За самочувствието и самооценката на децата ни

• 4 876
  • 130
  •   1
Отговори
# 30
  • волно калдъръмче
Пак пиша. Темата не е конкретно за моето дете. Темата е за всички деца, които са изолирани, мачкани, подигравани, неприемане. Не е задължително да са с аутизъм или да не се справят в училище. Тормозът може да е от страна на съученици, които не се справят по-добре, а може би някои са и по-зле. Наблюдавам го от години в различни училища и класове и в различни образователни степени. Учителите в повечето случаи нямат ефикасен начин за противодействие или на някои откровено не им се занимава.
Въобще не става въпрос за липса на начини за противодействие или откровено нежелание от страна на преподавателите. Тяхната позиция е да останат безпристрастни. Ако върху детето има тормоз от страна на съученици, ще се работи за адекватното му вписване в класа. По отношение на личните постижения детето може да бъде насърчено с формиращи оценки или похвали, но няма как това да е постоянно състояние, докато се работи с нормативна база и определен формат на изпит, с който се приключва образователна степен.

# 31
ако съвсем не се вписва, едно дете, като последна мярка,  по-добре да мине в индивидуална форма на обучение
има и  други, не-масови училища- МОнтесори например
единици са учителите, които искат да се занимават с подобни ситуации
и , не ги упреквам- достатъчно бумащина имат на главата си, едва стигат до преподаването

# 32
ако съвсем не се вписва, едно дете, като последна мярка,  по-добре да мине в индивидуална форма на обучение

Направо да му сложат етикета и никой да не го доближава 🤡 Докато има хора с такова мислене няма как да се подобрят нещата. И тук се намират родители, според които сами са си виновни различните,така си възпитават и децата . Всичко идва от родителите. Учителите нямат шанс, даже и да имат желание.

# 33
ако съвсем не се вписва, едно дете, като последна мярка,  по-добре да мине в индивидуална форма на обучение

Направо да му сложат етикета и никой да не го доближава 🤡 Докато има хора с такова мислене няма как да се подобрят нещата. И тук се намират родители, според които сами са си виновни различните,така си възпитават и децата . Всичко идва от родителите. Учителите нямат шанс, даже и да имат желание.
що? какво му е на мисленето ми?
освен всичко друго- аз не говоря на килограм, имам 2 големи вече, реализирани в обкръжението си, деца
аз вече съм се изказала какво, как , по-горе
ти чети, не смучи от пръстите
всички беди идват от родители, които си ислят, че другите трябва да им решават проблемите и разбридат заплетените кълбета - отговорни родители се занимават с децата си, и не позволяват да се стигне до отхвърляне
 и не чакат, в училище да им решават проблемите

# 34
  • Пловдив
Ма да, бе, имането на две безпроблемни деца е лична заслуга и доказателство за компетентност, проблемните деца са вина и провал на родителите, знаем.
А тормозените сами си го правят.

# 35
Магдена, не търси под вола теле
ако не са продукт на семейството, какво са?

# 36
  • волно калдъръмче

що? какво му е на мисленето ми?
освен всичко друго- аз не говоря на килограм, имам 2 големи вече, реализирани в обкръжението си, деца
аз вече съм се изказала какво, как , по-горе
ти чети, не смучи от пръстите
всички беди идват от родители, които си ислят, че другите трябва да им решават проблемите и разбридат заплетените кълбета - отговорни родители се занимават с децата си, и не позволяват да се стигне до отхвърляне
 и не чакат, в училище да им решават проблемите
Детето на Мама Ру има нужда от подкрепа, а Мама Ру е много хубав човек и герой за мен. Понякога и аз улавям някакво пораженчество в мненията, което не се вписва в моите разбирания, но знам, че всеки има своите битки и не е моя работа да му обянявам колко е некадърен и да му давам своите начини за справяне.

# 37
  • Пловдив
Е, как - всяко дете е бял лист и само от семейството зависи какво ще напише,  нали така беше. Wink

Децата са различни и са продукт първо на вродените си особености, а после - на взаимодействието на тези особености с възпитанието. Не на възпитанието, а на отражението му през детето. Иначе казано - безпроблемно дете е много, много повече късмет, отколкото заслуга. И обратно. Иначе всички деца в едно семейство щяха да са еднакви.

А за тормоза еднозначно са виновни тормозещите. Няма оправдание, колкото и досаден или смешен да е тормозеният.
В темите за домашно насилие някои опитват да те изядат с парцалите, излиза, че си гад мръсна, която "обвинява жертвата и оневинява насилника", само ако мъцнеш, че някоя бита жена е от типа, който често се хваща с насилници - забележи, не да я обвиниш за насилието, никой всъщност не го прави, освен в главите на някои, а да допуснеш, че не е много умна и прозорлива, например. Тук говорим за тормозени деца, лоши, хубави - тормозени.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 18:07 от Магдена

# 38
авторката не влезе ли по едно време, да каже , че не било за детето й?
не ми се рови назад, имаше пост, където казва, че темата е по принцип
е, по принцип- има такива родители, които зорлем правят децата си странни
има такива, които не им обръщат нужното внимание, дори не им пука
има, и такива, които не могат да се справят сами, въпреки обърнатото внимание- дори с чужда помощ, пак им е трудно
има и трудолюбиви родители, отдадени, и търсещи решения
 за всички , без изключения, аз не мисля, че училищните групи, и търсенето на решения в училището, чрез ...как беше...някой по-горе ги нарече розови инициативи, би било решение
именно, защото, всяко дете е индивидуалност, и най-вече, защото е отговорност на родителя

ето това казвам и в горния си пост, обяснявам специално-
ако детето , дотолкова не може да се интегрира в масовото училище, където е месомелачка, където по-ранимите могат да не се интегрират, дори и при най-голямо желание на заинтересованите страни....има си алтернативи, и то не лоши

# 39
  • Пловдив
Всичко има, така е. Затова според мен общи рецепти няма.

# 40
И защо трябва да е месомелачка училището, да не учат зверове в него?

Не знам как ще се реализират моите деца, надявам се да правят каквото им харесва. Но знам със сигурност, че никога няма да тормозят някой защото не се вписва в нещо. Знаят ,че не може всички да ги харесват, както и на тях не им допадат всички. Но никой няма право да ги унижава и тормози ,както и те не трябва да го правят. И смятам, че всеки човек трябва да мисли по този начин , нали сме човеци ,не зверове и не живеем в джунгла.

# 41

... нали сме човеци ,не зверове и не живеем в джунгла.
за съжаление, не си права

# 42
А ако две деца в едно семейство са различни като самочувствие, контакти, приятелства, успеваемост?

# 43
Нечетимите постове с разнообразни неграмотни запетаи и малки букви аз лично ги пропускам във всяка тема. Предлагам ви да направите същото.

# 44
А ако две деца в едно семейство са различни като самочувствие, контакти, приятелства, успеваемост?
децата са различни, винаги, защото са комплекс от фактори
но, тук коментираме онези, които не успяват да се интегрират, или... ?

Дъждец, защо не поискаш, да се включи като задължително в правилата на форума? - сега му е времето, докато се събират идеи Wink

Общи условия

Активация на акаунт