Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 7 055
  • 280
  •   1
Отговори
# 30
Много странна тема, още не си бременна, а питаш как ще се справиш втората година от майчинството. Ако искаш добро здравеопазване трябва да подготвиш пари за проследяване на бременността и за раждането и тези пари съвсем не са малко. По основния въпрос: може да се върнеш на работа по- рано, щом не можеш да си позволиш да живееш с майчинството.

# 31
Ти обаче пускаш  подобни теми как се справяме с разходите през втората година на майчинството още от времето, когато аз бях втора година майчинство и тогава втората година беше 340 лева май, а детето ми вече е на 5, близо 6. Малко преди втората година мъжът ми остана без работа и общо-взето бяхме един период на тия 300 лева и спестявания от първата ми година майчинство и пр. Ами, справихме се. Няма смисъл 10 години, преди евентуално да родиш, да пускаш теми как ще се справиш с разходите по 1-2 години майчинство, тя втората година изобщо не е и задължителна. Ако толкова се притесняваш, отделяй си някаква сума специално за бъдещото майчинство и няма да усетиш как мине.

# 32
С първото дете преди 17г. вземах мин.майчинство, работех на хонорар от 3месец от вкъщи, бях и студентка, а бебето беше ужасно ревливо и залепено за мен. Бях станала под 50кг. и изгреждах така все едно ме е въртяла центрофугата.
Сега имаме спестявания, 1вата година си вземам заплатата реално. Пак работя по граждански договор от 6тия месец на бебето, но мога да мина и без работата. Просто съм свикнала да не разчитам само на един доход.
По бебето няма кой знае какви разходи, виж тийна ни разказва играта.

# 33
След поста на Кукумицинка, ще си позволя да напиша първоначалното си усещане, че когато хората не са готови да има дете, си "търсят" оправдание да го отложат.

# 34
Не е задължително да имаш дете, даже хич. Това е само опционално.

# 35
Даже е по-добре да нямаш, ако не го искаш наистина или ако го правиш само,  защото така е редно, за да пълна картинката.

# 36
Около мен се справят с пазаруване на собствени марки от веригите и финансова помощ от родителите. Ако са по-горди, помощта не е под формата на пари, а 'подаръци без повод'.
Пестенето от това, че не пиеш кафе и не ядеш на работа по време на майчинство, не е кой знае какво. Ако си носиш храната и имате кафемашина в офиса, нищо няма да спестиш първата година. Трябва да почнеш по-отрано, колкото можеш, 5 лв са си 5 лв. И стискаш палци мъжът ти да не загуби работа.
Скоро социалният министър хвърли бомбата, че работещите на ТД майки не трябвало да взимат невероятните 780 лв майчинство. Мързи ме да пиша колко нелогично беше изказването му и по кои параграфи точно. Мъж, минал средната възраст, добре отглеждан, няма вид да е полагал труд в живота си... Мамите да му мислят.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 11:41 от Нарцùса

# 37
  • София
С първото ми дете втората година майчинство беше 300 и нещо лева, при второто беше тъкмо станала 700 и нещо, малко по-добре.
Справяхме се с дохода на ММ, не сме се лишавали, но много разходи отпадат по естествен начин като си с бебе - чести вечери навън, "офисни" дрехи, козметични процедури, някои почивки и тн. Макар и не в пари приход, през времето на жената вкъщи не е точно като да няма финансов ефект - домашна храна, с количката на разходка + нещо изгодно на промоция, свободно време да намериш оферта за памперси или нещо друго. При нас и ежеседмичен разход за чистене отпадна.
Моите деца не са имали кой знае какви разходи като бебета - дрехи, памперси и големите еднократни неща. Определено мога да кажа, че значително по-малко харчехме докато бях вкъщи. Сега вече е ужас с курсове, лагери, извънкласни. И като пари, и като време.

# 38
  • София

По бебето няма кой знае какви разходи, виж тийна ни разказва играта.

