Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 6 968
  • 280
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Мей мей, таткото е динозавър, прави 40 скоро!

😁😁😁

Имаме стаж, факт. Но и буквално оставаме без моята заплата.

Да, тук говорим за случая, в който Неродения ми Петко има баща.

Благодаря ти, Карина! Аз не държа въобще всичко да е марково или нещо такова. Не сме някакви богаташи, живеем нормален живот. Нито за себе си робувам на марки, нито бих искала за бебе да купувам всичко марково.

# 16
RoseIsHere,
не разбирам срещу какво роптаеш. Държавата не е длъжна да ти гледа детето. В САЩ например няма и 1 стотинка майчинство. Максимум 12 седмици неплатен отпуск - шест преди и шест след раждането. Ако искаш.
В някои европейски страни платеният е 3 месеца.
Тук си е направо луксозно. Да, от много малкото неща, с които сме напред пред почти целия свят, но факт.
Това описах и в друга тема и пак ще го напиша. Аз плащам данъци! Не мога да си намеря личен лекар, защото моя се пенсионира, а в София никой не те иска, защото няма места. Ходиш на частен лекар, на частна ясла и т.н. Добре, а защо ми удържат парите? Докато плащам данъци държавата ми е длъжна. Ако не е като се върна на работа ще взимам минимума, а другото под масата.

# 17
Ако не е като се върна на работа ще взимам минимума, а другото под масата.
Ами добре. Предполагам, че и пенсия не планираш да вземаш, щото с този избор на осигуряване ще е и тя минимална.

П.П. Тези пера не се финансират от данъци, а от здравни и социални осигуровки. Но то колкото по-малко знанията, толкова повече претенциите - обикновено има такава правопропорционална връзка Simple Smile

# 18
Какви данъци плащаш? Здравна и социална осигурновка,данък на дохода и данъци на имотите си,ако имаш такива. Работодателя те осигурява за бременност и раждане. Като искаш високо майчинство, плащаш високи осигуровки. Като не искаш,взимаш минималното. Това е. И мен ме е яд,че втората година взимам колкото тези,които са се осигурявали на минимума,а мен са ме осигурявали на тавана на заплатите ама това е. Ти ако чакаш държавата да те издържа....Ще имаш да почакаш.

# 19
Ако не е като се върна на работа ще взимам минимума, а другото под масата.
Ами добре. Предполагам, че и пенсия не планираш да вземаш, щото с този избор на осигуряване ще е и тя минимална.
За моето поколение може и да няма пенсия, като гледам на къде вървят нещата или ще трябва да се пенсионираме на 70. Я оживяли, я не

# 20
  • До хладилника, който обичам
Не ми е актуален към съвременното майчинство опитът, но е по принип актуален, защото проблемите не са били особено различни и преди.
С първото дете майчинството беше такава смешна сума, че нямаше никакво значение, карахме на мускули и помощ от родители.
С второто - опитвахме максимално да се приготвим в аванс и да спестим поне нещо, плюс отделяне на пари първата година.
С третото, раждано в чужбина, по подобен начин на второто, въпреки че периодът, за който спестявахме, беше по-кратък, защото е по-късо майчинството. Също не е маловажно, че отпуската, натрупана преди (ако има) и по време на майчинството може след договорка с работодателя да се 'залепи' към края на майчинството.

По чисто практични финансови въпроси - бебето няма нужда от кой знае какво. Спокойно може да живее с дрехи втора употреба или подарени от роднини, особено ако в аванс обясните, че предпочитате да ви подарят дрехи ХХХ размер, вместо - както обичайно става - всички дрехи след раждането на бебето да са 0-3 месеца и омаляват за секунди, неносени. Ако е на кърма, не струва пари. Ако е с еднократни пелени - има по-евтини марки, освен водещите и скъпи. Количката спокойно може да е втора ръка и да не струва малко царство - количката от второто ми дете (в момента на 15) изгледа още две деца, после брат ѝ и я пуснах по течението да вози пето дете, здрава като чук. И така нататък - бебето само по себе си не изисква огромни разходи, ако човек успее да не се поддаде на съревнование кой е купил по-по-най-интересна и безполезна вещ. И в тоя случай парите, спестени от купуване на щуротии, могат да се пренасочат към сметки, храна и прочие важни разходи.

# 21
  • София
С оптимизация на харча, щом няма буфер за втората година.
Истината е, че едно дете не иска много докато е малко.
Ако кърмиш и ползваш многократни пелени или конвенционални, но по- евтини , правиш си пюрета и не залагаш на най- скъпото, като най- качествено, то ще влизаш спокойно в сумата.

Не отказвайте на роднини и приятели, които ви предлагат неща за бебето. Казвайте без притеснение, какво да му купят, когато питат и не се презапасявайте! Просто няма смисъл.

# 22
Истински големите разходи, поне при нас, започнаха след майчинството, с тръгването на ясла/ градина, и за съжаление са в аптеката Frowning1 При едно обикновено, дори не сериозно разболяване, е минимум 200 лева за капки и спрейове за нос, имуностимулатори, добавки, пробиотици и т.н. Посещения при специалист на частно също започват от около 100 лева, а поне в София с направления се чака с месеци.
Иначе по темата- както са казали и по- горе, спестявания от преди майчинството и някои неща от роднини или втора употреба. Регулярните разходи в действителност са най- големи за  новородено и малко бебе- евентуално адаптирано мляко, памперси, пюрета, които след първата годинка намаляват.

