Смяна та работа и кредит

• 851
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, имам потребителски кредит в размер на 50 000 лева. Редовна съм с вноските, ти съм имала забавяния до сега. Скоро напускам работа и започвам да работя като самоосигуряващо се лице. Това ще има ли някакво отражение върху лихвите? Трябва ли да уведомявам банката по някакъв начин? Сигурно са глупави въпроси, но не намирам никъде отговор.

# 1
Прочетете договора си. Обичайно има клауза, че трябва да ги уведомите при всяка смяна на обстоятелствата. В случая обаче аз добре бих помислила и дори бих се консултирала с някого. Промяната от постоянен трудов договор с редовно заплащане към самоосигуряващо се лице може да не им хареса. Възможно е да имат и различни процедури, изисквания, лихви за двата случая.

На първо място, прочетете внимателно какво пише в общите условия по договора Ви.

# 2
Прочетете договора си. Обичайно има клауза, че трябва да ги уведомите при всяка смяна на обстоятелствата. В случая обаче аз добре бих помислила и дори бих се консултирала с някого. Промяната от постоянен трудов договор с редовно заплащане към самоосигуряващо се лице може да не им хареса. Възможно е да имат и различни процедури, изисквания, лихви за двата случая.

На първо място, прочетете внимателно какво пише в общите условия по договора Ви.
Да, имат различна лихва. Вноската ми реално ще се оскъпява с около 40 лева на месец, това не ме притеснява. Просто не знам дали трябва да ходя да им дам някакъв документ, за да го променят или те сами го правят. Но ще им звънна в понеделник и ще видим. Благодаря за отговора!

# 3
Аз не бих уведомявала. Стига да сте редовни с вноските и да постъпва минималната сума (ако има такова условие), то няма да има проблем. Само ще си усложните живота. Хората постоянно теглят кредити и след това сменят обстоятелствата.

# 4
  • София
Повечето банки имат изискването да получавате заплатата си по сметка в тяхната банка и това е причина да намалят лихвения процент - такива бяха изискванията към мен в Уникредит. При 3 месеца липса на преведена заплата вдигат автоматично лихвата. Не знам към коя банка ви е кредита, но ако условията са подобни и във Вашия договор, то тогава няма нужда да ги уведомявате - след третия месец непревеждане на заплата по сметката Ви системата им автоматично вдига лихвата по кредита съгласно описаното в договора. Мисля като останалите, че не е добре да ги уведомявате за промените. Важното е да си получават вноските навреме.

# 5
Много благодаря за отговорите на всички. Да заплатата си получавам в тази банка, към ОББ е кредита. Няма да казвам нищо тогава, щом сами го вдигат.

# 6
  • София
Имам и потребителски и ипотечен. При промяна не съм уведомявала банката. Изкарах 2 майчинства, смяна на работодатели, но във всички тези случаи си получавах заплатата/обезщетението по тази сметка и банката не ми е променяла условията. Сега пак сменям работодател, но няма да имам прекъсване на постъпления и няма да ги информирам.

# 7
Много благодаря за отговорите на всички. Да заплатата си получавам в тази банка, към ОББ е кредита. Няма да казвам нищо тогава, щом сами го вдигат.
След като получаваш там заплатата си, като самоосигуряващо се лице ще има промяна. Непременно си прочети договора, за да не си некоректна към тях, в случай, че се изисква от теб някакво уведомяване.

# 8
И аз не виждам необходимост да уведомявате банката, ако няма да забравяте и просрочвате вноските. Наистина вероятно в договора е заложено увеличаване на лихвения процент, ако няма превод на работна заплата, но това ще стане с и без Вие да ги информирате.
По- скоро след 2-3 месеца проверете ако е вдигната лихвата, дали не е увеличен размера и на месечната вноска, да да не изпадате в просрочие.

# 9
Не съм уведомявала, нямаше промяна в условията. Ако не си бавите вноските, няма причина да проверяват.

Общи условия

Активация на акаунт