Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 11 971
  • 383
  •   1
Отговори
# 375
  • Melmak
Не знам защо тръгнахте да сравнявате ама е сащ какво било, ама в Германия какво било. Защото както плюсове тук, така има и плюсове там. Понеже моята колежка в САЩ, с която работим едно и също нещо взима 12 к $ месечно, аз не взимам толкова. Така че нека сме по-фокусирани върху това какво се случва тук.
Абсурдно е да смятаме, че 3 ехографа са нормален брой за дори добре протичаща бременност. Давам пример- следя се и по ЗК, колкото там да ходя и за тия полагащи се прегледи. Поисках направление за ендокринолог, дадоха ми. Спестиха ми 200-300 лв. Поисках за очен - еми няма. Изчерпани са. И това пряко е свързано с бременността, не си го измислям. И лекарите са жертви на системата, не обвинявам специалиста. Но дори аз, под 35 и с нормална бременност доста изследвания и прегледи съм си платила. А какво остава за жените с трудни бременности, проблеми и тн.
Абсурдно е да се твърди, че това са прищявки, които сме длъжни да си плащаме.
Неслучайно темата е “как се справяте с разходите по време на втората година майчинство?”
Защото няма как да ме убеди някой, че със 780 лв човек се справя.

# 376
  • София
И споделеното от Гугъл, и споделеното от Вятър и Мъгла дават много добро обяснение защо някой би постъпил по определен начин. Описаното и в двата поста наистина оставя следа в начина на мислене. Аз също като дете съм имала периоди на планиранията кое как и по колко, с идеята като възрастен да си поживея, после обаче е имало от другото, в режим на оцеляване, което пък те държи в другата крайност - да не мръднеш крачка встрани, че ако нещо пак  ти се случи.

Което просто доказва, че не всичко е математика. Първа, втора година, всяко семейство си знае. И ето, че невинаги решението е само чисто финансово.

Вятър и  мъгла, желая ти да сте живи и здрави. Както и на всички, де. Истината е, че ако хората са относително здрави, ще се справят някак. Не са ни хич лоши условията за майчинство в България.

# 377
Аз ще напиша нещо, за което вероятно ще ме линчувате.

Уточнявам че бях бременна 2020 година и говоря за тогавашни цени. Нормална, безпроблемна бременност т.е. това е базовия минимум. Понеже от много години назад стриктно следя приходи и разходи по пера в екселски талбици, когато забременях реших да отнасям в таблицата разходите по бременността в едно отделно перо. Това вкчюлва всичко пряко свързано с нея - като започнем от добавките, които съм пила (фолиева киселина, магнезий), до потребителската такса за ежемесечните кръвни изследвания, ехографи, които съм плащала извън полагаемите и т.н. Всичките неща, за всичките 9 месеца излязоха крупната сума от 400 лева. Генетични изследвания избрах да не правя (не за да спестя пари, а защото така прецених). Още тогава (дори и преди да забременея) приятелки и колежки се напреварваха да ме плашат колко безбожно скъпо е всичко, как да износиш и родиш едно бебе ти трябва едва ли не първоначална вноска за апартамент. Което може и да е така в някои частни случаи (инвитро или много рискови бременности, при които се налага скъпо лечение), но е факт, че в общия случай държавата на практика осигурява почти безплатно износване и раждане на дете. А това, че повечето се "следят на частно" си е абсолютно личен избор на майката и държавата няма нищо общо. Оттам нататък на всяко родено дете се полага еднократна сума (не че е голяма, но все нещо), и първата година майчинство си е почти равна (при легални осигуровки) на заплатата т.е. не би следвало семейството да изпитва финансови затруднения, защото дохода на домакинството не е спаднал. Единствено при заплата много над максималния праг, но в крайна сметка грамотни хора е нужно да могат да си пресметнат и дългосрочно финансите. Каквито би следвало да са хората със заплати от по 10-15 хил.лв. примерно. Защото от 10 000 се заделя много по-лесно, отколкото от 1000.

Друг пример, вече за самото майчинство и разходите там:
Има задължителни разходи (памперси, мляко (ако не е на кърма), лекарства ако се налага, дрехи и т.н.), има и глезотии, които удобно се използват за да изтъкнем колко е малко майчинството.
Например много модерно стана плуването за бебета напоследък. Доколкото съм чувала една сесия половин час струва между 70-100лв. Ами 2 пъти в седмицата, 4 седмици, само този разход може да е 800 лева на месец. Няма как да стигне майчинство 780лв.
Всеки се простира според чергата. Ако наистина 780лв е сумата, на която разчиташ, свиваш глезотиите, готвиш домашна храна (а не бурканче 40 грама за 5лв и частна кухня за 18лв на ден), купуваш дрехи от Пепко или от други мами и си правиш сметката. И аз искам яхта, ама няма.
И мен ме бяха разпънали на кръст каква лоша майка съм, как може да си зарежа невръстното едногодишно в това страшилище яслата сред някакви непознати.
Не стига това, ами когато се сблъскахме с неизбежното боледуване от популярния "градински сопол", и набързо ми свършиха болничните за годината за няма и два месеца, пред варианта да ползвам всеки месец по две седмици неплатен отпуск и заплатата ми да е наполовина, аз избрах да намеря детегледачка и отново да си хварля детето на вълците, едва ли не. В моето обкръжение беше чудо невиждано и отнесох сума критики и лоши погледи и възмутени възклицания. И не ми вярваха, че нямам баби/лели/друга безплатна помощ. Ами, нямам, това е.