# 23
Не мога да си представя, че хора на 32 и 40 години се притесняват как ще се справят финансово и нямат заделени пари.
Ние бяхме доста по-млади - 27 и 30, на квартира, с родители , които са далеч и нямаха възможност да ни помагат кой знае как финансово. И на двамата образованието ни беше почти 6 години. Аз исках да имам две години трудов стаж преди да забременея, а той все пак да е напреднал малко в кариерата и да взима нормална заплата. Моята беше два пъти минималната, което в сегашни цифри сигурно е около 2 хил. - и тогава, и сега за София това не е висока сума.
 "Платеното" майчинство беше 3 месеца. Бебето не искаше да суче, но като направих сметка колко струва адаптираното мляко, реших, че ще се цедя с помпичка. Рядко съм купувала пюрета, защото от бг мама научих какви боклуци са повечето и че са пълни с нишесте. Готвех на детето. Във формички за лед бях замразила заешко, пилешко и сьомга, и му слагах по две кубчета в прясно приготвено пюре (пак по съвети в Бг мама). Не помня да съм си купувала дрехи и обувки, имах си от преди това.

Никога не е било лесно да гледаш дете, особено ако не си в родния си град или нямаш жилище. Най-важно е партньорите да имат наистина желание за дете. Тогава ще намерят начин да се справят с всички финансови ограничения.

# 24
  • София
Хей така - една болест и готово, пари няма.

Всякакви повратности има, с пари всеки знае.

# 25
Аз се върнах малко по-рано от изтичането на 2рата година. Детето беше на 1.10 м. Гледа го известно време детегледач по проекта Родители в заетост, после започна ясла.
Втората година (10м) беше трудна, но не толкова.
По принцип, моята заплата е по-голяма от на ММ, но не с много. Не сме от София и тук заплатите не са кой знае какви, но са ок. Нямахме спестени, тъй като тъкмо бяхме купили и ремонтирали апартамент. Каквото оставаше пак за апартамента отиваше, тъй като си го правехме сами.
Парите от майчинството отиваха за кредита по апартамента. Оставаха малко над 100 лв., които отиваха за различни неща - памперси, козметика и др.
Таткото поемаше сметките и седмичния пазар. Хранехме се само вкъщи и готвена от нас храна. На детето взимах от държавната кухня и му готвех или ядеше от нашето. И пюрета съм взимала, но не му харесваха, както и на мен. Особено тези с месо са много гадни. 😅
Дрехи за детето имахме от братовчед му, а каквото се разминаваше като размер купувах, като съм взимала и по-скъпи и по-евтини.
Бюджетни и хубави детски дрехи продават в лидл и в кауфланд. Хубави са H&M и Reserved, те са една идея по-скъпи, но на промоция са супер.
Играчки няма смисъл да купувате, защото ще получите хиляди подаръци, а и на тази възраст всичко е играчка, особено кухненската посуда е голям хит 😄
Козметика и памперси винаги взимах в повече, когато са били на промоция - емаг и гален пускат супер промоции на марките, които изполвах. От мокри кърпички спестявах (а хубавите са си цяло перо), не съм ползвала, защото не му понасяха главно. Само на вън, когато се е налагало, иначе го подмивах на мивката и в последствие в банята.
Абе избутва се. 1 година не е много и минава бързо с детенце.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 22:53 от FrozenBubble

# 26
По отношение на втората година - преди имаше програма “Родители в заетост” на Агенция по заетостта. Нямам представа дали още е активна. Не съм запозната в детайли, но на практика финансират детегледачка. Моя колежка се възползва от нея преди 3-4 години. Парите, които получаваха за заплата на детегледачката не достигаха, за да се осигури една средна заплата за София и колежката и съпругът ѝ доплащаха, но като цяло бяха доволни.
Не мога да си представя, че хора на 32 и 40 години се притесняват как ще се справят финансово и нямат заделени пари.
Веднага ти отговарям от собствения си опит. Всички спестени пари, които имах, отидоха за покупка, ремонт и обзавеждане на жилище. Сега съм без спестявания, със собствено жилище и ипотека. Алтернативата беше на 30+ да съм при мама и тате, но със спестени пари.

# 27
Rebel, имаш жилище! Това е голям плюс!

# 28
  • Melmak
Никъде не съм написала, че нямаме заделени пари никакви. Написах, че имам високи разходи. В някои месеци се налага да харча и по 5000 лв, като тук не влиза “живот”, а само харчовете ми в едно направление. В някои месеци са по-малки суми, 500-1000 лв. Няколко месеца може да нямам такива разходи, после ударно да имам пак.

Имам спестени пари, които не пипам, но и те са малко за недай боже. Мм също има, но поне още година ще съм на “голямото изваждане”. Понякога давам хиляди на месец.

# 29
Извинявам се, че не съм разбрала Hug
Вероятно ще си по-спокойна, когато приключи този период с плащането на големите суми.

Общи условия

Активация на акаунт