Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 663
  • 771
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Мен, ако на интервю ме попитат имам ли деца, котки, кучета, мъж и подобни, ще си тръгна.

# 376
На интервю, да, не са хубави тези въпроси. Последните седмици ходих на доста интервюта и се наслушах на въпроси относно семейството ми, та чак ме питаха, защо искам да ме осигуряват на цялата заплата, а не на 1500 лв.

# 377
  • Melmak
Боже, какви са тия въпроси!

Аз също не толерирам да ме питат имам ли деца, искам ли да имам и кога ще имам. Това не са въпроси за интервю за работа.

Обаче и не лъжа в св колко години опит имам. Едно е да търсят човек с 3 години опит и да дойде някой с 5 месеца…

# 378
И то опит от преди 3 години. Дори и е не най-динамичните сфери, все пак се променят нещата. Ако дамата се чувства способна да се справи на новото място (възможно е да е поработвала на граждански договор през майчинството или да е карала някакви курсове за повишаване на квалификацията), нека опита, ако не я питат изрично за мен не е нужно да уточнява дали си е гледала детето 6 месеца или три години. По въпроса за осигуряването на непълна сума, аз доскоро мислех, че е изчезнала вече тази практика, но се изненадах на колко много места се прави и от уж сериозни фирми. И вече на интервю като ме питат каква заплата очаквам, допълвам изрично, че очаквам осигуряване на реални доходи.                         За работата на място по заместване на майки, в по-големите фирми, в които има по няколко назначения на година обикновено се намира подходящо място за заместника, в случай, че го харесат. В интервю в една такава дори ми казаха, че до момента при тях е освобождаване на човек, назначен по заместване се е случвало само, ако много се издъни. Но има други подводни камъни. На един мой познат му бяха съобщили при идването му на работа един ден, че това е последния му работен ден във фирмата в деня, в който се върна майката. Зависи до работодателя, за мен е много некоректно, жената ги е била уведомила два месеца и половина по-рано че се връща, ползвала си е отпуски, а те не са го уведомили, понеже не са длъжни при договор по заместване до завръщане на титуляра. Опасявали са се майката да не би майката да не се върне реално, а да започне да представя болничен след болничен. Също не е изгодно и ако планираш да изтеглиш някакъв заем през това време или самата ти планираш майчинство в близко бъдеще.

# 379
Не са ок въпроси за семейството и децата, но не бих излъгала или премълчала нещо, ако ме питат. Да се отречеш от детето си заради някаква работа.....?!?! Ако нещо не им харесва в профила ми на кандидат, по-добре да не си губим времето взаимно.

# 380
  • София
По казуса с майката, забравила детето си - огромна червена лампа  е това! Ако така забравя детето си, щото баба му го гледа, не искам да мисля как ще е мотивирана да помни общи задачи с други екипи.

Това с майчинството много бързо ще се види, като не казвам да се провери в НОИ, а с 2-3 контролни въпроса на примерни малко по-заплетени казуси. Разбира се, ако жената няма стабилен гръб и дадени предварително въпроси да ги помисли. Разликата в мисленето на човек с 5 месеца стаж и 3 години реален стаж е огромна.

Колкото до увереността - има хора, които ама грам реална представа нямат. Живеят си в собствен свят, където те (разбира се) са най-умните, най-добре преценяващите, най-добре разбиращите ... ама реалността много често показва съвсем друго. Не зная каква е по-високата позиция, но ако говорим за позиция с отговорности по управление на хора, дамата не знае в какъв филм може да се вкара ако не е добре подготвена. Ама пък старите хора казват, че който нависоко хвърчи, отвисоко пада.

# 381
  • София
А има хора, които по време на майчинство се развиват, а не вегетират над памперсите.
При всички положения е неприемливо да се задават въпроси от личен характер. Както сама казваш, лесно може да се усети липсата на опит.
Тя не е забравила детето си, а просто не го е споменала, защото се е притеснявала, че заради това ще я отхвърлят.

# 382
Да де, ама има голяма разлика да не споменеш, че имаш дете и направо да си излъжеш, че имаш 3 години професионален опит в областта.

# 383
  • София
Никой не говори за лъжене. Не е ясно какви са изискванията за опит. Тя в СВто пише от кога до кога е заета. Коя от вас в СВто си пише "майчинство"?
Не е задължително да си изостанал докато си в отпуск. Законът го приема за осигурителен стаж, повече информация не е нужна.
Обикновено лесно лъсва липсата на опит при професионално провеждани интервюта. Останалите въпроси са махленски.

