Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 7 041
  • 280
  •   1
Отговори
# 45
  • До хладилника, който обичам
Абсолютно приветствам да се планира раждането на бебе, на първо място финансово. Важно е. Хубаво е да се прецени и как ще се гледа детето после - има ли достатъчно ясли и градини наоколо, или има ли баба на разположение. С първите две имах голям късмет с места в заведенията, въпреки че яслата на голямата беше ужасна и все още съжалявам, че я пуснах там заедно с познато дете (някъде назад-назад в мненията ми е темата, в която открих, че в яслата удрят децата). Яслата на втората беше превъзходна. Градините и на двете бяха мечта. С третото в чужбина беше голям зор да намеря детегледачка (която гледа няколко деца в дома си), но и тя беше чудесна жена. Понеже нямам свободни баби, тези неща бяха супер важни да се осигурят, добре е да се мисли в аванс.
И трите деца не са ми боледували особено, това не е било разход. След бебешкия период следващото голямо перо е, като започнат всякакви курсове, всеки се опитва да осигури възможно най-добро разнообразие за златните яйца. Даже и тогава има варианти - с голямата открих Общински детски център в Пловдив, които поне тогава осигуряваха много и интересни курсове за децата за символични пари. Има варианти всякакви, но доброто планиране е важно.

# 46
  • София
В момента сме в този етап - 2-ра година майчинство.
Трето дете ми е само, че различен пол от предните две, но въпреки това износи част от бебешките дрехи на големите. Количка ползвах от второто дете, кошница за кола - пак от предното дете, помпа за кърма си купих. Реално част от разходите спестих. За раждането имахме по-голям разход. След това за АМ и памперси. Другите неща - дрешки набавях на момента. Захранването - купувах пюрета. След това мина на частна кухня защото не го приеха на държавна. Та около 250-350 лв давах за кухня на месец.
Сега от скоро започна да посещава ясла, но все още ходи по няколко часа и реално ще ми отпадне и кухнята като започне да ходи по цял ден.
Но честно казано е голям стрес да паднеш от висока сума на 780 лв на месец и определено не стигат за нищо...... мъжа ми получава повече та някак успяваме да се справим - без излишни разходи за глезотии.
Иначе един кашон памперси са наистина 50 лв.
Една кутия АМ е 46-50 лв.
Пюрета - 2,50-3,50 лв бурканчето
Шишета - 16-20 лв бройката
Биберони - 18 лв.
Биберони за шишета - пак около 15 лв.
Вода (бебешка) - 1,50 лв шише 1,5 л.
Дрешки - 10-15 лв. бройката (бодита, ромпери, ританки, блузки, панталончета, клинчета и др.) като това не са маркови дрешки.
Просто цените наистина много скочиха на всички стоки.

# 47
Всички мои познати в България се върнаха на работа след първата година майчинство, отчасти защото искаха, но и защото бяха притиснати от работодателите си. Става въпрос за жени на по 35-40 години на средно мениджърско ниво в сравнително големи фирми и банки. Децата бяха на ясли и при баби.

# 48
Всички мои познати в България се върнаха на работа след първата година майчинство, отчасти защото искаха, но и защото бяха притиснати от работодателите си. Става въпрос за жени на по 35-40 години на средно мениджърско ниво в сравнително големи фирми и банки. Децата бяха на ясли и при баби.
Да, но в яслите няма места. Ако нямаш и баба под ръка, става много сложно. Ние ще кандидатстваме за ясла тази година, но с бал 14 в нашия квартал нямаме никакъв шанс...

# 49
Плащат компенсация, ако няма места и детето е в частна ясла. На мен ми се струва, че общо-взето места има за тези, които наистина не могат да си позволят частна услуга, събират достатъчно точки.

# 50
Плащат компенсация, ако няма места и детето е в частна ясла. На мен ми се струва, че общо-взето места има за тези, които наистина не могат да си позволят частна услуга, събират достатъчно точки.
Ние имаме всички точки, който могат да се съберат, но без една догодина ще я имаме (за постоянен адрес). Всички останали точки са за заболявания, сираци, много деца т.н. Даже на нас ни казаха, че има, бащи който не признават бебето докато не влезе в ясла за допълнително точки. (Предложиха ни го като опция, но ние държахме да имаме брак) Еми сори ама тези деца могат да отидат в частна, но имат хитри родители. Има семейства с малък доход, но без заболявания и много деца и не могат да си позволят частна.

