Често пиене на антибиотик

• 557
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте,
От 4 месеца детето (на година) е на антибиотици всеки месец. Започвам да се притеснявам вече при всеки вирус да стигаме до антибиотици. Има ли някакво решение да излезем от този кръг?

# 1
А за какви заболявания ги пие?

# 2
Друг лекар! Има доктори, който за да си вържат гащите всеки път изписват антибиотици, а реално не винаги имаме нужда от тях. В другите държави се изписват в много крайни случай, а тук кихнеш и вече си на антибиотик.

# 3
Може да се опитате да промените начина си на живот, вашия и на детето. То е още малко и поне контакти с други хора може да ограничите.

# 4
Ларингит, вирусна инфекция, диария .. все антибиотик ни дават след 5тия ден

# 5
Сменете доктора. Пускайте кръвна картина на втори ден от заболяването. Но най-вече сменете доктора. За диария антибиотик? Или за вирусна инфекция, звучи абсурдно.
Понеже малкото ми дете е на 1,6, а голямото постоянно носи вируси от градината, при нас работи Умкалор капки, физиологичен разтвор, вече при лоша кашлица и температура, се е налагал веднъж Пулмикорт . Антибиотик е пил веднъж след кръвна картина и секрет от носа.
Наистина помислете върху смяната на лекаря, защото повечето се презастраховат като видят малко дете.

# 6
Като видят паникьосан или доверчив родител, по-скоро.
И аз съм за да смените лекаря. Ненормална работа след 5 ден - антибиотик!

# 7
  • София
Може би е добре наистина да се огледате за друг лекар. Също и да видите дали да промените нещо в ежедневието - повече разходки, да не се изнежва и пр.

# 8
  • София
И аз съм за смяна на лекаря.

# 9
Да добавя само, че явно има причина за такова често боледуване. Ако има медицински причини лекар би следвало да ги потърси и лекува, а може би не да физиологични, а от начина на живот. Ако сте прекалено обгрижващи родители, пазите много, обличате много, имате ограничени контакти, държите стерилна среда е вероятно всеки малък сблъсък да е голямо препятствие за имунната система. Може да опитате да промените физическата активност, разходките, постепенно закаляване.
Да споделя личен опит - първата педиатърка на детето я избрах защото нямаше места при другите, мислех, че няма значение чак толкова каква е. Започнах много да се съмнявам като започна да ми говори да спирам нощното кърмене, за повишаване на желязото да давам спанак и пилешки дробчета (бебе на 6 месеца), да давам сокчета … На 9 мес. се зарази и се появи хрема, от хремата стана кашлица … посетихме частен кабинет при възрастна и много опитна педиатърка. Оказа се бронхиолит, тя сама предложи при много отговорно наблюдение от наша страна да направи лечение без антбиотик и да даде шанс на детето да се справи само. Назначи пасивни инхалации, пулмекс бебе и мисля, че беше вентолин, температуропонижаващо. Уговорката беше да следим бебето и ако температурата не пада, ако не се подобрява да потърсим веднага лекарска помощ. Още на първия ден температурата започна да спада и детето да се подобрява. В понеделник бяхме на контрола при неговата си педиатърка - отсъстваше. Заместващата я лекарка не можа да повярва, че това малко бебе при тази диагноза се е преборило без антибиотик. След три дни бяхме на нова контрола - потвърди, че детето е вече добре, изобщо не я интересуваше как е лекувано. Тогава разбрах, че педиатърът е много важен и я смених. Следващата ми се стори много екстремна, защото не трябваше да давам температуроповижващи преди 38,5-39. И някак свикнах, че малко сопол не и нещо страшно и ако още в началото промивам носа, продължавам да извеждам на площадката, давам течности, плодове и наблюдавам да се подобрява, а не влошава тоя сопол спира все някога.
Притесненията ти са напълно разбираеми и оправдани. Всички се учим на ход и опитваме да правим най-доброто за децата. Смени педиатъра, консултирай се и с други лекари, поискай да те посъветват за закаляване.
Здраве на детето и бързо излизане от омагьосания кръг.

# 10
До колкото зная при бронхиолит, се дава кортикостероид (според нашата лекарка от него има смисъл само в някои случаи) и вентолин. За първи път чувам да се почва с антибиотик.

# 11
Антибиотика е универсално лекарство в БГ с почти магически свойства. В много държави антибиотик се дава само в болница и след като е изолиран причинителя и направен тест на кои антибиотици е чувствителност.  Скоро редактирах протокол на немска болница за пневмония и ще се учудите с колко ниски дози лекуват и какво се използва. Няма проблем с продължителна употреба на повечето антибиотици за самото дете , но все пак с някой трябва да се внимава. Лошото е за обществото като цяло , защото води до брутална резистентност и затруднява лечението на останалите

# 12
Не зная какво били правили в България навсякъде. При нас веднъж дадоха напълно ненужен антибиотик в болница, в родилно. Още съм бясна, както и нашите лекари. След това в много редките случаи, в които е имало причина за изследване, са изписвали антибиотик само след положителен резултат и то не винаги.
Добре че не дават само в болница. Да не би да е било защото са изпуснали инфекцията и се е наложило да дават по-силен антибиотик.
Не трябва да се отива в крайности. За съжаление антибиотик само след изследване е идеализъм - понякога просто няма време, а друг път от симптомите може с почти 100% сигурност да се разбере какво е и какво ще помогне. Имала съм цистит. Представям си да чакам 3 дни с адска болка (да, точно такава беше) заради 2% шанс да е друго.
Около мен хората сами започват да ограничават приема. Неправилната употреба на нужен антибиотик и храната също водят към резистентност.
Така или иначе сме се запътили към нея. Ясно е какво ще ни се случи тогава.

# 13
  • София
С цистит съм чакала резултата от стерилната урина преди да започна антибиотика.

# 14
Чакай, при положение, че почти със сигурност се знае как се лекува. Явно не си и имала силна симптоматика поради някаква причина. Никакъв шанс да се мъча за нищо.

Общи условия

Активация на акаунт