# 384
  • Melmak
Аз съм напълно наясно, че не е ок да се пита за деца и други лични въпроси.

Обаче е редно и да се каже, че опитът е само 5 месеца.
Тя жената може да не е вегетирала, но колкото и да се е развивала по време на това майчинство, то не е реален опит на позицията.

# 385
Понеже се коментираше преди няколко страници дали е ок да се обадиш да попиташ за обратна връзка, когато изтече срока в който са ти обещали такава. Аз го направих днес, очаквах обаждане тази седмица за второ интервю на място(първото беше дистанционно с HR ката от София и мина много добре, това трябваше да е с отговорника на съответния клон в областния град), имало одобрен кандидат от вчера и точно днес мислели да ми се обадят. Изобщо не съжалявам, че се обадих, мислех да изчакам до другата седмица, защото казаха до края на тази, но все пак сме в грипна епидемия, може някой да е болен, клона сега се създава и може да нямат готовност за назначения още и т.н. Но времето ме притиска, защото вероятно максимум до месец ще трябва да отговоря в настоящата му работа дали искам да напусна срещу четири заплати или да ме съкратят с право на борса. Аз предпочитам да работя, но в момента е голяма суша.

# 386
  • София
Според мен, ако каже, че е имала 3 години и половина опит, си е лъжа в случая, при положение, че 3 от тези години си е била вкъщи. Колкото и да се е развивала през това време, реално не е била в работна среда, не е следяла динамиката на работата, на отношенията и т.н. Ако е чисто техническа позицията, да кажем, че по има някакъв шанс да се е квалифицирала по време на майчинството, но ако се занимава с управление на хора, 3 години няма как да се наваксат с един упреснителен курс, примерно. В моята компания, жените с кратър трудов стаж в компанията и дълго майчинство, не са особено подготвени след като се върнат - има промени, както чисто процесуални, така и в екипите, динамиката. Не казвам, че е невъзможно да навлязат, напротив - дори повечето влизат изключително бързо, просто ако преди са били на регюлър позиция, не се връщат на синиър, защото имат 3 години стаж, примерно, дори в повечето случаи вече са на ниво джуниър като знания и умения спрямо ситуацията. Наваксва се разликата, просто трябва време.
За целия ми трудов стаж (вече към 15 години сериозна работа, изключвам разни студентски авантюри и стажове) никой никога не ме е питал на интервю дали имам деца, планирам ли да имам, семейна ли съм, разведена ли съм и т.н. Един единствен път ме попитаха какво обичам да правя през свободното си време, но никой не ме е разпитвал за семейното ми положение.

# 387
  • София
За мен целият казус е некоректно зададен, защото неже ясно в каква сфера е и какво всъщност е нивото. За мен прозира лееека завист, че познатата може да вземе по-висока позиция. В един куп сфери няма проблем прекъсване и има наистина значение дали човек се развива. Ако интервюиращите са ок, няма да има проблем да отсеят.

# 388
Мен, ако на интервю ме попитат имам ли деца, котки, кучета, мъж и подобни, ще си тръгна.
Мхм... Мен ме питаха в кой район на града живея, семейна ли съм, деца, след 2 отрицателни отговора следва и имам ли човек до себе си Smiling Imp  И това от ЧР жена ама ясно ми е, че не е по нейно желание ами каквото каже шефът. На второто интервю шефът добави и в мое жилище ли живея Thinking Triumph Е не си тръгнах, бях прекалено шокирана, но се запънах и отказах да отговоря.
Всъщност това са същите, за които писах вчера Simple Smile  Може би става ясно защо солидно клоня към отказ, въпреки дълго време без работа и липса на други оферти към момента.
А какви фирми го правят - български и с кофти манталитет още в зародиш в ДНК-то дето се вика. Бизнес и човешка култура не се учи, или го носиш или не.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 10:35 от Miss_Kaprisse

# 389
Едно е да имаш 20 години стаж, три от които майчинство, друго е 3,5 г., три от които майчинство.

Не мисля, че някой "завижда" на някой си, коментираме казуса.

Да се е развивала по време на майчинството, колко да се е развивала. Едва ли е същото като работа от 8 до 17 ч.....при това три години.

Общи условия

Активация на акаунт