Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 945
  • 771
  •   1
Отговори
# 510
На мен като ми е цяло любопитно и си разсъждавам дали причината може да е липса на достатъчно подходящи кандидати. Или пък да има подходящи, да се провеждат интервюта, но например исканите заплати /който въпрос не се пропуска ясно е/ да надхвърлят заложеното и оттам да се почва наново. Естествено това се чудя и в случаите където и аз съм кандидатствала. В някои по-големи културни фирми при отговора ми за очаквана заплата са реагирали уж, че е приемливо или че е в бюджета им т.е. това не е потенциална причина за отказ, но пак се чудя дали е така или е заучена реакция. На други пък изобщо не издават обратна реакция и си оставам с неведението.
Абе тегаво е.

# 511
Solaris, имаше една такава фирма, която пускаше обява през 6-7 месеца и аз на инат всеки път кандидатствах. Един слънчев ден след има-няма 3 години ми се обадиха за интервю. Отидох, искаха да направя превод на текст от английски, обясниха ми че докато организирам логистиката им трябва да им гледам децата, а за капак ми казаха: "то ние сме обявили една заплата, която можем да плащаме, ама евентуално след 6-12 месеца"... Grinning Сега въртят често същата обява от другата им фирма.

# 512
Подобен тип фирма е Уча.се. Бълват обяви непрекъснато. Даже разбрах от приятелка, че вече започнали да използват посредници. Преди години тя беше кандидатсвала по тяхна обяви и не се получи. След като си завърши магистратурата, кандидатсваше по различни обяви и един ден ѝ звънят - оказали се същите, но използвали посредник, за да набират хора. Явно балъците са свършили, след като са стигнали дотам.
Но към 2022 г. плащаха 1000 лева заплата, така че не се учудвам, че нямат хора...и като казвам 1000, имам предвид точно толкова и нито стотинка повече. Така че със сигурност проблемът в такава ситуация не е клетият кандидат.

# 513
  • Somewhere far away
, обясниха ми че докато организирам логистиката им трябва да им гледам децата,.
Какво ? Що за наглост!?

# 514
Да не си разбрала грешно за гледането, щом си с английски сигурно да им пишеш домашните по английски, аз съм писала домашни, но работата беше много айляк, пък парите доста.Това в транспортна фирма.

# 515
От проджект мениджър до проджект мениджър има разлика, която не е само в сферата на дейност, а и в това какво компанията влага в позицията като задачи и изисквания. Познавам проджект мениджърка, която предимно зарежда в система на банка файлове за директен дебит от клиентите, което не резонира с общоприетото разбиране за проджект мениджмънт.
Преди 7-8 години кандидатствах за работа в една финтех компания за позиция на проджект мениджър. Никога не бях заемала такава позиция, идвах от мениджърска позиция в застрахователния бизнес, технически бях достатъчно грамотна за позицията от гледна точка на работа със софтуер. На ниво обява покривах изискванията. Нямаха изисквания за стаж на позицията, а за опит в специфични дейности. Минах повечето етапи от процеса на подбор и на последното интервю една симпатична дама ме разпита чисто теоретично какво знам за проджект мениджмънта - понятия, различни специфични неща, които предполагам се покриват от съответните сертификати. Най-чистосърдечно ѝ казах, че тези познания аз ги нямам. Тя ми обясни каква е тяхната визия за позицията и човека, който я заема, в какви срокове трябва да влезе ефективно в работата и т.н. Разбрахме се, че аз не се вписвам напълно в този профил и се разделихме по живо, по здраво. Обичайно обаче тези неща се виждат още на ниво CV и е нормално кандидати, непокриващи критериите да не бъдат контактвани. Още повече , ако има други кандидати, които формално покриват изискванията.

Скрит текст:
Покрай темата с калкулаторите си припомних слкак записах втори бакалавър. Една колежка ме помоли за компания да ида с нея на кандидатстудентски изпит в УНИБИТ за техническите им специалности. Изпитът беше тест, в който Математика беше модулът с най-много въпроси. Казаха на всички, че калкулатори и жълтите книжки с математическите формули не могат да се ползват и от залата се чуха доста гневни гласове. Сред квесторите беше един популярен в университета професор, който каза, че ако не можем да решим изпита без формули и калкулатор тази работа не е за нас и по-добре още сега да се откажем. Половината зала си излезе преди началото на изпита. На по-късен етап установих, че на професора това е му е любимо: “Колега, според мен това не е за Вас и за всички ни ще е най-добре да се откажете.”

# 516
  • Somewhere far away
Ако е за писане ок, по - приемливо. аз под гледане на деца друго разбирам Grinning

# 517
Децата бяха на 4 и 5, надали имат домашни Grinning

Ако е за писане ок, по - приемливо. аз под гледане на деца друго разбирам Grinning

# 518
Уточнявайте нещата,за какво гледане става въпрос.

# 519
Взимам си забележка. Гледане, в случая, наглеждане две 4-5 годишни да не се пребият докато тичат из офиса, да не се срежат на някоя мостра и да се счупят техниката.
Уточнявайте нещата,за какво гледане става въпрос.

# 520
Това с гледането единично ли е или като постоянен ангажимент?
Щото, ако е първото, е просто една услуга.

# 521
Solaris, имаше една такава фирма, която пускаше обява през 6-7 месеца и аз на инат всеки път кандидатствах. Един слънчев ден след има-няма 3 години ми се обадиха за интервю. Отидох, искаха да направя превод на текст от английски, обясниха ми че докато организирам логистиката им трябва да им гледам децата, а за капак ми казаха: "то ние сме обявили една заплата, която можем да плащаме, ама евентуално след 6-12 месеца"... Grinning Сега въртят често същата обява от другата им фирма.

Тия направо са си търсили роб. Егати наглостта, хем да работиш хем да си им детегледачка.

Относно обявите за офис мениджър, които стоят месеци наред - имам приятелка, която кандидатства точно за такава позиция и доколкото знам причината е че предлагат много ниски заплати. И от време на време някой се излъже, почне и след месец-два бяга, затова и обявите седят постоянно. Каза, че масово предлагат по 1500-2000 лв за София, като на много места искат освен редовните задължения да си и личен асистент на шефа, и личен шофьор на жена му, и да приемаш пратки и още куп други неща.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 10:04 от Little Queen

# 522
Тогава беше постоянно, докато станат на училищна възраст.
Това с гледането единично ли е или като постоянен ангажимент?
Щото, ако е първото, е просто една услуга.

# 523
Е, не. Абсолютно не е редно това.

# 524
Това е друго, аз два пъти седмично пишех домашно по английски, нали съм завършила езикова, ама, че първия ми език е немски, ,,няма значение, нали втория е английски'".

Общи условия

Активация на акаунт