Стана дълго, но в общи линии искам да кажа, че смятам, че майчинството в България е едно от малкото добре уредени неща. При правилно планиране всичко е постижимо без големи трусове за повечето хора. Държавата помага, но не е длъжна да поема всичко и то за толкова дълго време.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 17:25 от HoneyBee33

# 378
HoneyBee33, аз се следих по ЗК (при небезизвестната Шикова Grinning ) та каквото можах, беше по ЗК.
Генетичен аз си пуснах, защото ме беше шубе, а той дава много голяма точност и действително е голямо перо - 1400 лв беше моят пакет.
Отделно феталните морфологии (3 на брой) не се покриват от ЗК, а те ми излязоха по 250 лв приблизително.
БХС направих на същото място и покрай него едната ФМ беше 310 (примерно).
Само до тук излезе общо към 2500 лв.
Безплатни бяха първите 3 ехографа - така е по ЗК. После се плащаше по 50 лв на преглед - ти нямаш право да си "избереш" да нямаш ехограф, защото влезеш ли в кабинета, това е, което ти се случва така или иначе. Да кажем, 4-5 прегледа имам с платен ехограф - 200 лв.
Тоновете накрая също се плащат, но за мен те са си символична сума и не съм ги мислила.
Аз лично разбирам, че има жени, които не се притесняват да родят без екип директно в държавна болница, което Е безплатно, но аз без екип се страхувах да родя. В държавна болница (МД) естествено раждане с екип е около 1500 лв, секцио - 2000 лв. Аз понеже не исках да раждам в МД, родих на частно (3200 лв), но това действително си е мое решение и не е взето под някакъв натиск, така че може да си го смятаме към мои глезотии. И все пак раждане с екип, 1500-2000 лв. Епидуралната, ако се наложи, е +350 лв в държавна болница.

Аз купих количка, next to me кошара и гнездо - трите най-използвани от мен артикула за цялото нещо - втора ръка от olx. Все пак общо около 900 лв.

Консумативи - памперси, някои неща за кърменето (помпата ми е 60 лв най-обикновена на лорели), бутилки, повивалник, бебешка козметика и такава за прясна родилка, слинг (без който аз щях да пукна, честно), ваничка за бебето и още едно-друго - още 300-400 лв.

Не съм я водила на плуване и някакви гимнастики. Всичко вкъщи/навън си правим. Активна гимнастика, ергономична раница и дрехи ни подариха.

Моето раждане беше 2025 година, госпожицата скоро навършва година та ми е много прясно всичко. Нарочно не включвам частната болница и АМ, защото не всеки се възползва от тези услуги, но пак ми се вижда много трудно да се събереш в 400 лв. Или 400 евро.

Иначе съм съгласна, че спрямо повечето държави у нас майчинството е добре заплатено. Като се сетя как в Америка на 3тия месец се връщат на работа, а дори в страни с уж добра социална политика, е едва 6 месеца, ние сме си ОК.

# 379
  • Melmak
Аз се изумявам от цената 400 лв за цялата бременност, защото в момента една фм е 200 лв. За три фм сме на 600 лв.
Това, което зк покрива е много малко при бременност и въобще не говорим за глезотии.
Добавки от рода на фолиева киселина даже не ги смятам, че 15 лв къде не съм дала. Говорим за големи разходи. По ЗК ако си плащам ехографа всеки месец, то за какво говорим? Или упойката при раждане! Голяма глезотия е явно в 21 век да искаш да родиш с упойка. Така че и в Мд или друго държавно заведение да отидеш пак си на изваждане.
Относно цените 2020, може да са били по-ниски тогава, но сега това е положението.

# 380
Феталната беше мисля 50лв и аз направих само 2, третата я изпуснах, че много промени по плановете и часовете имаше тогава. Тоновете бяха по 10лв., 5-6 на брой последния месец. Ехограф честно казано не помня колко пъти съм доплащала, но да е било и там 3-4 пъти по 15-20 лв... явно наистина за 5 години сумите са се умножили няколко пъти, защото такива цени каквито ми цитирате честно, не помня. Flushed
Иначе разходите за раждане и посрещане на бебето са извън тези 400 разбира се. Раждането в частна болница беше 800 лева с екип и всичко, секцио. В голям областен град живея и лекаря е един от добрите/предпочитаните в града.
Количката ми беше 330 лева, комбинирана. Кошара 200лв. Помпа на Cangaroo за 25лв. Стерилизатор, гнездо, електрическа люлка,  легло next-to-me, и още много други от по-големите предмети и разходи просто си спестих. Всичко е ден до пладне. "Старомодно" и простичко си гледах детето. Само за стол за кола дадох повече пари. Вероятно някои биха приели това за лишение и примитивно родителство, но всеки е свободен да плати колкото иска за каквото иска. На мен целта ми не е била да спестя пари защото не сме били зле финансово с ММ, можехме да си купим всичко, но така прецених. Blush

