Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 37 382
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Не си го спомням. Елипса е, не е много голяма, но искам да купя по-голяма и тази ще я дам на снаха ми, но не ми се ще да взема същата по невнимание (а това ми се случва често). Явно ще трябва да отида до другото вкъщи и да видя колко е, преди да поръчам.

# 76
Доволни ли сте от тези тенджери на Лидл? Заглавието на темата важи ли и за тях? ☺️

# 77
Ами тя е чугунена, емайлирана. Няма какво да не и е добро. Аз съм доволна, просто искам по-голяма.

# 78
Преди няколко дни се дискутираха съдовете на Mauviel с точките в Билла. Е, днес минах оттам и имах честта да ги погледна....На етикета пише: Made in PRC. Сами си направете извода... 😢

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 23:45 от bubastet

# 79
  • Варна
Затова пък интернет ни дава голяма свобода да изберем производител и качество (понякога), което ни устройва. По-назад по страниците имаше линк примерно за шведски чугунени съдове, но цените им надхвърляха и най-смелите ми очаквания. Направо не са познали! Направо е абсурдно.

Събрал съм точки в паспортчето за касеролата от Била. Като обем ме устройва. Хареса ми, че вътре е стоманена, но и впечатленията ми са само от снимки. Не ми е попадала извадена от кутията за разлика от тиганите.
Не мога да се съглася с наглостта на веригите, че обявяват пълната цена на промоционалните си, намалалени срещу точки продукти, които са значително завишени. Така примерно след 50-75 % намаление от точки придобиват цени, които се доближават или в най-добрият случай са по-ниски от тези на алтернативни вериги. Точките така или иначе се събират при плащане на каса, но поне да не показват, че смятат клиентите си за наивници. Казвам го за множество вериги, предлагащи електричеки четки за зъби, мултикукъри, фрайъри и какви ли не предметни намалени продукти. Ненамалената цена е значително завишена в сравнение със същия продукт без намаление на друг обект.

От предна кампания на Била имам емайлирана чугунена касерола 3,3 литра на KitchenAid, американска марка отново произведена в Китай. Ползвам си я. От долната страна на капака имаше една малка шупла в резултат на производствен дефект и се обели и падна, но при ползване долният слой стана сезониран и не му пречи.
Иначе и аз бих се радвал повече на оригиналното производство (примерно на намалена цена срещу промоционални точки) и качество на световни марки, което не идва от Китай по ред причини, затова поне неемайлираните ми тигани си ги избрах да не са отново от там, въпреки тройната цена.
Мисля си, че ако по-нататък пуснат оригинални френски емайлирани тенджери срещу точки, които идват на доста прилично намаление,  всички ще станем свидетели на една от най-грозните български черти и ще ни е срам от самите себе си.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 09:45 от Чихинци

# 80
Аз наскоро загледах стоманен съд на Тефал, даваха го с точки от Фантастико за 60 лв., ами той и в Емаг беше на същата цена, без точки и намаления. 🙄

# 81
Получих чугунената емейлирана тенджера 8 литра, която си поръчах. Същият модел е като тази на Лидл, за чиито обем питах, но не е 5, а 8 литра. 5 ми е малка за нуждите на семейството. Solingen е. Много е хубавка! Доволна съм.

# 82
  • Варна
Честито и нека е най-сантименталният съд на всички у дома!
Нататък поколенията ще се сещат какви вкусни гозби са яли при семейните събирания и винаги ще ви помнят с добро Simple Smile

Може да се похвалите какво сте сготвили и дали има уникален вкус, запазвайки сосове и аромати. На вас ще повярват!
Вариант е да готвите месо на бавен огън, ако го раздавате мераклии.

# 83
Благодаря! Simple Smile Да, смятам да е нещо с месо на бавен огън. Ще помисля. Може и капама да е, всички обичат. Или патица...
Като казах на снаха ми, че ще и подаря по-малката тенджера, тя каза: вече мисля какво ще сготвя в нея. Тя готви с много желание и много вкусно. Подаръкът си отива на мястото и е от сърце.

# 84
  • Варна
А аз чувам от жените - " Не ми трябват тежки съдове! "
Щипката любов е тайната подправка да се получи магията на гозбата.

Може пък снаха ви от една тенджерка да се запали по чугуна и да си направи цяла колекция  " оръжия " Simple Smile

# 85
От скоро ме хвана мерака да си закупя нови съдове. Тук доста хвалите WMF и попаднах на тази оферта и си поръчах тези тигани. Какво ви е мнението? Не ги намерих в български сайт, за да ги сравня като цена, но за 100лв 2 тигана на WMF си е оферта
https://www.amazon.de/gp/aw/d/B074HF33ZP/ref=ox_sc_act_image_1?s … WKAKR8XB7XF&psc=1
Има ли някакви тънкости, за които трябва да внимавам?
Трябва ми и 20см тиган, така че ако може да ми препоръчате нещо.
Като цяло керамика, чугун или стомана предпочитате?

# 86
От скоро ме хвана мерака да си закупя нови съдове. Тук доста хвалите WMF и попаднах на тази оферта и си поръчах тези тигани. Какво ви е мнението? Не ги намерих в български сайт, за да ги сравня като цена, но за 100лв 2 тигана на WMF си е оферта
https://www.amazon.de/gp/aw/d/B074HF33ZP/ref=ox_sc_act_image_1?s … R8XB7XF&psc=1
Има ли някакви тънкости, за които трябва да внимавам?
Трябва ми и 20см тиган, така че ако може да ми препоръчате нещо.
Като цяло керамика, чугун или стомана предпочитате?
Не съм ги ползвала признавам, но това е  тефлоново покритие като при Тефал. Допускам само, че е значително по НЕ устойчиво от керамичното, което коментирахме преди няколко странички и беше на супер цена в Айко по спомен.