Май с тийн перспективата съвсем ще я откажете да става майка на нероден Петко.
Сега сериозно - държавната детска кухня ми беше голям помощник втората година. Готвеха вкусно, за разлика от мене. Сама си гледах детето, без баща или негова издръжка и пак оживяхме.
Наистина големите разходи са като се тръгне на ясла/градина и боледуванията зачестят. Втората година все пак имаш някакъв контрол с кого да го събираш и къде да го водиш.
Споменавате евтини памперси, но не винаги това е решението.
И двете ми внучета се обриваха от разни ДМски, лидълски и подобни, хем в родината на Лидл и ДМ. Така че гонехме прИмоциите на Памперс. И това отмина с времето.
Срещата със зеления градински сопол в момента е по-сложна финансово.

# 39
  • Melmak
Кукумицинка, тема не помня да съм пускала такава.

Не виждам кое е странното да питам такива неща. Нали някак разходите се планират.

Иначе сегашната ми работа е с хибриден модел и не ходя в офиса всеки ден. Мъжът ми не ходи изобщо. Аз кафе пия от офисното, което ни е безплатно. Хапвам навън с колеги, но 2-3 дни седмично това са 20-30 лв, не е кой знае какъв разход. Като цяло от спирането ми да ходя на работа по-скоро няма да спестя особени разходи.

Просто 780 ми се виждат наистина малко пари и се чудя как жените си позволяват втората година да не се върнат на работа. Сигурно зависи и колко са децата, ако имаш едно голямо, картинката е различна.

# 40
Разбира се, че е различна картинката. Ако имаш още едно голямо дете, имаш още едно дете за гледане и издържане.

Моите спомени са, че си пускала теми или най-малкото си го повдигала този казус многократно, от доста години. Сега, дали с този акаунт, или с предишния, не помня, но ако държиш, мога да потърся.

2020-2021 г. бях втора година майчинство с около 300 лева майчинство, и 780 лева на мен лично ми изглежда по-добре.

# 41
Не е невъзможно, ако човек си прави сметката.
Първо, имах спестени пари, такива, които не се пипат, и такива, от които си взимах по малко, за да избутам месеца (пари за джобни, не за скъпи покупки).
Тези 790 лв стигаха да платя по-малките сметки и да имам някакви джобни за разходките с детето. Пазарувахме по каталог (така или иначе винаги го правим), дрехи само на разпродажба, а за детето дрешки купувах от магазини като Пепко, Синсей, и без това или ставаха малки, или се унищожаваха за 2-3 месеца. Единствено за поводи купувах по-скъпи и то например от порядъка на  50-60 лв.
Имахме помощ от близки в случай на извънредни ситуации като скъпа повреда на колата или счупен уред. Правеха и много подаръци за малката, с което също много помогнаха. Ясно ми е, че на това не всеки може да разчита, но и без тази помощ щяхме да се справим, просто нямаше да имаме някои удобства.
Не сме ходили на скъпи почивки, излизания, вечери, една година “диета” от такива преживявания не ни уби, пък и нямахме сили.   Общо взето животът ни не се промени особено, просто внимавахме повече и избягвахме непредвидени разходи.

# 42
Цитат на: hechicera_ link=topic=1731642.msg49173622#msg49173622
Просто 780 ми се виждат наистина малко пари и се чудя как жените си позволяват втората година да не се върнат на работа.
Не забравяй, че София не е България и много жени се осигуряват на МРЗ, което чисто е долу-горе колкото 2рата година майчинство.

# 43
  • Melmak
Така е. Сега цъкнах да видя колко е чистото на мрз - 835 лв. Но и сивата икономика просперира, така че данните колко хора получават такава заплата не са много точни.

# 44
Хечи,някои жени нямат и избор да не стоят и втората година вкъщи -липса на ясла,липса на възможност да се плаща частна ясла,баби,които да помагат,та не се чуди. Просто имате време да спестите пари или да увеличите доходите поне на таткото.

Общи условия

Активация на акаунт