Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 11 914
  • 382
  •   1
Отговори
# 330
Втората година и на нас парите не ни стигнаха, имаме кредит за апартамент. Започнах работа на граждански договор и си докарах скромна сума към майчинството. После реших да се върна на работа преди 2рата година и ми превеждаха 50% от майчинството и заплата. Но пък плащах частна ясла. И това е вариант, особено ако имаш шанс за държавна, този разход отпада.

# 331
Раждат, раждат… в готово жилище без ипотека, бабата през седмица идва за седмица, мъжът изкарва 5-6-7-8 бона… раждат. Другите, дето раждат, са за норматив, от боята. Дайте да не се правим, че не знаем за възможностите и успехите, ама на всички, не само на мръсните кариеристки.

# 332
За мен е абсурдно да се налага да спестяваш, за да имаш дете. Това да не е кола или апартамент? После се чудим защо раждаемостта падна под 50 000. Все едно е някакъв бизнес - инвестиране в дете.... Дори парите няма да ти се върнат, освен ако не си от онези луди майки дето си мислят, че детето е длъжно да те гледа на старини. Абсурдно е. Държавата трябва да се погрижи за минимума разходи. Друг е въпроса ако искаш да живееш в лукс, но минимума трябва да идва от държавата, а той далеч не 780 лв. Аз се върнах на работа, защото не исках да живея в лишения и да си броя стотинките. Иначе съм съгласна, че 1г майчинство стига, но след като се дава възможност за втора, трябва да има помощи. Ако не, да направят майчинството 1 г и толкова по въпроса.

# 333
Е, и бащата като отдели 780 лева...То едногодишно няма кой знае какви разходи. За големи деца е ок минималната им издръжка да е 250-300 лева от бащата и още толкова от майката, обаче едногодишно ще мизерства с 3 пъти повече. 2 пъти, айде, че и майката има харчове. Макар че като чета темата по колко пъти ядяли и какво хората, колко пък пари трябват да си седиш вкъщи и да ядеш колкото едногодишното.

# 334
Защо държавата трябва да се грижи за нечии размножителни желания?
Мисля, че голяма част от хората вече проумяват, че младите няма да издържат старите. Затова се вдига възраст за пенсиониране и се мисли за инвестиционна пенсионна система. Т.е. пенсиите да не зависят от следващите поколения, а от самият човек.
Искам да кажа, че размножителните мераци няма как да се прехвърлят на държавата. Затова някои хора решават да не го правят.

Но държавата, текст ние да осигурява минимум на хора, които не могат да планират разходи, време и усилия за да отгледат човек е странно изискване.
Не го правете, ако ви е такава мъка. Няма норма за изпълняване.

# 335
Винаги можеш да се върнеш на работа втората година ако не ти стигат 780 лв.

# 336
  • Бургас
На първо място искам да подчертая, че държавата не е длъжна на никого... както правилно беше отбелязано по-горе. Оттам нататък всичко опира до лична отговорност и организация.

По темата, когато има нужда от повече средства, мъжът поема инициативата: допълнителна работа, преквалификация, временна заетост, дори работа като чирак или общ работник, ако се налага и такси да кара ако не може друго, за да се осигури допълнителен доход.

Работата на майката през първите две години не е да работи и да гледа дете едновременно, а единствено , подчертавам, единствено  да се грижи за детето. Това е изключително натоварващ период: става през два-три часа за хранене, хронично недоспиване, физическа и психическа умора. Не може да се очаква от майката в този момент да носи и финансовата тежест.

Лично за мен този период беше по-лесен от гледна точка на работата.... поемах допълнително ангажименти и казуси, които иначе бих отказал, именно за да компенсирам временно увеличените разходи.

В крайна сметка семейството е екип и всеки поема своята роля в различните етапи.

# 337
Ами хората си правят изборите, някои мизеруват (обективно или само в техните очи), някои се връщат на работа след месец (реален пример на колежка), някои изобщо не работят следващите 5-10 години… всичко е ок, стига те самите да са ок с избора си. Аз лично вярвам, че всеки мрънкач, който не прави нищо в посока промяна, тайничко си харесва положението.
И другото важно, всичко е ок, стига да не се изсипе половината ри обкръжение да ти обяснява ама откъде накъде ще правиш така, както правиш. Не, че ще ти гледа детето, докато те съветва да се върнеш на работа. Не, че ще ти дава пари, за да си гледаш сама детето. На акъл, агресивен, обаче хич не се скъпи.

# 338
Юрист,

Проблемът е, че повечето от днешните мъже не са точно в тази семейна роля, която описваш и очакват от жената да е активна и финансово, независимо от периода.

# 339
  • Бургас
Това го виждам всеки ден по детските площадки, като разхождам детето... почти винаги съм единственият мъж сред майките. А, като слушам разказите им за бащите,  те по техни думи,  все са изморени, все ги боли кръст, не се чувстват добре, все имат нещо, или пък след работа предпочитат да седнат на ракия и да си „починат“ от "натовареният им ден".