# 51
Които не могат наистина, получават точки. Не твърдя, че няма и такива, които могат, но се възползват. Семейство с вече налични много деца, получава точки и от предишните деца. Семейство от двама работещи с едно дете, които не могат да съберат достатъчно точки, може да си позволи частна ясла, предвид, че има и компенсация. Да, по-приятно ще е сигурно да не дава няколкостотин лева за ясла, но ще се справи и с този разход.

# 52
  • Свищов
Детето ми сеа е на 9, но втората година прехвърлих майчинството на бащата, защото така ни беше финансово по-изодно - аз бях на по-добра и по-платена работа. Живеем в малък рад, край нас са и двете родителски семейства, които гладни няма да ни оставят, но сме се оправяли. Тогава втората година майчинство беше 380 или нещо от сорта, а аз работех за чисто около 7-800. Голям разход ни беше АМ, защото пуквално за 4 дни заминаваше 1 кутия, ама о сменихме с малко поевтино, записахме на детска кухня, правех и домашни пюрета, а към края на 2рата година вкарах и кисело мляко. Дрехи имахме от племеницата, играчки-също, макар и по-малко. Трудно ни беше, но пък така или иначе винаги от ученичка съм имала някой лев на страна и ако се наложи сме вземали от там. Иначе и сега с няколко пъти по-висок доход си живеем без излишни харчове и разхищения. Единственото, което сме променили е, че пътуваме повече.

# 53
Които не могат наистина, получават точки. Не твърдя, че няма и такива, които могат, но се възползват. Семейство с вече налични много деца, получава точки и от предишните деца. Семейство от двама работещи с едно дете, които не могат да съберат достатъчно точки, може да си позволи частна ясла, предвид, че има и компенсация. Да, по-приятно ще е сигурно да не дава няколкостотин лева за ясла, но ще се справи и с този разход.

А с какво едното дете е по-различно от другото?
И наистина ли АМ е 50-60 лв./кутията 🫨🫨🫨

# 54
Не само АМ е 50 лв., но е за 5 дни ако хапва само от него. Имаше месеци, в които след давали по 200-300 лв. само за него. Жените, които не са били скоро с бебе си мислят, че цените са си същите.

# 55
Отдавна бях по майчинство, дори не помня колко вземах втората година, но по спомен втората година на детето наистина е най-лесна откъм финанси - големите покупки вече са направени, памперсите не летят така, както с малко бебе, мойте деца ползваха гърне, захранени са и са почти на обща храна. Вземах храна и от детската кухня, от нашата храна също ядяха, адаптирано мляко само вечер ли как се даваше. Дрешки купувах почти за глезотия от дъжд на вятър, имахме достатъчно дадени, по вторите употреби тогава се продаваха в отлично състояние (сега май не се продават бебешки), но има фб групи, където се разменят.
Ще се справите, в дългосрочен план тази грижа ви е най-малката

# 56
Хечи, доста е сложно. Имай предвид, че бременността след 30 почти винаги протича с някаква патология - лека или не иска се налага ползване на болничен. Аз, например, излязох в болничен в 5ти месец още. Заплатата ми падна с около 1500 лв, разчитах на частната ми практика, общо взето. Да, обаче се случи така че и там от началото на тази година има промени и общо взето, в момента, още преди да съм родила, приходите ми са със 70% надолу. Имам и заем и положението е кофти. Добре, че имам застраховка и ще ми покрие 3 вноски (колкото са ми били болничните). Обаче, вместо да си гледам детето на спокойствие 1 година, без да мисля за работа, със сигурност ще трябва и да работя по частната практика.
Мъжът ми има добри доходи, с които можем да си позволим аз да не работя, но аз пък съм от този тип хора, които просто не могат да стоят така и да разчитат някой друг да ги носи на гръб, било то и партньора в живота. Пък и, мислейки практически - вече имам дете и трябва да съм сигурна, че ако нещо стане, аз финансово мога да се справя сама.

В тази връзка, не разчитай на спестявания от първата година на майчинството. Разходите за едно бебе са си доста и си вървят. Спестявания, евентуално ако мъжът има добър доход и ако ти взимаш обезщетение, базирано на максималния осигурителен доход и то ако се лишавате от всякакви удоволствия. А в периода на майчинството, едно такова лишаване, би се отразило зле психически. Или поне при мен е така.