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 20:04 от HoneyBee33

# 381
Не, аз споделям голяма част от философията ти, но действително цените са съвсем други сега. Иначе аз също гледах да не се изхвърлям със скъпи неща и практически всичко, което взехме без част от нещата за кърмене влезе в много добра употреба. Количката още си я обичам много и се ползва всеки ден, а струваше 450 лв 3 в 1 и я намерих в олх с етикети (това е късмет де). Просто, за жалост, цените, които цитираш вече не съществуват.

# 382
Количката още си я обичам много и се ползва всеки ден, а струваше 450 лв 3 в 1 и я намерих в олх с етикети (това е късмет де). Просто, за жалост, цените, които цитираш вече не съществуват.
Моята колика така я продадох, нова. Да сме излизали с нея 10тина пъти, пищеше като на заколение в нея. Grinning Добре, че беше евтина, държах я до прохождането, уви, тогава съвсем пък отказа да се вози и я продадох.
Цените, които цитирам не съществуват, но и тогавашните заплати не съществуват. МРЗ тогава беше 610лв ако не се лъжа. Средна заплата около 1000-1300 да е била, висок стандарт 2500. Сега бременнтостта не струва 400лв, нито раждането 800, но и почти никой не взема 1000. Сега дори 2000-2500 се смята за средно към ниско. То вече сме в евро, де. Joy
Отплеснах се, извинявам се.

# 383
  • София
Не знам защо, ама част от постовете ми зазвучаха като възрастната дама  - кой ще ни даде париии.

Втората година е трудна, да. Обаче няма как да се осигуряваш на минимума и да очакваш комфортни обезщетения. Харесва ли ни или не, системата е солидарна и по мое мнение, относително добре уредена от законодателя, но разбира се - ако може да се финтира - се прави всичко по силите си.

Понеже зачекнахте крайностите - ако говорим за човек вземаш много над максималния осигурителен доход, то там стандарта пада най-драстично, защото ако жената е вземала 12К, то пада на 3 и нещо. Това е 4 пъти. Разбира се, такава жена не е за жалене, защото, за да постогне такъв доход е умен и рационален човек, тоест очакваме, че тя ще е предвидила и ще е спестила средства и за двете си години майчинство. А и обичайното е, че такава жена не е женена за метач от чистотата, по правило, а за интелигентен човек, тоест там семейното планиране би трябвало да осигури едно комфортно майчиство.
Другата крайност - минимална заплата. Ако е истинска минимална заплата - за тази жена е много, много трудно. Тя практически не може и  да спестява, така че там буквално стотинката не на два, а на 4 ще трябва да се цепи. Има и една друга групичка - осигуровки на минималната, а заплатата под масата. Обикновено те са и най-шумните, защото обезщетения се плащат върху осветления доход и там стандарта пада супер драстично.

Колкото до втората година - ако е едно планирано майчинство - тоест решаваме, че сега е момента, спестили сме и започваме и всичко протича нормално - ОК. Понякога има и непланирани ситуации, тогава е по-трудно, ама то така е с всичко в живота. И мен ме ядяха за първото дете защо я пуснах на ясла на 1 година и 3 месеца, бабите и дядовците най-вече, но бързичко ги отрезвих с въпроса - искаш ли да ти прехвърля майчинството и да я гледаш ти? След отрицателния отговори директно затворих темата. Да, горката ми дъщеря не пропусна сборна група, но нещастна не е била. Малката, когато майчинството беше по-добре уредено, тръгна на 1 г и 7-8 месеца, но за нея пък цялата ми заплата отиваше за частната ясла и градина след това. Не ми беше лесно, обаче с таткото се справихме.

Колкото до допълнителните доходи - всеки иска да му капе по нещичко, ама няма как да стане, ако не си го организирал преди това. Спорадични са, защото в 90% няма кой да гледа детето и това е наложило майката да остане вкъщи. А държавата - тя се грижи колкото да не умреш, буквално, през втората година и няма никакви задължения да осигурява комфорт. Напротив, даже е направена програма (това с половината майчинсттво, като се върнеш преди края на втората година) за насърчаване на майките за по-ранно връщане на пазара на труда.

Колкото и да е изконно право човек да има деца, в последните години децата са много скъп лукс. Затова и има тенденция за намаляването им в средностатистическите семейства от 2 на 1. Това е много тъжно, но същото е и в цяла Западна Европа.

Общи условия

Активация на акаунт