Дописвам се, че намерих линка. ПО спомен беше около 90 лв. Само вижте разликите в температурите, които издържат, това говори много!

https://aiko-bg.com/product-56867030012

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 09:18 от drago_2008

# 87
Тиганите не са Durado, a Devil и пише, че са керамични.
https://www.kulina.bg/komplekt-tigani-devil--komplekt-ot-2-br-sr … a-stomana--wmf-2/

# 88
  • Варна
Към изброените предпочитания бих добавил и стъклото (става за фурна, за купи/тави за съхранение в процес на приготвяне на храна, за прибиране в хладилник и фризер, за пренасяне на храна и се води вечно и здравословно в сравнение с пластмасата). По-енергоспестяващо е да държите стъклени съдове в хладилника си, а и храната в тях се усеща по-студена, отколкото в пластмасови кутии. Добре е да ви се намират такива съдове с капак. Продълговатите в различни размери са много практични за подреждане. Купите заемат повече място, но и те имат своето приложение в хладилника.
Тиган от въглеродна стомана, макар че е с ограничена употреба.

Идеята е, че съдовете с незалепващи покрития се износват, компрометират безопасността на приготвяната храна и отиват на боклука. Така трябва да се купи поредният такъв съд, който ще последва същата съдба и дори не съм видял да се споменава като акцент до каква степен тези съдове се рециклират успешно без трайни последици. Има и документални филми с огромни планини от тефлонови съдове, като остатъци от покритията попадат в почвите, водите и дори въздухът.
 Посещавал съм пункт за вторични суровини и съм виждал камари от тефлонови тигани,тави и казанчета от хлебопекарни, някои издрани все едно с шкурка. Представете, си че са ползвани до последно. Така и не намерих захвърлен ръждясал чугунен тиган, за да си го възстановя. Купих си от там две запазени неръждаеми тенджери предните години. Има някакво повишение на цените, но ако намерите нещо, което ще ви върши работа или ще го ползвате във втори дом или на селото си, ще ви излезе за смешни пари.  Едната тенджера е с логото на Икеа за 2 лв, другата маркова някаква и в оригинал си е заслужавала, но при мен е без капак и леко огъната в областта за поставяне на капака, така че не се уплътнява добре с друг капак. По дъното си личи, че е ползвана, но не й пречи да продължава да се ползва. Тя струваше близо 4 лв, че е по-тежка и малко по-голяма от китайската икейска, а в пълен комплект съм я виждал да върви в чужд сайт по 80 евро. Спечели ме с това, че е качествена с дебело капсуловано дъно.

Лично на мен ми харесва идеята да взема съд, който ще ползвам докато съм жив и ще ми върши същата добра работа както като нов. Това, че няма да ми се наложи да купувам нови и нови, които да хвърлям е само още една причина да заложа на по-качествен и евентуално на марка, която ме е спечелила.
Не е нещо сложно и на неръждаем тиган да се пържат яйца и омлети, но големият гъдел е да се правят на чугун и с майсторлък да правиш покритието му незалепващо по подобие на тефлона.

Днес в чугунената емайлирана касеролка направих чуден гювеч във фурната с предварително запържване и задушаване на котлона.
Още не съм пробвал дали ако ползвам стъклена купа с капак ще има същият ефект. Чугунът за разлика от стъклото и глинения гювеч става и за котлон (неемайлирания и за огън на открито и готвене на жар), така че пак има повече от едно приложение. И ми харесва идеята, че чугуните ми ще ги има много след мен. Дали ще ги запофичат някъде да ръждясват, ако има как ще разбера! Simple Smile)))

Иначе с повишване на цените на електроенергията и че всеки цени спестеното време от готвене, тенджерите под налягане още не са изхвърлени от употреба. И те ще надживеят мултикукърите, които също се трупат на сметищата, а й не са с тефлон. Може да си я ползвате и като тенджера, а при нужда поставяте капак дори без да затваряте клапана, ако ястието не го изисква. Ако плотът ви е от модерните с удобни настройки и таймери, с малко повече практика ще имате мултикукър като от на баба ви времето, но с повече автоматизация и пак ще готви доста по-бързо от нейните чугунени котлони Simple Smile

Пробвайте да готвите с мас и избягвайте да пържите с олио. Мисля, че ще останете доволни от разликата. Във фрайърите си пак пробвайте разликата с мас. Някои от вас може да не знаят, други да не помнят, но разлика има. Ако не пържите в тиган, ще ви стига за доста време.
Като изчерпя наличностите си от свинска, патешка мас и кокос, ще потърся мас/лой от пасищно отглеждани говеда. Според науката има здравословна препоръка да се ползва. Ако прасетата се хранят с фуражи основно от царевица, пак тяхната мас не е от най-препоръчителните.

# 89
Чихинци, имаш ли идея защо изхвърлят мултикукърите?
На моят фраер за няма година ползване се надра кошницата с незалепващо покритие, хем много я пазя. Отделно остават едни мазни капки, които нямат махане, освен предполагам с нещо абразивно или обезмаслител. И сега така си стои, а толкова ми беше удобен.

Общи условия

Активация на акаунт