На практика, грижата за детето основно си остава върху майките, колкото и да говорим за равнопоставеност...по мои скромни наблюдения.

Да се допълня:  чудя как изглеждат къщите им... кой готви, кой чисти, подредено ли е изобщо… естествено, не говорим за пържени аламинути и полуготова храна..
 Аз лично излизам да разхождам детето, защото вкъщи майка му трябва да сготви, да поизчисти, да подреди раХвърляните играчки или просто да си почине след цял ден, прекаран с него.

И си давам сметка колко лесно някои хора подценяват тази „невидима“ работа...

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 10:55 от юрист

# 340
Това е проблем на жената.
Нарича се избор.
Избор на мъж.
Избор да остане в такива отношения.
Избор да зависи от нечии доходи и да се хване да работи нещо лошо платено, но с удобно време.

Жените не се избират на панаири и не влизат в робство.
Те правят избор.
Има огромно количество мъже, които гледат деца, развозват, стоят болничен.
И доволно количество жени, които като омагьосани повтарят, че детето иска майка си, и никой друг не може да го гледа. При болничен пак само тя и накрая държавата виновна, че някой третира мъжа си като чуплива чуплива китайска ваза.

# 341
Мъжете, дето си гледат детето, обикновено са заети Simple Smile за жена, която иска дете, остава изборът без дете или дете от другия вид мъже Simple Smile

# 342
[quote author=Pastelka link=topic=1731642.msg50740622#msg50740622Иначе съм съгласна, че 1г майчинство стига, но след като се дава възможност за втора, трябва да има помощи. Ако не, да направят майчинството 1 г и толкова по въпроса.
[/quote] И защо да махат втората година, като 780 лв.не стигат? На който не му стигат е свободен да се върне на работа. Имам познати, които и с тримесечни бебета се върнаха. Има семейства в които и двамата родители работят за около минималната, на смени, за тях е по-изгодно единия родител да стои в къщи с детето за почти същите пари. Аз дори бих си ползвала и част от неплатеното майчинство, но тогава мъжа ми остана без работа и третата година той гледа детето. В България според мен има добри възможности за съчетание между личен живот и работа. В някои държави ако искаш да си гледаш детето по-дълго трябва да напуснеш, а тук до три години ти се пази мястото. Пък който иска, не е задължен да стои в къщи. И през първата година да се върнеш, вземаш 50% от високото обезщетение за майчинство, плюс цяла заплата, не си прецакан. Моят мъж беше от тези, които гледаха деца с удоволствие.

# 343
  • Melmak
Аз нямам нищо против, който желае да си ползва втората година. Може да е жена, която си е оплела по-добре кошницата от мен.
Не знам какви са тия мъже с по 2-3 работи. Моят работи на нормална работа и е доста изцеден. Ясно ми е, че винаги може да намери нещо за събота и неделя ако ще да е тип доставчик на пица, ама в един момент ще сме прегорели и двамата - аз от това, че съм само с детето 24/7 и той от много работа.
Мъжът ми в моя случай миналата година имаше сериозен здравословен проблем, малко пренаредихме приоритетите и не бих го карала сега да се скапва още. Има късмет, че е жив и здрав сега!

В повечето случаи виждам едно гледане на криво “ама това дете на една година как ще го хвърлиш на яслата?!”
Онзи ден се виждах с бившите ми колеги от стария екип, че бяхме в офиса и те директно са ме отписали, че 2 г няма да ме има. И аз им казвам, че не е сигурно и ще се върна догодина по сегашен план и те бяха в шок. Ама баба ли ще го гледа?? Не, яслата.

Другият вариант е ако ми се получи план Б, аз уикендите ще съм заета и детето ще е с мм.
Не знам какви са тия бащи, които не гледат деца. Ние с мм вече не сме на по 20, едно време не си представяхме да имаме дете и да ни пречи на купоните и излизанията. Сега на 41 годишен мъж приоритетите са други. Не искам да се сцепи от работа, а да си пази здравето. Обаче да си гледа детето, искам.

Относно разходите, от една средна заплата да паднеш на 780 лв си е тежко. Все пак всички влизаме в аптека, магазин, банка. Вноските по кредитите си вървят,  в аптеката цените са видни за всички. Съгласна съм, че по-голямо дете има повече разходи, но с по-голямо дете аз ще мога да изкарвам пари. А едногодишно дете може да не ходи на училище, уроци и пр., но като майка му получава под 800 лв, то картинката не е розова.

# 344
  • Бургас
Би ли могла да дефинираш, какво значи "нормална работа" от която е изцеден?
Предполагам не лепи плочки, щото майсторите сега нямат финансови несгоди?

Общи условия

Активация на акаунт