За втората година майчинство - аз изобщо не зачитам, че има такава. 780 лв са смешни. Лошото е, че бебето не винаги може да започне ясла веднага след първата година - я заради боледуване, я защото е рано да бъде прието. При нас ще може да трэгне на ясла пред септември чак, а прави 1 година през февруари. Вариантите са - някоя от бабите да вземе майчинството и да дойде да го гледа, докато аз работя (което е почти невъзможно), да го дадем на частна ясла или да дам яко газ на частната практика, за да запълвам финансовите дупки за тези месеци, през които държавата не се грижи за мен, като майка. Вероятно ще е последният вариант.
Общо взето, положението за майките хич не е розово, няма какво да се лъжем. Сега и с повишаването на цените, направо изпадам в тревожност...
Но, в САЩ нещата са още по-зле, например.
Като цяло, този свят не е построен така, че да е в полза на жените, още повече майките Simple Smile

# 57
КРР, според теб колко е справедливо да бъде обезщетението през втората година?
След дълги болнични през бременността и високо обезщетение до навършване на 1 година на детето колко още би могла да отдели държавата през втората година.
Много пъти се спомена как е в други страни, отглеждането и грижата за децата е отговорност на родителите.
Има много несправедливост в социалната ни система, но лично за мен обезщетението през втората година не е от тях.

# 58
В другите страни майчинството е късо/липсващо, но почасовата или на намален работен ден работа е далеч по-разпространена, така че майката има варианти. У нас само 'стимулират' да се работи с ниско майчинство, ама без пазарът на труда предлага алтернатива.

# 59
Точно на мнението на Нарциса съм. Освен, ако нямаш своя частна практика или някакъв страничен бизнес, или бащата няма високи доходи, друга алтернатива държавата не дава. Със 780 лв не може да се живее - нито като самотна майка, нито когато сте и двама човека. Болничните и обезщетението въобще не са висока сума, че да говорим колко още да отделяла държавата. Болничните са 70% от брутното възнаграждение, майчинство е 90% от него. Обаче не повече от максималния осигурителен доход. Ако имаш едни 2000 лв за ипотека, например, ти остават 500-700 лв за живот по време на болничния и майчинството, а втората година изгаряш. А повярвай, такива случаи са масови. Ето и Хечи има високи разходи, които няма как обезщетението, което държавата предлага, да покрият. Съответно - отлага забременяването, а годините си вървят.  А тя е от интелигентните хора в страната, които реално пълнят хазната и които ще възпитат по този начин и децата си.

В такъв случай, държавата непогрижила се пазарът на труда да предлага алтернативи, какво се получава - стимулира се раждаемостта при хората с ниски доходи и такива, които искат да "точат" от държавата, да не споменавам раси. Тези, които сме с по-високи доходи и вероятно - с по-добро образование, квалификации и т.н. и ежегодишно внасяме доста сериозни суми от данъци и осигуровки в държавната хазна, реално нямаме никакъв стимул от държавата да правим деца, защото това означава груба намеса във финансите на семейството. Добре, че сами сме се подсигурили предварително, иначе ако разчитаме на държавата, сме за никъде. Общо взето - държавата не се грижи и не стимулира т.нар. си интелигенция, съответно от там идва високата раждаемост при ромите, които само точат (по 5-6 деца) и ниската при хората, които реално влагат финанси в държавата. Въпросът е много комплексен. Защото аз, например, винаги съм се осигурявала на максимален осигурителен доход, отделно мъжът ми също, плюс и двамата плащаме данъци ежегодно от допълнителната дейност, която извършваме, извън трудовите си договори. Обслужваме си редовно кредитите. Доста от гражданите на България се осигуряват на минималния доход, за да не им взима държавата от заплатата или за да не си обслужват кредитите.

На въпросът - иска ми се втората година майчинството да е поне в размера на минималната работна заплата или да е същата сума, като първата година, плюс държавата и за двете години майчинство да се е погрижила пазарът на труда да предлага алтернативи (каквито в момента няма никакви). Плюс това, всеки другите държави има алтернативи за child care, още в първия месец на бебето, които държавата също финансира - при нас алтернативата е частна ясла, която е изключително висока сума на месец или баба, която не всеки има.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 19:23 от KPP

Общи условия

Активация на акаунт