Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 645
  • 771
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Ихааа, ама като чета какви въпроси се задават и ми се вие свят.
Колкото до опита - винаги си личи. 2-3 професионални казуса с отворен отговор или повече опции - дамата с 5-те месеца ще угасне като крушка.

Дамата има намерение да излъже. Това опитен интервюиращ ще го хване. Казус няма. Simple Smile

# 391
.....да допълня. С образование и 20+ години стаж съм сигурна, че има някои казуси в моята област, на които не мога да дам веднага отговор. Госпожата с 5 месеца стаж трябва доста да се подготви.

# 392
  • София
Едно е да имаш 20 години стаж, три от които майчинство, друго е 3,5 г., три от които майчинство.

Не мисля, че някой "завижда" на някой си, коментираме казуса.

Да се е развивала по време на майчинството, колко да се е развивала. Едва ли е същото като работа от 8 до 17 ч.....при това три години.
До колкото се разбира от първоначалния пост, дамата има и друг стаж, 5те месеца са само на по-висока позиция.
Да речем аз съм дивелопър с 10 години стаж, получавам позиция за тийм лидър, работя 5 месеца, излизам по майчинство и продължавам да се развивам професионално. С какво, това, че не съм се занимавала с офисни и лични драми ме прави непригодна?

# 393
Как новия работодател може да разбере, че жена е била в майчинство? Имам позната, започна на сегашната си позиция и след около 5 месеца излезе майчинство и така вече три години. Сега иска по-висока позиция в друга фирма, защото нали майчинството се брой за стаж,  ама реално не е работила нищо през това време.

Аз не го разбирам така. Тя има 5 месеца реален стаж и иска да кандидатства за по-висока позиция, пита дали работодателят ще разбере някак, че има реално 5 месеца, а не 3 години стаж в областта. Така го виждам аз.

# 394
  • София
Едно е да имаш 20 години стаж, три от които майчинство, друго е 3,5 г., три от които майчинство.

Не мисля, че някой "завижда" на някой си, коментираме казуса.

Да се е развивала по време на майчинството, колко да се е развивала. Едва ли е същото като работа от 8 до 17 ч.....при това три години.
До колкото се разбира от първоначалния пост, дамата има и друг стаж, 5те месеца са само на по-висока позиция.
Да речем аз съм дивелопър с 10 години стаж, получавам позиция за тийм лидър, работя 5 месеца, излизам по майчинство и продължавам да се развивам професионално. С какво, това, че не съм се занимавала с офисни и лични драми ме прави непригодна?
Да, но ако имаш 5 месеца опит като ТЛ, после не можеш да кажеш - била съм 3 години и половина ТЛ и да кандидатстваш за директор. Не че не може, но реално си е лъжа и точно това съветваме задаващата въпроса - да посъветва приятелката си да не лъже, че има по-дълъг стаж, отколкото има, защото реално тя не е работила 3 години на съответната позиция, а 5 месеца. Ти може да си супер развиваща се и пригодна, просто не е редно да лъжеш колко трудов стаж имаш и да броиш трите години майчинство към него. Ако дамата, за  която се пита, е супер, ще я вземат и без да лъже и маже.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 12:43 от Раче Oсмокраче

# 395
Как новия работодател може да разбере, че жена е била в майчинство? Имам позната, започна на сегашната си позиция и след около 5 месеца излезе майчинство и така вече три години. Сега иска по-висока позиция в друга фирма, защото нали майчинството се брой за стаж,  ама реално не е работила нищо през това време.

Аз не го разбирам така. Тя има 5 месеца реален стаж и иска да кандидатства за по-висока позиция, пита дали работодателят ще разбере някак, че има реално 5 месеца, а не 3 години стаж в областта. Така го виждам аз.

Точно това исках да кажа.

# 396
  • Melmak
Ако търсеха човек с 5 месеца опит, щяха да го напишат. Явно търсят някого с 3 години. И дамата иска да излъже, което не е редно. И абсолютно е невъзможно да сравним човек с 5 месеца опит като ТЛ и такъв с 3 години…

# 397
  • София
А дали изобщо са написали?

# 398
  • Melmak
Това няма как да го знаем със сигурност. Обаче ако си напишеш 5 месеца опит на една позиция е едно, съвсем различно е да напишеш в св 3 години опит.

Най-малкото седи несериозно 5 месеца някъде тл и айдее… всъщност няма значение дали тл, но нали това захванахме да нищим.

Просто е абсурдно да се сравнява опита. За някои позиции 5 месеца е нищо, просто нищо.. дори без да съм на ръководна позиция, при нас за 5 месеца е невъзможно да напреднеш до толкова. От 3 години и нещо съм в този екип, представям си да дойде някой с 5 месеца опит и да твърди, че опитът ни е еднакъв. Ми не е..

# 399
  • София
Проблемът си е твой и е за твоята специфична позиция.
Както казах, казусът е много некоректно зададен. Да речем, че жената е била касиерка 10 години. В последната я правят някакъв началник смяна. Работи 5 месеца и излиза в отпуск по майчинство.
Ужас, много ще е изостанала 🤣.

# 400
В случая е съвсем ясен казусът, иска да отговори на въпроса “колко опит имате на позицията?” с “три години”.

# 401
На интервюто ще си проличи дали е с 5 месеца опит или 3 години. Ако не на първо интервю, то на второ. Тя може да си се пробва, нищо не губи.

# 402
За всяка позиция е от огромно значение дали опитът е половин или 3 години. За три години човек е навлязъл, сблъсквал се е с всякакви ситуации, има рутина, разбира проблемите от половин дума, често има готови решения натрупани с опита. За 5-6 месеца едва-едва е посвикнал с работата. А ако наистина говорим за ръководна длъжност, дамата просто не знае какъв автогол си забива с тази лъжа.

# 403
Според мен дори няма значение дали може или не може да се справи, има по-реален шанс да в вземат въпреки майчинството, отколкото след като излъже.

# 404
  • София
Зависи какво търсиш. Три години на една позиция и да кандидатсваш за сходна поражда въпроси.
Да си кандидатства жената. Не е нужно да лъже, просто не споменава. Ако не е ок, ще я хванат.

Общи условия

Активация на акаунт