добре. С големия ми син високо платеното беше точно 135 дни болничен след раждането (ако не се лъжа), с малкия вече беше 9 месеца.

# 359
По-добре може да е било единствено 2009, когато родих - първата година 90% от заплатата, втората година МРЗ. И то МРЗ чиста, без удръжки, повече от колкото вземаха някои работещи. По средата на втората година обаче отвързаха майчинството от минималната и стана, както е сега. Но тогава пък, ако се върнеш преди годината, си вземаш само заплатата, а после направиха да вземаш и високото обезщетение. Но майчинството пак си е достатъчно добре уредено, спрямо повечето други държави.

Общи условия

Активация на акаунт